Hlavní navigace

Bez očkování na dovolené riskujete smrt

19. 6. 2009

Sdílet

Bakterie a viry. Pouhým okem sice viditelné nejsou, ale dovedou v lidském organismu napáchat pěknou neplechu. Tisíce nemocných s infekčními chorobami, včetně dětí starších pěti týdnů, končívá každým rokem na infekčních oddělení nemocnic.

Některé nemoci pacienti ovlivnit nemohou, ale za některé si mohou sami. Dovolená snů nejen v dalekých a exotických zemích může mít nepříjemné, ba tragické následky. Stačí přitom málo, dodržovat zásady hygieny, s neznámými partnery provozovat pouze chráněný sex a proti nebezpečným chorobám se chránit očkováním nebo speciálními léky. Bez rizika však není ani ten, kdo se vydá do české přírody.

Informujete se předem

Už v okamžiku, kdy začnete plánovat svou dovolenou, věnujte pozornost svému zdraví. Dopředu si zjistěte, zda do vámi vybrané země není nutné očkování. Aktuální informace o možnostech očkování vám poskytnou zdarma očkovací centra, která jsou rozeseta po celém Česku a které bývají při všech infekčních odděleních velkých nemocnic.

Cestovani-letadlo-letani-dovolena

Jakmile si nejste jisti s tím, zda nepotřebujete očkování, obraťte se na odborné pracoviště. „Při plánování cesty do zahraničí je nutno zahájit očkování včas, aby bylo možné dodržet potřebné odstupy mezi aplikací jednotlivých doporučených  vakcín,“ popisuje MUDr. Pavla Lexová ze Státního zdravotního ústavu. V očkovacím středisku je každému zájemci vypracován individuální očkovací plán na základě odhadu rizika získání přenosného onemocnění, které konkrétní osoba při své cestě podstoupí.

Bohužel mnoho tuzemských i zahraničních cestovních kanceláří svým klientům tvrdí, že žádné očkování ani jiná opatření nejsou potřeba. Prý jsou jimi nabízené lokality zcela bezpečné. To je ale obrovský omyl. Za pár ušetřených stokorun, cena jedné vakcíny se pohybuje v této úrovni, riskujete vlastní život. Příkladem je velmi nebezpečná malárie, která se přenáší píchnutím infikovaného hmyzu. „Každý rok máme dva až tři pacienty s malárií. Jedná se o velmi vážné onemocnění, které může dokonce skončit smrtí,“ varuje MUDr. Jana Táborská, Ph.D., přednostka Infekční kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Právě s malárií se lze potkat i v Turecku, Thajsku nebo na Kubě. Prakticky celá Afrika, Střední a Jižní Amerika, Jihovýchodní Asie a Blízký Východ jsou v tomto směru nebezpečné.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Nebezpečí číhá všude

Z hlediska možnosti nákazy některou  z  exotických  chorob, jsou nebezpečné  hlavně Centrální, Východní a Západní Afrika, tropické oblasti Jižní Ameriky, částečně Střední Amerika, Jihovýchodní a Jižní Asie.  Ale i země ležící v mírném  nebo subtropickém pásmu nejsou  bez  cestovatelského  rizika a před odjezdem do těchto destinací by měl cestovatel vyhledat odbornou poradu v některém z Očkovacích center. Nutnost konzultace s lékařem platí i v případě, že se chystáte navštívit Severní Afriku, včetně Egypta, ale i ostrovy ve Středozemním moři i lákavý Karibik.

krev

Vždy, když plánujete cestu mimo střední a západní  Evropu, je na místě zjistit si možná cestovatelská rizika. Řada cestovatelů  získává informace na internetu, vždy je ale vhodné  zkonzultovat tyto informace s lékařem Očkovacího centra. Záleží totiž nejenom na zemi, kterou chcete navštívit, ale  i na cílových regionech v té které zemi,  délce pobytu, způsobu stravování, bydlení, věku cestovatele apod. To vše se zvažuje při tvorbě individuálního očkovacího plánu. V očkovacích centrech lze i další  informace, například o ochraně před hmyzem, vhodném stravování, úpravě  vody, jaké léky a zdravotnický materiál je vhodný na cesty  apod.

Individuální očkovací plán

  • navštívená oblast, cestovní program, délka pobytu
  • pobyt ve městě nebo na venkově
  • způsob cestování , stravování a ubytování
  • roční období v cílové destinaci
  • současný zdravotní stav (chronická onemocnění, alergie) a anamnéza s ohledem na předchozí imunizace
  • kontraindikace očkování
  • věk, pohlaví, případně těhotenství
  • imunitní stav (s ohledem na prodělání infekčních onemocnění nebo předchozí  imunizace)
    čas do odjezdu

Proti všem?

Každý cestovatel by měl zvážit doporučená očkování, nejčastěji proti  hepatitidám A a B, břišnímu tyfu, meningokokům, a do Jižní Ameriky a Afriky žluté zimnici, která je v této oblasti v některých zemích povinná, někde doporučená. Dle navštívené lokality je někdy také vhodné očkování proti vzteklině, dětské obrně, choleře. V exotických oblastech se můžete setkat i s morem. Ano, čtete správně, ačkoliv poslední výskyt moru v Česku je datován do začátku osmnáctého století, v Jihovýchodní Asii, Střední Africe nebo Jižní Americe se vyskytuje stále.

Na co se nechat očkovat při cestě na dovolenou? Poradí vám speciál serveru Měšec.cz!

Nejčastěji si cestovatelé přivážejí nechtěný suvenýr z Afriky a to i ze středoevropského pohledu velmi vzácný. „Nejčastěji si turisté přivezli malárii, parazitární choroby, průjmy, kožní postižení i pokousání divokými zvířaty. Jeden pacient se za posledních 16 let zasloužil o ojedinělý import cholery do Čech. V roce 2002 sjížděl jeden mladík v Thajsku řeku na raftu, bohužel se převrátili a nalokal se vody z řeky. Po návratu do Čech u nás skončil právě s cholerou,“ popisuje doktorka Táborská. Ani tuto chorobu, kterou známe v našich zeměpisných šířkách spíše z historické literatury, tedy nelze podceňovat.

Nemoci-a-urazy-vakcína

Abychom onemocněli nějakou nebezpečnou či nepříjemnou nemocí, nemusíme ale jezdit daleko do světa. Klíšťata přenášející klíšťovou encefalitidu a lymeskou boreliozu čekají ve stále větším množství v na nejrůznějších místech v lesích i parcích. Objevují se dokonce i tam, kde se dříve běžně nevyskytovala – například vysoko v Krušných Horách či Krkonoších. To, že zdravotníci intenzivně volají po tom, abychom se nechali očkovat proti klíšťové encefalitidě, má svůj vážný důvod. Tato nemoc může totiž zanechat trvalé následky v podobě ochrnutí i na všechny čtyři končetiny a v extrémním případě může skončit i smrtí.

Povinné očkování je v současné době proti

  • žluté zimnici při cestách do zemí Afriky a Střední a Jižní Ameriky
  • meningokokové meningitidě (A,C, Y, W – 135) při cestách do Saudské Arábie.

Některé státy, např. Indie, vyžadují očkování proti žluté zimnici u cestovatelů, kteří přijíždějí ze zemí, kde se tato choroba endemicky vyskytuje.

Nejčastěji doporučovaná  jsou  očkování proti:

  • virové hepatitidě  A
  • virové hepatitidě  B
  • břišnímu tyfu
  • meningokokové meningitidě typu A a C
  • vzteklině
  • japonské encefalitidě
  • choleře a onemocnění enterotoxigenním E.coli
  • klíšťové encefalitidě
  • chřipce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).