Hlavní navigace

Astma: Nemoc, o které možná nevíte

15. 6. 2009

Sdílet

Máte problémy s dýcháním? Objevují se u vás pocity dušnosti? Nemůžete „popadnout dech“? Pravděpodobně se vás týká diagnóza se jménem astma. S tímto onemocněním si mnohdy ani moderní medicína neví úplně rady.

Astma je celosvětově rozšířené onemocnění, podle údajů Světové zdravotnické organizace se týká až 300 milionů lidí. Každoročně se objeví 17,5 milionů nových případů této nemoci a 250 tisíc lidí v důsledku astmatu umírá. V Česku trpí astmatem přibližně 800 tisíc lidí. Nebezpečné je, že téměř polovina nemocných kvůli svým obtížím nenavštívila lékaře. Možná i právě vy patříte mezi ně. Sami si můžete zjistit, zda vaše obtíže souvisí s astmatem. Stačí se jednoduše otestovat, pomocí dotazníku České iniciativy pro astma.

astma plice

Co vůbec je astma? Jde o chronické onemocnění dýchacích cest, které se projevuje opakovaným výskytem dráždivého kašle, dušností, dechovou nedostatečností, pískáním na hrudi a pocitem tlaku na prsou. U některých lidí se objevuje pouze suchý kašel.

Těžké zhoršení astmatu se označuje jako astmatický záchvat, při kterém může dojít ke stažení průdušek, nemocný se cítí jako ve svěráku, nemůže „popadnout dech“. Dýchání nemocnému ztěžuje stah svaloviny ve stěně průdušek spolu s otokem sliznice dýchacích cest. Pocit dechové tísně, tj. dušnost, lze přirovnat k dýchání tenkým brčkem nebo k tonutí.

Potíže se často stupňují v noci a brzy ráno. Kašel či dechové potíže se zpravidla objevují po relativně malé námaze. Při poslechu hrudníku jsou často slyšitelné pískoty či vrzoty, ale ani normální poslechový nález na hrudníku astma nevylučuje. Suchý kašel může být jediným příznakem, vedoucím však mnohdy až k astmatickému záchvatu, který může být nebezpečný.

Běžte k lékaři včas

U astmatu více než u jiných onemocnění platí, že je vhodné lékaře vyhledat co možná nejdříve. Polovina pacientů, kteří mají astma, o své nemoci neví a nenavštívila lékaře, což je chyba. Ročně v Česku zemře sto lidí v důsledku astmatu. Mnozí z nich by však zřejmě nemuseli zemřít, pokud by jejich nemoc byla včas rozpoznána, byla nasazena a dodržována správná preventivní léčba a oni sami dodržovali předepsaný léčebný režim.

astma stetoskop

„Včasná diagnóza vede k časné léčbě. V České republice se v průměru opožďuje poznání a stanovení diagnózy o 2,1 roku. Nepoznané a neléčené astma je rizikem pro trvalé změny ve funkci plic,“ popisuje prof. MUDr. Václav Špičák, CSc., z dětské oddělení Fakultní nemocnice Bulovka v Praze.

Astma rovná se alergie?

Astma může, ale také nemusí, souviset s alergií. Asi u 50 procent dospělých pacientů s astmatem se nepodaří alergii prokázat. Na druhé straně alergická rýma je nejzávažnějším rizikovým faktorem pro vznik astmatu.

V současné době rozeznáváme více zevních projevů průduškového astmatu, ale odhaduje se, že téměř 2/3 astmatiků mají onemocnění na základě alergické vlohy, která je dědičná, takže i astma tohoto typu je dědičné, vysvětluje Doc. MUDr. Jaromír Bystroň, CSc. primář Oddělení alergologie a klinické imunologie z Fakultní nemocnice Olomouc. Dědí se však jen vloha pro alergickou reakci. K tomu, aby se tato vrozená reakce projevila, je potřeba, aby se uplatnily i zevní podmínky – podněty. Pokud se neuplatní, onemocnění se nemusí celý život projevit, dodává.

Mezi zevní podněty patří setkání s alergeny (pyly, roztoči, alergeny zvířat, plísně, některé potraviny a léky) nebo dlouhodobé působení obecně agresivních látek (prašné prostředí, kouř, dým, chemické výpary, cigaretový kouř, infekce), které také mohou být spouštěči astmatického záchvatu.

Žijte normálně

Astma samo o sobě neznamená, že by člověk nemohl vést plnohodnotný život. Cílem léčby je uvedení a udržení klinických projevů pod kontrolou po dlouhá období. Je-li astma pod kontrolou, mohou pacienti zabránit rozvoji většiny záchvatů, vyhnout se nepříjemným příznakům přes den i v noci a udržet plnou tělesnou aktivitu, popisuje Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., z odd. dětské pneumologie Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Motol a ředitel České iniciativy pro astma. Podle něj je důležité, aby si astmatik uvědomoval, že preventivní léky musí užívat i v době, kdy nemá žádné obtíže. Pokud by to nedělal, mohou se jeho problémy vrátit.

Součástí léčby astmatu je i změna životního stylu. Naprostým základem je nekouřit a vyhýbat se zakouřenému prostředí. Konkrétní opatření, jak upravit svoji domácnost vám poradí váš lékař. Obecně je vhodné vyhýbat se alergenům. Neplatí, že by astmatik nemohl sportovat, záleží na dohodě s lékařem. Dobře léčený astmatik může provozovat jakýkoliv sport. Astmatici jsou i mezi olympijskými vítězi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).