Hlavní navigace

Bazalka, koriandr a papriky z Laosu jsou naprosto nevhodné

15. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto Pixabay.com, podle licence: Public domain
Dovozy bazalky, koriandru, papriky a chapchu z Laosu do ČR budou zadrženy. Jsou hygienicky závadné a obsahují pesticidy.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) informuje o tom, že Laos vyhlásil zákaz pro vývoz bazalky, koriandru, papriky a chapchu (piper spp.).

Toto opatření vzniklo dle prohlášení kontrolního ústavu v souvislosti s velkým počtem zachycených zásilek vyvážených do EU. Zásilky nevyhovovaly z důvodu výskytu škodlivých organismů a hygienické závadnosti, například mikrobiální kontaminace a obsahem reziduí pesticidů.

„Laos uvedené zásilky necertifikuje, pokud budou rostlinolékařským službám předloženy doklady k zásilkám, budou považovány za falzifikáty,“ uvedl ÚKZÚZ. Od června ústav veškeré dovozy uvedených komodit z Laosu zadrží a zásilky nebudou ve spolupráci s Celní správou propuštěny do navrhovaného celního režimu.

Nepovolená rezidua pesticidů jsou příčinou označení potraviny za nebezpečnou. Týká se to např. jak koření, tak bylin, ovoce či zeleniny. Konkrétní zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zveřejňuje na svém serveru Potraviny na pranýři.

Loni šlo například o zásilku téměř 600 kg čerstvé bazalky a chilli papriček:

Zdroj: ÚKZÚZ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).