Hlavní navigace

Avokádový olej se hodí i na smažení

6. 8. 2012

Sdílet

 Autor: www.rakuten.co.jp / sxc
Olej lisovaný zastudena z čerstvých plodů avokáda je u nás prozatím málo rozšířený. Jeho využití je přitom velmi široké. Je zdravý a snese i vysoké teploty.

Na exotické avokádo jsme si už pomalu zvykli a naučili se ho používat třeba do pomazánek, salátů, nebo baštit za syrova. Avokádový olej u nás zatím příliš zavedený není. Je to velká škoda, tvrdí jeho propagátoři.

Avokádové oleje mají nazelenalou až sytě zelenou barvu, která je typická i pro samotné avokádo. Olej je velmi jemný, ale díky koncentrované chuti postačí pro ochucení pokrmu použití několika málo kapek. Současně ale jeho chuť nepřebíjí ostatní v pokrmu.

Nejde jen o chuť – avokádový olej lisovaný zastudena si zachovává všechny cenné výživové vlastnosti avokáda, mezi něž patří zejména vysoký obsah přírodních antioxidantů (vitaminu E) a nenasycených mastných kyselin, účinných jako prevence kardiovaskulárních chorob. Olej obsahuje také rostlinné steroly a karotenoidy podporující výskyt „dobrého“ cholesterolu a chránící před volnými radikály.

Přečtěte si: Olivový olej má konkurenta – řepkový je v mnohém lepší

Avokádový olej snese vysoké teploty

Avokádový olej má velice široké využití při přípravě teplých i studených pokrmů. Využijete ho v pokrmech středomořské kuchyně, ale i při přípravě tradičních českých jídel nebo dezertů.

Ve studené kuchyni se hodí k ochucení zeleninových salátů i k přípravě nejrůznějších dresinků, majonéz či tatarské omáčky. V teplé kuchyni je spektrum jeho využití ještě širší – avokádový olej je vhodný na smažení, vaření, restování, grilování i pečení. Cennou vlastností je vysoký bod přepalování, který je v porovnání s jinými oleji nejvyšší ze všech. Avokádový olej si zachovává veškeré důležité živiny až do 250 °C a nedochází k jeho přepalování.

Čtěte dále: Ne každý olej „na smažení“ se k němu skutečně hodí

U nás není avokádový olej příliš rozšířený, k dostání je například avokádový olej Olivado, který se prodává jak přírodní, tak s příchutěmi chilli, rozmarýnu, bazalky a citrónu.

V Bille pak je aktuálně v prodeji novinka v podobě 100% avokádového oleje Avocadoil. Jde o čistě přírodní olej bez konzervantů.

Doporučená maloobchodní cena avokádového oleje Avocadoil je 229,90 Kč včetně DPH za 250 ml balení.

Avokádový olej Olivado je v prodeji na internetu (www.avokadovyolej.cz), balení 250 ml přijde na 279 Kč.

Čtěte také: Olivový olej můžete konzumovat ve velkém

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).