Hlavní navigace

Bezlepková dieta je doživotní. Jídelníček přitom může být velmi pestrý

10. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / Stacy, podle licence: CC BY-SA 2.0
Kolem deseti tisíc Čechů drží bezlepkovou dietu. Nemocných lidí však může být i víc. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie je totiž obtížně diagnostikovatelná a řada lidí je léčena pro jiná onemocnění. Samotná příčina nemoci je trvalá a v současné době nevyléčitelná.

Kolem deseti tisíc Čechů drží bezlepkovou dietu. Nemocných lidí však může být i víc. Nesnášenlivost lepku neboli celiakie je totiž obtížně diagnostikovatelná a řada lidí je léčena pro jiná onemocnění. Samotná příčina nemoci je trvalá a v současné době nevyléčitelná. 


Označení potravin bez lepku

„Nesnášenlivost lepku může být diagnostikována v jakémkoli věku, třeba i u seniorů. U dětí se objevují příznaky po zařazení obilných výrobků do výživy. Častými projevy onemocnění jsou průjmy, bolesti břicha, střídání nálad, vystouplé bříško, ochablé svalstvo a zpoždění psychosomatického vývoje. U dospělých jsou projevy choroby individuální,“ vysvětluje Jitka Dlabalová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Bezlepková dieta je jediný způsob, jak příznaky celiakie odstranit. Samotná nemoc je však nevyléčitelná. Na bezlepkovou dietu tělo pozitivně reaguje velmi rychle, což má ale za následek, že řada lidí začne dietu porušovat. „Bezlepkovou dietu je však třeba dodržovat do konce života a vyhýbat se potravinám obsahujícím lepek,“ upozornila Jitka Dlabalová.

K tématu: Život bez rohlíku

V současnosti je na trhu pestrá paleta potravin vyrobených speciálně pro bezlepkovou dietu. „Celiakii mi lékař zjistil před dvaceti lety. Od té doby jsem na přísné dietě a je poměrně náročné hledat vhodné potraviny. Šíře nabídky se ale v posledních letech hodně zlepšila,“ potvrdila situaci na trhu Jana Procházková z Brna.

Potraviny pro celiaky

Vhodné potraviny jsou označeny:

  • nápisem „bezlepkové“
  • nápisem „bez lepku“
  • nebo nápisem „přirozeně bezlepkové potraviny“
  • mohou být označeny i přeškrtnutým klasem

„V naší nabídce jsou desítky výrobků vhodných pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu. Přinášíme skutečně široké spektrum potravin, jako jsou například džemy, kečupy a rajčatové protlaky, sterilovaná zelenina, kojenecké výživy, paštiky, pomazánky, hotová jídla a mnohé další produkty,“ uvádí příklady Marcela Mitáčková, marketingová ředitelka společnosti Hamé.

Lepek se vyskytuje v obalech obilných zrn, jako jsou pšenice, žito, ječmen, problematický je i oves. „Při bezlepkové dietě se lidé musí vyhýbat nejen potravinám, které jsou z obilí vyrobeny, ale je nutné dávat si pozor i na potraviny, do kterých je lepek přidán skrytě. To je celá škála potravin, například džemy, kečupy a sterilovaná jídla,“ řekla Jitka Dlabalová.

K tématu: Katalog nemocí – celiakie

Podle naší a evropské legislativy obecně platí, že pokud výrobce použije do výrobku škrob pocházející ze suroviny obsahující lepek, tedy například pšeničný, musí rostlinný původ škrobu na etiketě uvést. Například kukuřičný nebo bramborový škrob celiakům nevadí.

„V kečupech používáme kukuřičný modifikovaný škrob, takže výrobky jsou bezlepkové. Pro Hamé je situace bezlepkových potravin na českém trhu výzvou, na kterou chce aktivně reagovat vývojem novinek a investicemi do technologií, aby výrobků bez lepku mohla nabídnout co nejvíce. Přehled všech potravin vhodných pro bezlepkovou dietu lze najít na našich internetových stránkách,“ dodala Marcela Mitáčková. Na celiaky myslí čím dál víc i další výrobci, hledejte vždy označení pro bezlepkový výrobek.

Čtěte dále: Máte zažívací problémy? A nejste taky náhodou celiak?

Zdroj: Tiskové materiály, Celiak.cz (Společnost pro bezlepkovou dietu)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).