Poznejte exotické ovoce: Avokádo

Autor: Titbit

Avokádo je ovoce, které se těší velké popularitě. Dá se totiž konzumovat jak na slano, tak i na sladko a jíst jak čerstvé, tak i tepelně upravené. Navíc obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, hlavně zdravých tuků. Roste na stromě nazývaném hruškovec přelahodný a někdy se mu říká „aligátoří hruška“.

Vzhled avokáda se výrazně liší druh od druhu. Tvar avokáda připomíná vajíčko nebo hrušku. Barvu slupky může mít jasně zelenou nebo i hnědou až tmavě fialovou. Výhodou je, že slupka nepropustí žádné chemické ošetření, díky tomu je avokádo jedno z „nejčistších“ ovocí.

Chuť má oříškovou, avšak není úplně výrazná. Dá se tak přidat do salátů, vhodné je na přípravu pomazánek nebo dipů. Používá se také v raw kuchyni.

V chuti se různé druhy liší jen málo. V zásadě se do Česka dováží dva druhy – Haas a Fuerte.

Haas

Odrůda tohoto avokáda je celosvětově nejpěstovanějším druhem. Tvarem připomíná vajíčko a jeho slupka je tmavá s charakteristickými hrboly. Často se mu proto přezdívá ropucha.

Fuerte

Tento druh avokáda připomíná hrušku – jak svým tvarem, tak i svou jasně zelenou barvou.

Vliv na zdraví

Avokádo má vysoký obsah zdravých tuků – mononenasycených, které se v těle neukládají. Zastoupeny jsou také omega 3-mastné kyseliny a lecitin, který zlepšuje paměť a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Z vitamínů jsou zastoupeny A, B1, B2, B6, C a vitamín E, avokádo obsahuje ze všech druhů ovoce nejvíc. Tento vitamín podporuje reprodukční soustavu, ale je také silným antioxidantem, který zabraňuje předčasnému stárnutí a chrání před rakovinou. Avokádo má také dostatek minerálních látek, zejména železa, draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu.

Jak si avokádo vychutnat?

Avokáda v obchodě bývají většinou nezralá, pokud se vyloženě nejedná o typ ready-to-eat, která jsou právě zralá. Avokádo by mělo být pružné a rozhodně ne promáčknuté. Nezralé avokádo nechte dozrát cca tři dny při pokojové teplotě. K tomuto dozrávání je nejvhodnější odrůda Haas.

Naopak zelená avokáda (fuerte, ettinger, bacon, pinkerton atd.) je lepší skladovat na chladnějším místě, ne však v lednici. Zralost avokáda ověříte také jednoduchým testem a to, když jde stopka bez většího odporu zasunout do avokáda.

Zralé avokádo rozřízněte podélně a můžete se do něj hned pustit. Pokud chcete použít pouze polovinu, spotřebujte část bez pecky. Ve druhé půlce nechte pecku, aby nedošlo k přílišné oxidaci, zakapejte trochou citronové šťávy a uchovejte v lednici.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 8. 8. 2016 9:37