Hlavní navigace

Bezinkový čaj a další recepty z černého bezu pro zdraví

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Právě teď je ideální čas jít si nasbírat bezinky. Plody bezu sbíráme do půlky listopadu. Bezinky je nutné před konzumací ošetřit, syrové dráždí žaludek a vyvolávají nevolnost či zvracení.

Bez černý (sambucus nigra) je drobnější strom, který kvete v červnu, na podzim na něm dozrávají drobné černé plody – bezinky. Najdeme ho na okraji lesů, neošetřovaných plotů a luk.

Kdy a kde sbíráme bezinky

Plody bezu sbíráme průběžně od října do půlky listopadu. Nejlepšími místy sběru jsou čisté oblasti, daleko od „civilizace“.

Co bezinky obsahují

Plody bezu obsahují organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, antokyany, provitamín A a skupinu vitamínů B, cholin a hormonálně účinné složky.

Léčivé účinky bezinek

Bezinky působí protizánětlivě a jsou velmi účinné analgetikum při bolestech zad, trojklaného nervu, kloubů. Dále mírně snižují krevní tlak a jsou projímavé. Jsou vhodnou prevencí, ale i doplňkovou léčbou nachlazení, bolestech v krku, chřipky i zánětu močových cest. S užíváním bezinek je vhodné pokračovat i při rekonvalescenci, vyčerpání či únavě, protože jejich významná nutriční hodnota pomáhá uzdravovat a zvyšovat hladinu energie.

Bobulky je nutno tepelně upravit

Bezinky je nutné před konzumací přelít vroucí vodou, jemně povařit, usušit či naložit do alkoholu nebo vína, protože syrové mohou podráždit žaludek a vyvolat nevolnost či zvracení.

Bezinkový čaj při nachlazení a chřipce

  • Potřebujeme: 1 lžičku bezinek bez stopek, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Bezinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak plody vymačkáme, scedíme a můžeme popíjet.

Bezinkové víno prospívá nervovému systému

  • Potřebujeme: 1 litr kvalitního červeného vína, 4 lžíce bezinek bez stopek, 4 hřebíčky, kousek skořice, 2 badyány
  • Postup: Bezinky rozmačkáme, přidáme k nim koření a vše zalijeme vínem. Necháme 14 dní na klidném místě odpočívat. Nesmíme zapomenout 1× denně protřepat. Po uplynutí této doby nápoj přecedíme. Užíváme 1× denně 1 štamprli. Při léčbě neuralgií užíváme každé 3 hodiny 1 lžíci.

Bezinkový likér pro zklidnění organismu

  • Potřebujeme: 4 lžíce bezinek, 1 l lihu nebo ovocné pálenky, 5 kousků hřebíčku, 3 tyčinky skořice, 2 badyány, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, dřeň z jednoho vanilkového lusku, 1 lžičku mletého kardamomu
  • Postup: Bezinky rozmačkáme a smícháme ho s ostatními přísadami, vše zakryjeme a necháme 14 dní na klidném místě odpočívat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a užíváme po štamprli denně.

Bezinková drť prospívá střevní peristaltice

  • Bezinky pomalu usušíme a potom je pomeleme nebo rozmixujeme nadrobno. Tuto drť skladujeme v dobře uzavřené tmavé skleněné nádobě. Při potížích užíváme 1 čajovou lžičku denně, kterou zapijeme 3 dl vlažné vody.

Kloktadlo z bezinek

Tento přípravek je vhodný při bolestech v krku, zánětech dutiny ústní a aftách.

  • Potřebujeme: 1 lžíci bezinek, 1 dl vařícího jablečného octa
  • Postup: Bobulky přelijeme octem a vše necháme 15 minut louhovat, pak plody vymačkáme a vše přecedíme a je hotovo! Touto směsí kloktáme 3–5× denně po dobu 3 dnů.

Listy pomáhají pohybovému aparátu

I bezové listy jsou léčivé. Můžeme je použít na obklady a zábaly při bolestech svalů, kloubů či revmatismu, i při bolestech kolen i vody v něm, ramen, loktů.

Obklady z listů

  • Listy rozklepeme paličkou na maso a pak je přikládáme na bolavá místa, klouby nebo zanícené rány. Ovážeme lněným šátkem a necháme působit (nejlépe přes noc).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).