Hlavní navigace

Balzám na suché rty pomůže, ale jenom chvíli. Co je účinnější?

Sdílet

 Autor: SXC
Suché, popraskané rty se nejčastěji objevují právě v tomto ročním období. Jaké jsou příčiny a co je uzdraví? Počítejte s tím, že balzámy moc nezmohou, některé dokonce uškodí.

Jsou lidé, kteří od podzimu do jara musí v každé kapse či kabelce nosit alespoň dva balzámy na rty, protože je mají tak suché a popraskané, že by bez neustálého potírání trpěli bolestí. Znám to – patřím mezi ně. Tak mě zajímalo, čím to je? A proč někteří musí trpět a utrácet za balzámy a jiní mají krásně hebké rty i v tom největším mrazu, o němž je známo, že rty vysušuje?


Autor: SXC

Balzám na rty pomůže jen krátkodobě, příčinu neřeší

První dobrá zpráva: hebkost rtů na rozdíl od jiných věcí, jako je otylost či barva očí, není člověku předem nijak dána geneticky. To znamená, že se dá ovlivnit.

Druhá zpráva: balzámy příliš nepomohou. Přesněji: pomohou na chvíli. Příčiny popraskaných rtů je totiž třeba hledat uvnitř těla. „Tedy pomineme-li dlouhý pobyt v zimě a mrazu, který vysušuje, třeba lyžování na sjezdovce nebo naopak pobyt ve vytopených klimatizovaných místnostech, kde jsou v obou případech příčiny suchých rtů vnější. Tam na chvíli pomohou jako první pomoc právě pomády na rty,“ říká výživová poradkyně Jitka Víchová.

Nejdřív zkontrolujte, co jíte a pijete

Podle Jitky Víchové bychom proto měli v okamžiku, kdy se objeví první příznaky vedoucí k popraskání rtů – tedy jejich pálení, bolest, suchost, šupinkatění – v prvé řadě udělat inventuru životosprávy.

Čtěte také: Pijte vodu. Ale kolik?

„Nejprve pitného režimu. Při pobytu ve vytopených místnostech se sliznice rtů rychleji vysušuje, stejně jako v klimatizovaných budovách, což jde často ruku v ruce. To znamená, že pitný režim by měl být vyšší než normálně – klidně až tři litry tekutiny, v tomto období nejlépe slabého čaje, za den,“ radí výživová poradkyně.


Autor: SXC

Suché rty neolizujte. Nikdy!

Za druhé: zjistěte si, co vlastně jíte. „Popraskané rty jsou prvním příznakem chybějícího vitamínu B v těle. To znamená zařadit do stravy například více vajíček a jako první pomoc i nějaké pilulky s komplexem vitaminu B, doplnit jen jeden druh vitaminu B nepomůže,“ říká.

A pozor: můžete jíst sebevíc zdravě a vyváženě, ale stačí, abyste měli pár alkoholických večírků po sobě, nebo si denně dali třeba svařené víno, punč či grog, což je v tomto ročním období velké lákadlo, a vitamin B vám bude chybět. Alkohol jej spotřebovává ve velkém. Proto na to myslete už předem, víte-li, že vás čeká čas oslav a předvánočních večírků a doplňte jej do těla.

Jitka Víchová upozorňuje, že popraskané rty nejsou jen nepříjemnou kosmetickou vadou. „Vedou totiž později k praskání koutků, a popraskané rty a koutky se pak stávají vstupní bránou bakteriální infekce do těla,“ varuje. V každém případě jsou už samotné suché rty signálem jakéhosi počínajícího oslabení organismu a je dobré je začít řešit včas. Někdy totiž mohou být prvním signálem vážnější nemoci, která v těle už existuje, ale ještě se nijak navenek neprojevila – často jde o záněty.

Balzámy nejsou všemocné a ne všechny pomohou

Existují dva zákazy v případě popraskaných rtů: neolizovat si je. Nikdy, ani jako první pomoc, protože to uleví jen na pár vteřin a vzápětí se rty ještě více vysuší a bolí.

A za druhé: nekupujte si balzámy s přídavky minerálních olejů. Ty totiž vytvářejí na rtu jen jakýsi film, ale neléčí příčinu, rty se pod pokrývkou naopak mohou snáz zanítit a vzniknou bolestivé koutky. Stejně tak jsou nevhodné balzámy s mnoha chemickými přídavky, které jednak také zafungují jen na pár vteřin, ale chemie se skrze sliznici rtů rychle dostane do těla.

Čtěte také: Není med jako med

Ideální ke zvláčnění rtů jsou naopak tyčinky se včelími vosky nebo s bambuckým máslem.

A co starý babský recept – natřít rty medem smíchaným s krupicovým cukrem nebo rozemletými skořápkami mandlí? „Funguje to jako peeling, tedy zbaví rty odumřelých šupinek, a med zvláční kůži. Je to lepší než některá chemie, ale – opět to neléčí vnitřní příčinu suchých rtů,“ dodává Jitka Víchová.

Máte s popraskanými rty své zkušenosti? Co vám zabírá?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).