Hlavní navigace

Atlas jablek: 16 oblíbených odrůd

25. 10. 2016

Sdílet

Podzim patří jablkům, která jsou u nás snad nejpopulárnějším ovocem. Odrůd je více než dvacet tisíc, společnost Tesco připravila praktický přehled alespoň těch nejčastějších a nejoblíbenějších odrůd ze svého sortimentu. Některá jablka se více hodí k přímé konzumaci, jiná na pečení či do salátů. Seznamte se.

JONAGOLD / JONAGORED

Využití: Tato odrůda se hodí zejména na odšťavnění či pečení
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Jonagold vznikla roku 1953 v New Yorku na základě křížení odrůd Golden Delicious a Jonathan. Jablka této odrůdy mají zelenožlutou a červenou krycí barvu. Jonagold má několik barevných klonů, jako jsou například Jonagored a Jonaprince.

Jaká máte raději jablka?

Chuťové vlastnosti: Jablka Jonagold mají měkčí, přesto ale křupavou a šťavnatou dužinu. Chuť plodu je aromatická, nasládlá, jemně kyselá s vyváženým poměrem cukrů a kyselin.

Využití: Tato odrůda se hodí zejména na odšťavnění či pečení.

RED JONAPRINCE

Využití: Odrůda je vhodná k přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Red Jonaprince, vypěstovaná v Nizozemí a Belgii roku 1994, je umělou mutací odrůdy Jonagold. Plody jsou středně velké až velké s výrazným červeným zbarvením.

Chuťové vlastnosti: Dužina plodu vyniká krémovou barvou, střední šťavnatostí, křehkostí a aromatičností. Slupka je tenká a mastná.

Využití: Odrůda je vhodná k přímé konzumaci.

RED DELICIOUS / RED VELOX

Využití: Tato odrůda se hodí zejména do salátů a studené kuchyně
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Red Delicious, známá také jako Red Velox, vznikla pravděpodobně roku 1921 ve státě Iowa v USA mutací odrůdy Golden Delicious. Barva plodu je tmavě červená s typickými, výraznými hrbolky v oblasti kalichu, který se nachází naproti stopce. Existuje mnoho barevných mutací této odrůdy jako například Red Cup nebo Jeromine. Jablka Red Delicious jsou velmi dobře skladovatelná.

Chuťové vlastnosti: Dužina plodu je pevná, šťavnatá, křupavá a sladká.

Využití: Tato odrůda se hodí zejména do salátů a studené kuchyně.

BRAEBURN

Využití: Tato odrůda se skvěle hodí na pečení
Autor: Tesco

Základní specifikace: Pravděpodobně náhodný kříženec vznikl ve volné přírodě na Novém Zélandu křížením odrůd Lady Hamilton a Coxova reneta. Zelená slupka plodu je překryta tmavě oranžovou krycí barvou. Plody jsou mimořádně odolné proti otlačení, což je dělá velmi dobře skladovatelnými.

Chuťové vlastnosti: Jablka Braeburn mají navinule sladkou a středně šťavnatou dužinu pevné konzistence a krémové barvy.

Využití: Tato odrůda se skvěle hodí na pečení.

GRANNY SMITH

Využití: Hodí se zejména do salátů a studené kuchyně. Díky kyselosti jsou plody vhodné i na pečení, nejlépe do štrúdlu.
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Granny Smith byla objevena v roce 1868 v Austrálii paní Marií Ann Smith. Ta ji vypěstovala na své zahradě v blízkosti Sydney a jablka po ní dostala i název Granny Smith, doslova tedy babička Smithová. Odrůda si velmi rychle získala světový význam. Zároveň je dobře skladovatelná. Plody jsou sytě zelené barvy, se slabým voskovým povlakem.

Chuťové vlastnosti: Dužina je pevná, bílé barvy a středně šťavnatá. Chuť plodu je kyselý, osvěžující a s typickým aroma po trávě.

Využití: Granny Smith se hodí zejména do salátů a studené kuchyně. Díky kyselosti jsou plody vhodné i na pečení, nejlépe do štrúdlu.

IDARED

Využití: Idared je ideální na dlouhodobá uskladnění
Autor: Tesco

Základní specifikace: Idared je stará a osvědčená odrůda rozšířená po celém světě. Byla objevena v USA ve státě Idaho, které dalo vzniknout jejímu jménu. Plody jsou intenzivní červené barvy. Jablka jsou velmi dobře skladovatelná ve skladech s řízenou atmosférou, ale i v chladírnách.

Chuťové vlastnosti: Dužina jablka je jemná, středně šťavnatá, bílá, sladce navinulá a aromatická.

Využití: Idared je ideální na dlouhodobá uskladnění.

ŠAMPION / CHAMPION

Využití: Jablka Šampion jsou ideální pro odšťavnění i pečení
Autor: Tesco

Základní specifikace: Typicky česká odrůda vyšlechtěná křížením odrůd Golden Delicious a Coxová oranžová reneta. Plody jsou zelenožluté barvy překryté oranžovočerveným líčkem. Tato odrůda je skladovatelná do Vánoc, později hrozí, že její dužina zmoučnatí.

Chuťové vlastnosti: Dužina je žlutobílá, šťavnatá a křehká. Je velmi chutná a obsahuje harmonický poměr cukrů a kyselin. Jablka jsou výborná hned po sklizni.

Využití: Jablka Šampion jsou ideální pro odšťavnění i pečení.

GOLDEN DELICIOUS

Využití: Hodí se k přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Náhodný kříženec, který momentálně patří mezi nejvíce rozšířené odrůdy na světě, byl objeven kolem roku 1800 v USA. Barva plodu je zelená, při vyšší zralosti žlutá, někdy s jemným narůžovělým líčkem.

Chuťové vlastnosti: Dužina Golden Delicious je šťavnatá, křehká, sladká a jemně aromatická.

Využití: Hodí se k přímé konzumaci.

RUBÍN

Využití: Rubín se hodí zejména na odšťavnění nebo pečení
Autor: Tesco

Základní specifikace: Jak její název napovídá, odrůda Rubín byla vypěstována v ČSSR, a to konkrétně ve Střížovicích. Vznikla zkřížením odrůd Golden Delicious a Lord Lambourne. Plody kulovitého tvaru jsou velké. Slupka plodu je hladká a mírně mastná. Její základní barvou je zelenožlutá, z větší části překrytá zářivě červenou barvou ve formě proužků a žíhání.

Chuťové vlastnosti: Dužina jablka je nažloutlá, křupavá, středně pevná a velmi šťavnatá. Chuť plodu je navinulá až sladce navinulá, aromatická a vynikající.

Využití: Rubín se hodí zejména na odšťavnění nebo pečení

GALA

Využití: Gala je vhodná na odšťavnění či pečení. Zároveň se skvěle hodí i na sušení.
Autor: Tesco

Základní specifikace: Jablka Gala vznikla na Novém Zélandu křížením odrůd Kidd 's Orange a Golden Delicious. Gala se pěstuje od roku 1960 a dnes patří z globálního hlediska k nejvíce vysazovaným odrůdám. Plody červené barvy jsou středně velké. Existuje mnoho barevných mutací odrůdy Gala. Mezi nejznámější patří Royal, Gala Must, Schniga, Backet, Royal Baut a Brookfild.

Chuťové vlastnosti: Dužina plodu je křupavá, aromatická, sladká a šťavnatá.

Využití: Gala je vhodná na odšťavnění či pečení. Zároveň se skvěle hodí i na sušení.

GLOSTER

Využití: Odrůda je vhodná ke skladování i přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Gloster byla vyšlechtěna v Německu křížením odrůd Zvonkové a Richared Delicious. Plod odrůdy je kuželovitý a velký. Slupka je hladká a světle zeleného zbarvení, které je překryté tmavě červenou barvou s žíháním.

Chuťové vlastnosti: Dužina plodu je bílá až nazelenalá, velmi dobrá se sladce navinulou chutí.

Využití: Odrůda je vhodná ke skladování i přímé konzumaci.

CRIPPS PINK

Využití: Cripps pink se hodí k přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Jablka Cripps Pink byla vyšlechtěna v roce 1970 Johnem Crippsem v západní Austrálii. Tato odrůda vyžaduje velmi dlouhou vegetační dobu a horké podnebí, a proto je pěstována pouze v teplejších krajinách. Slupka jablek je zabarvena do růžova, pro což je zapotřebí silný sluneční svit na podzim. Proto se jablka Cripps Pink pěstují zejména v zemích jižní polokoule, kterými jsou například Jihoafrická republika, Chille, Argentina nebo Nový Zéland.

Chuťové vlastnosti: Křupavá dužina plodu je velmi sladká a šťavnatá.

Využití: Cripps pink se hodí k přímé konzumaci.

PINK LADY

Využití: Jablka Pink Lady jsou skvělá k přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Pink Lady byla jedním z prvních jablek, která pronikla na trh pod svým marketingovým označením spíše než pod názvem odrůdy. Odrůda je pěstována na základě licence a na trh se dostává prostřednictvím licencovaných prodejců. Pink Lady vyžaduje velmi dlouhou vegetační dobu a horké podnebí, a proto je pěstována pouze v teplejších krajinách. K jejímu růžovému zbarvení, díky kterému si stejně jako Cripps Pink získala svůj název, je důležitý silný podzimní sluneční svit a Pink Lady se tak pěstuje v prosluněné Itálii nebo Francii.

Chuťové vlastnosti: Chuťově má blíže spíše ke Golden Delicious než ke Cripps Pink. Má křupavou dužinu a jemnou, velmi sladkou chuť.

Využití: Jablka Pink Lady jsou skvělá k přímé konzumaci.

RAJKA

Využití: Rajka je vhodné ke skladování i přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Rajka byla vyšlechtěna v českých Střížovicích, kde vznikla zkřížením odrůdy Šampion a další nepojmenované odrůdy. Slupka jablek je hladká a žluté zbarvení je na většině plodu překryto červenou barvou.

Chuťové vlastnosti: Dužina odrůdy Rajka je velmi dobrá, krémová se sladce navinulou chutí.

Využití: Odrůda Rajka je vhodná ke skladování i přímé konzumaci.

SPARTAN

Využití: Odrůda je vhodná ke skladování i přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda jablek Spartan byla vyšlechtěna v Kanadě roku 1926 křížením dvou odrůd. Plody této odrůdy jsou kulaté, střední až menší velikosti. Slupka je zbarvena do červena s náznaky fialové barvy

Chuťové vlastnosti: Dužina odrůdy je bílá se sladkou navinulou chutí.

Využití: Odrůda je vhodná ke skladování i přímé konzumaci.

FUJI

Využití: Fuji se hodí k přímé konzumaci
Autor: Tesco

Základní specifikace: Odrůda Fuji byla vyšlechtěná v roce 1930 v Japonsku křížením amerických odrůd jablek. Na trh byla uvedena až v roce 1962. Plody odrůdy jsou kulaté a typicky velké až velmi velké. Jablka Fuji zároveň vynikají velmi dlouhou trvanlivostí. Slupka je žlutorůžová s červeným žíhováním.

Chuťové vlastnosti: Plody jsou velmi sladké a křupavé.

Využití: Fuji se hodí k přímé konzumaci.

Atlas jablek: 16 oblíbených odrůd

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).