Hlavní navigace

Barefootové sandály nejsou pro každého

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Ať už si takové sandály vyrobíte ze staré pneumatiky, jako to dělají indiáni, nebo je draze koupíte v obchodě, vězte, že nejsou vhodné pro každou nohu. Zvlášť ne pro tu, která je vadná. A těch je většina.

S nástupem vysokých teplot zaplavily internet všemožné návody na výrobu vlastních Barefoot sandálů, ale i na kurzy, kde se podrážku s tkaničkou naučíte vyrábět. Jak se v takové botě chodí, jak se zavazuje a je vůbec zdravá pro nohu? Ptali jsme se ortopeda René Řeháka Polikliniky Budějovická a také jsme se vydali za Filipem Vystavělem, který tyto sandály už rok vyrábí ve své firmě Pathik shoes.

Je bota dobrý sluha?

Chceme-li uvažovat o tom, co je správná obuv, musíme vyjít ze dvou základních skutečností: Za prvé, k čemu byla naše noha přírodou vyvinutá? „Bylo to k chůzi a běhu o dvou (zadních) končetinách po stepi. Proto nás od opic mnohem víc odlišuje noha a ne ruka, jak jsme se mylně ve škole učili,“ říká René Řehák. A za druhé, jak žijeme v civilizovaném světě? „Chodíme po tvrdém rovném povrchu. Víc času sedíme, eventuálně stojíme, než chodíme. Používáme obuv, která chrání naše nohy mechanicky, tepelně a také má svůj společenský význam. A také jsme vyloučili přirozený výběr (někoho, kdo má vadu nohou, a tím se pohybuje hůř, už žádný lev ani vlk nesežere a může se množit dál),“ říká ortoped.

Z těchto skutečností vyplývá patrný rozpor. Využíváme nohy k jinému účelu, než byly vyvinuty, a současně to nijak nemůžeme zvrátit. Proto obuv bude vždy jen lepším nebo horším kompromisem a nic nebude platit na sto procent a pro všechny. Pakliže tedy vybíráte boty pro jakékoliv období, věřte ve svou individualitu a nenechte se zlákat módním trendem.

Pro indiány dobré, chodí totiž po jiném povrchu

Indiáni z mexického indiánského kmene Trahumarů patří k nejlepším vytrvalostním běžcům na světě. Ti, kdo je viděli, tvrdí, že běží jako o život a přitom se ani nezapotí. Za vším je údajně styl běhu, při němž dopadají na špičky, a ne na paty, jako mnohdy my. A také jejich obutí. Na nohách nosí velmi jednoduché sandály – podrážku vyřezanou z pneumatik, připevněnou k noze jen koženými šňůrami. Takové botky indiánské nohy chrání jen před ostrými kameny, jinak se prakticky jedná o bosoběh. A právě tyto sandály se staly inspirací pro mnoho výrobců, ale i samouků, kteří zaplavili internet výrobou vlastních indiánských sandálů.

Stal se z toho trend, a to nejen pro „sluníčkáře“. Dnes už se dá dokonce v obchodě s obuvnickým materiálem koupit kompletní set na výrobu takových sandálů, bratru za čtyři sta. Za dvě stě padesát korun dokonce můžete vyrazit na kurz, v němž se sandále naučíte vyrobit i zavázat. Jste-li zručnější, najdete na Youtube návod, zakoupíte obuvnickou plotnu na výrobu podrážek, obkreslíte nohu, vytvoříte do plotny tři díry, provléknete tkaničku a vyrážíte vzhůru do víru velkoměsta. Anebo si takové sandály koupíte a různobarevnými tkaničkami opatříte: „Od loňského února, kdy jsem s výrobou začal, jsem už prodal přes tisíc kusů sandálů, zatím bez jediné reklamace,“ říká Filip Vystavěl, který si navrhl vlastní složení obuvnické plotny a vymýšlí i řadu nevšedních úvazů. Má úspěch i přesto, že ty jeho nejlevnější sandály koupíte za sedm stovek.

Je boso sandál vhodný pro každého?

Ať už sandály koupíte nebo vyrobíte, budete obouvat sandál typu barefoot, tedy tzv. bosou botu, která nohu neomezuje, ale výhradně ji chrání například před zraněním. Pokud do ní vklouznete, počítejte s tím, že se musíte naučit jinak chodit, více na špičky, méně na paty, než jak jsme zvyklí v uzavřené botě. „Konvenčně vyráběné boty mají tři základní atributy, které by bota mít neměla. Jsou do špičky, mají silnou podrážku, která není flexibilní, a třetí věc, má podpatek,“ vysvětluje Filip Vystavěl rozdíly mezi barefootovou botou a tou, kterou máme na noze právě teď.

Jenže není všechno tak růžové, jak se může zdát. Zatímco indiáni běhají jako gepardi po přirozeném přírodním povrchu, my se ve stejných sandálech budeme pohybovat nejčastěji po betonu, asfaltu a dlažbě, a to je pěkně velký rozdíl. „Barebootové boty mají chůzi co nejvíce přiblížit bosé chůzi. To je dobře, ale je zde pak skutečnost, že se většinou nepohybujeme po přirozeném povrchu a nemáme většinou správnou pohybovou životosprávu – podíl chůze, stání a sezení atd. Proto, i když se jedná o dobrou myšlenku, musíme zachovat individuální přístup,“ říká ortoped René Řehák.

I u těch, kdo mají zdravé nohy, musí taková obuv přinášet dobrý pocit, nesmí způsobovat bolesti, pocit únavy a těžkých nohou. „Těm, kteří mají již vadu nohou, což se nejčastěji jedná o plochonoží, bych doporučil, aby byli velmi opatrní. Záleží na stupni plochonoží, na věku, na životosprávě, na pracovním zatížení. Nedoporučil bych tyto boty u těžších vad nohou, při chronickém přetěžování nohou, ve vyšším věku. Vše je nutno hodnotit individuálně,“ radí lékař.

Odborná spolupráce

René Řehák

Promoval na I. lékařské fakultě UK v roce 1987. Od promoce do roku 2008 pracoval na ortopedickém oddělení nemocnice Benešov, posledních pět let jako vedoucí lékař JIP. Od té doby působí jako ambulantní ortoped na Poliklinice Budějovická MEDICON, www.poliklinika-budejovicka.cz.

Filip Vystavěl

Výrobce barefootových sandálů a majitel Pathik shoes.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).