Hlavní navigace

Baňkování: Příjemné týrání těla

17. 2. 2010

Sdílet

FOTOGALERIE – Nažhavená skleněná baňka se pomalu blížila k mým zádům, aby do sebe vtáhla kus mého těla. Masážní technika baňkování vypadá docela hrůzostrašně, po masáži vám dokonce mohou zůstat na kůži modřiny. Nicméně uleví bolestem pohybového aparátu a vyčistí kůži. Vlastně je to celkem příjemná a vysoce účinná masáž.

Terapeut Peter KovačovičCentra trvalého zdraví v Praze – Cordeus, mne nejprve uvolnil a zahřál klasickou relaxační masáží. Zmapoval si tím problematická místa na zádech, kterým se pak více věnoval. Náhle se ozvalo cvaknutí plynové pistole a já začala mít strach, jestli to nebude bolet nebo dokonce pálit. „Za celou svoji praxi jsem ještě nikoho nespálil,“ uklidňoval mě masér a mně nezbývalo nic jiného, než mu důvěřovat.

Celé to bylo velice rychlé, ani jsem se nenadála a měla jsem baňku přisátou na bedrech. Díky teplému vzduchu vznikl v baňce podtlak. Po přiložení na tělo se do ní vsála kůže, včetně vrchní vrstvy tuku, vaziva i svalstva. Jednotlivé vrstvy tkáně se od sebe oddělily a srovnaly se. Baňkování je vlastně takový „úklid“ organismu. Nikoli však jen povrchu, jak by se mohlo zdát – baňka dokáže působit hodně hluboko a může ovlivnit i činnost orgánů.   

Nevíte, co od které masáže čekat? Nahlédněte do našeho průvodce světem wellness. Řadu metod jsme vyzkoušely na vlastní kůži.

Baňkování

Terapeut postupně nažhavil dalších sedm baněk a různě s nimi kroužil nebo jinak pohyboval po celé ploše mých zad. Na problematických místech je vždy nechal chvilku působit a sledoval, co se děje uvnitř skleněné nádoby. Baňka se může orosit a místo, kde je přisátá, zčervená a dokonce po ní mohou zůstat modřiny. V zásadě platí, že čím červenější je tkáň v baňce, v o to horším stavu je daná oblast. Například já jsem měla mnohem červenější pravou část zad než levou. Zřejmě od nošení počítače na jednom rameni. 

Díky baňce dojde k prokrvení daných oblastí. Krev se pročistí, detoxikuje a celkově se zlepší imunita

Baňkování:

  • prokrvuje a uvolňuje tělo
  • ovlivňuje vnitřní orgány
  • podporuje lymfatický systém a umožňuje detoxikaci, tedy odplavování škodlivin z těla

Jako šrouby do těla

„Baňkování je velice specifickou terapií a ne každý ji má rád. Pak jsou ovšem lidé, kteří baňky zbožňují a vyžadují,“ říká Peter Kovačovič. Já se hlásím spíše k těm druhým – baňkování mi bylo vlastně velice příjemné. Dokonce mi ani nevadilo „šroubování“ baněk, které ve mně budilo dojem, jako by Peter Kovačovič moji kůži utahoval. Mírným točením nádoby se totiž ulehčuje pohybu baňky po povrchu těla.  

Baňkovat lze na celém těle, i na kloubech nebo obratlích. Čínští mistři dokonce baňkují i temeno hlavy nebo tváře. V našich krajích se spíše zaměřujeme na problémové partie, například zmíněné klouby nebo hýždě a stehna, kde baňkování pomáhá proti celulitidě.

Baňky jsou různých velikostí a nemusejí být jen skleněné. Staří čínští mistři prý používali baňky hliněné. V současné době se vyrábějí i z umělé hmoty, nebo jsou baňky gumové. 

Pokud chcete, aby byla terapie účinná, měli byste podstoupit baňkování alespoň třikrát v týdenních intervalech.

Účinky baňkové masáže:

  • čištění krve a zvýšení počtu bílých a červených krvinek 
  • zvýšení úrovně hladiny vápníku v kůži
  • podpora krevního oběhu 
  • posílení imunitního systému 
  • podpora buněčné aktivity, zvyšuje se hormonální sekrece, potlačuje se proces stárnutí 
  • zlepšuje se spánek a zklidňuje nervový systém 
  • potlačení nepříjemných subjektivních pocitů – studeného potu, kašle  
  • podpora detoxikačních procesů 
  • částečné zlepšení problémů s celulitidou

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).