Hlavní navigace

Běháte a nehubnete? 6 častých chyb

11. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / RyanMcGuire, podle licence: Public domain
Proč se mi pomocí běhání nedaří zhubnout? Asi něco dělám špatně. Podívejte se, co to může být.

Důvodů, proč se vám přes pravidelný pohyb nedaří shodit, může být několik. Server www.srovname.cz připravil ve spolupráci s odborníky ty nejčastější.

Ale nezapomeňte: „Příliš horlivý běžec si brzy zničí zdraví,“ říká zkušený trenér Miroslav Semerád. V rozhovoru se dozvíte, jak běhat správně a zdravě.

1. Chybí vám kalorie

Spalovat kalorie se musí rozumně a s mírou, takže svačina, která obsahuje proteiny, sacharidy a tuky, ale zároveň nepřekračuje cca sto padesát kalorií, je nezbytná. Pokud vás ale po běhu přesto stále trápí hlad, znamená to, že se musíte dostatečně nasytit i před výkonem.

2. Běháte málo

Pokud běháte, ale ke svému zklamání nevidíte vytoužené výsledky, posviťte si ještě jednou na svůj kalendář. V případě, že chcete snížit váhu o půl kila, budete muset rozumnou kombinací diety a cvičení odstranit pět set kalorií každý den. Běhejte alespoň třikrát až čtyřikrát týdně a ideální bude doplnit běh i jinými formami náročnějšího tréninku v dalších dnech.

3. Spalujete méně, než si myslíte

Vrátili jste se z běhu, dali jste si pořádně do těla, jste úplně zpocení a vyřízení. To ale samo o sobě ještě neznamená, že jste spálili nekonečně mnoho kalorií. Pro vaši představu, žena s váhou sedmdesát kilogramů při rychlosti kilometr za šest minut spálí při pětačtyřicetiminutovém běhu 495 kalorií.

4. Nechali jste se svázat stereotypy

Pokud podnikáte pořád stejnou trasu poblíž vašeho domu či bytu, může se takové běhání stát záhy opakující se a neměnnou formou cvičení, zkrátka rutinou, která vám ke snížení hmotnosti nepomůže. Je proto dobré střídat rychlost běhu, zařadit i kopce, prostřídat dlouhé a krátké běhy a občas taky změnit lokalitu či terén. Různorodost je opravdu důležitá. Tělo si totiž postupem času zvykne na stejný pohyb, dokáže být úspornější a pálit méně kalorií. Abychom tedy zhubli, musíme na své tělo tak trochu vyzrát a nepřestávat ho překvapovat.

5. Sledujete jen váhu

Při hubnutí se tuk proměňuje ve svaly a ty jsou těžší. Proto může vaše váha zůstat stejná, zatímco vaše konfekční velikost a proporce se změní. Váha tedy není jediným ukazatelem, který si zasluhuje vaši pozornost.

6. Nevěnujete dostatečnou pozornost jídelníčku

Pokud to s hubnutím myslíte opravdu vážně a sledujete dosažení maximálního účinku, se samotným běháním si nevystačíte. Je nutné alespoň částečně zasáhnout i do vašeho jídelníčku, aby v něm nebyly zbytečné tuky, příliš mnoho cukrů či neprospěšné kalorie. Méně je někdy více, a tak postačí, když se při volbě skladby potravin spolehnete na svůj zdravý úsudek, nahradíte tučná jídla lehčími pokrmy a nebudete se zbytečně přecpávat cukry.

9 potravin – kolik mají kalorií a za jak dlouho je možné je spálit při běhu?

Porovnejte, kolik kalorií spálíte za hodinu chůzí a během:

Začínáte běhat? Co je důležité:

  • Začínat postupně, nejdříve třeba jen chůzí, a když je na to tělo připravené, nahrazovat chůzi během.
  • Chodit a běhat pravidelně.
  • Zátěž zvyšovat postupně a přiměřeně.
  • Zpočátku postačí běhat půl nebo tři čtvrtě hodiny.
  • Protahovat se před i po běhání.
  • Neběhat příliš rychle. Ideální je tempo, při kterém plynule dýcháte.

Výživová poradkyně a blogerka Simona Brabcová (similife.cz) radí těm, kteří chtějí pomocí běhu zhubnout: „Doporučila bych pomalé hodinové klusání, kdy je potřeba si hlídat tepovou frekvenci tak, aby se nacházela v aerobním pásmu (65 – 80 % vaší maximální tepové frekvence). Pokud s během začínáte, ze začátku můžete využít tepový pás, postupně již budete sami cítit, kdy se vaše tělo nachází v pásmu ´spalování tuků´. Dobrou pomůckou je běžet takovým tempem, že jsme schopni ještě zadýchaně mluvit, ale už neřekneme souvisle jednu větu. Jakmile sprintujeme a nemůžeme popadnout dech, nacházíme se již v anaerobním pásmu a tam už se nespalují tuky, ale cukry. Anaerobní pásmo je spíše než na spalování tuků vhodné na vytrvalost a zlepšování fyzické kondice.

Kolik kalorií spálíme za hodinu?

Zdroj: www.srovname.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).