Hlavní navigace

Batáty: zdravější „brambory“

9. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Albert
Říká se jim sladké brambory, ale brambory to nejsou. Batáty se dají používat podobně jako brambory, ale i úplně jinak. A jsou hodně zdravé.

Batáty jsou ve skutečnosti hlízy jednoho tropického druhu svlačce, konkrétně povijnice batátové. Vzhledem připomínají brambory, jsou jim celkem blízké i chuťově. Na rozdíl od klasických brambor jsou ale batáty výživnější a představují výborný zdroj vitaminů a minerálních látek. „Batáty obsahují vysoké množství vitaminu A, prospívají tak nejen našemu zraku, ale působí skvěle také proti civilizačním chorobám a depresi, což je v pochmurném zimním počasí k nezaplacení,“ říká Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert, který na benefity batátů upozorňuje.

„Kromě zhruba sedmdesáti procent vody obsahují hlízy batátů také čtyřiadvacet procent sacharidů (odtud název sladké brambory), čímž stoupá jejich energetická hodnota, která je oproti bramborům o polovinu vyšší,“ uvádí také Petr Havel, který se byl podívat, jak batáty připravují v jejich domovině. Pocházejí totiž stejně jako brambory z Ameriky:

Nejen v USA batáty využívají na sladké krémy, pyré, pudinky či náplň do pečiva všeho druhu, častá je také krémová batátová polévka. Hlízy se v kuchyni dají také používat podobně jako brambory. Skvělé jsou pečené, jako součást zeleninového pyré a vyzkoušet z nich můžete i netradiční zimní polévku.

Polévka z batátů s opečenou cizrnou

Suroviny:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje         
  • 3 šalotky, nakrájené najemno                
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené              
  • 15 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného   
  • 75 g červené kari pasty               
  • 750 g batátů, oloupaných a pokrájených          
  • 1 litr vody nebo drůbežího vývaru
  • 400 ml kokosového mléka           
  • 2 lžíce rybí omáčky          
  • 2 lžíce limetkové šťávy               

Na opečenou cizrnu:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje         
  • 1 konzerva cizrny, okapaná, propláchnutá a osušená 
  • sůl, pepř                

Na ozdobu:

  • hrst rukoly

V hrnci rozehřejte olej a nechte na něm 3–4 minuty opékat šalotku a česnek. Přidejte zázvor a kari pastu a ještě 2 minuty opékejte. Pak vsypte batáty, přilijte vodu nebo vývar, kokosové mléko, rybí omáčku a limetkovou šťávu, přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, než brambory změknou. Mezitím připravte cizrnu. V pánvi rozpalte na vyšším plameni olej, přisypte cizrnu, osolte a opepřete a opékejte dokřupava zhruba 4–6 minut.

Uvařenou polévku sundejte z ploténky a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Rozdělte do misek, do každé dejte trochu opečené cizrny a posypte rukolou. Podávejte s čerstvým chlebem.

Zdroj: Albert

Barva batátu závisí na obsahu betakarotenu, jehož jsou batáty velmi významným zdrojem. Jedna hlíza obsahuje v průměru skoro dvě stě procent doporučené denní dávky této látky.

Nejznámější batáty jsou oranžové a červené, existují batáty žluté – asi nejvíce připomínající brambory, batáty bílé i fialové, které jsou obvykle nejsladší. Pokud máte možnost, otestuje různé druhy a vyberte si, který vám nejvíc zachutná.

Oproti bramborám ovšem zákazník za batáty zaplatí víc; zatímco průměrná cena konzumních brambor je třináct korun za kilo (zdroj Český statistický úřad, prosinec 2016), kilogram batátů stojí zhruba čtyřicet až šedesát korun v závislosti na druhu a prodejci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).