Hlavní navigace

Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou

10. 4. 2013

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.

Někdy ani čtení mikroskopického písma na etiketách nezajistí, že si koupíte potraviny vámi žádané kvality a složení. Aktuální test dTestu to ukázal na jedné z nejběžnějších uzenin u nás – vídeňském párku, kde složení u mnoha testovaných výrobků neodpovídalo složení deklarovanému na etiketě.

K testu: Vídeňské párky obsahují méně masa, než tvrdí výrobci

Společnost Sklizeno, která se zaměřuje na prodej kvalitních potravin, proto připravila několik tipů, jak poznat dobrý párek bez ohledu na etiketu. „Za Sklizeno říkáme: věřte sobě, svým smyslům a zkušenosti s výrobcem a prodejcem. Dobrý párek totiž poznáte spíše podle chuti a vůně než podle etikety… A protože si párek dá občas téměř každý, rozebrali jsme tuhle uzeninu na kousky a připravili anatomii dobrého párku,“ říká David Kukla, zakladatel sítě prodejen lokálních potravin Sklizeno (www.sklizeno.cz).

CHYTRÝ NÁKUP: Jak poznat kvalitní potraviny

Anatomie dobrého párku

Barva

Dokonale vypadající párek neříká nic o své chuti a kvalitě, ale spíše o obsažených barvivech a použitém střívku. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Barva je dána hlavě typem masa, to může být telecí, vepřové nebo hovězí ,a párky tak nemohou mít vždy stejnou barvu. Barvu uzenin upravují-stabilizují dusitany, jinak by byly zašedlé a nevábné. Pokud jsou ale ostře a nepřirozeně růžové, téměř určitě bylo naprosto zbytečně přidané barvivo. Takže tady zdání může klamat, barva vám o kvalitě mnoho neřekne.

Přečtěte si: Barviva v potravinách šálí naše smysly

Střívko

Ať už zvolíte přírodní nebo průmyslově vyráběné (leč čistě z přírodních ingrediencí), nemělo by střívko být tuhé, silné či jakkoliv vadit při žvýkání. Mělo by být pružné, jemné a v chuti spíše neznatelné.

Maso

Hlavní údaj, který většinou kontrolujeme na etiketách, je druh masa a jeho procentní zastoupení. U druhu masa by (snad) etiketa zavádět neměla, dTest ale prokázal, že etikety často zkreslují jeho množství. Podle zákona musí být ve vídeňském párku minimálně 55 % masa, více je ale pro chuť lepší. Masovou chuť párků s menším procentem masa dohánějí výrobci často glutamany, takže pokud máte na jazyku pocit, že jíte škrobovou hmotu s příchutí párku, pak zkuste na balení zapátrat po obsahu glutamanů a příště si vybrat jiný. Další párkové pravidlo zní: množství masa stoupá s cenou uzeniny, tak nevěřte párkům s 80 % masa za 9,90 Kč.

K tématu: Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách

Tuk

Zdravé nejsou, ale proto je nejíme. Tuku ve vídeňském párku může být totiž až 40 %, jednoduché pravidlo ale je, že čím více je v něm ale masa, tím měně tuku se tam vejde. Opět ale dTest prokázal, že údaje na etiketách ne vždy odpovídají realitě, takže byste se zase měli řídit spíš svou chutí a dětem párky tak jako tak nevnucovat. Navíc, 25 % tuku už je poměrně vysoké číslo a přitom u párků poměrně běžné.

Podívejte se, čemu se vyhnout: KATALOG: Emulgátory – není éčko jako éčko

Nežádoucí vetřelci

Glutamany, přílišné množství solí (sůl je přirozený konzervant, takže úplně bez ní se neobejdou), fosfáty, dusičnany a dusitany jsou všechno párkoví vetřelci a mělo by jich být co nejméně. Přílišné množství soli poznáte jednoduše tím, že je párek prostě příliš slaný, glutamát přidává až podezřele masovou chuť, která často neodpovídá složení, a dusitany patří mezi povolená, ale „sporná“ éčka, která jsou ale nezbytná proto, aby uzenina vypadala chutně. Barviva jsou pak zbytečná naprosto. DTest ukázal, že o obsahu těchto látek etikety párků spíše nelžou, tak alespoň zde se na ně snad můžete spolehnout a vyhnout se těm nežádoucím čtením etiket.

V testu se na druhém místě (v senzorickém testu dokonce na prvním) umístily párky od firmy Steinhauser Tišnov, který je hlavním dodavatelem i pro Sklizeno, kde od něj můžete nakoupit uzeniny i vyzrálé hovězí maso. „Jsem rád, že dTest zařadil Steinhauserovy párky do testu, pro Sklizeno je to další důkaz, že jsou naši dodavatelé kvalitní. U všech výrobků si hlídáme nejen deklarované složení, ale i chuťové kvality a původ potravin a je vidět, že to má význam. Pak nám mohou naši zákazníci spíše věřit a nemusí u nás luštit etikety, které se v testu prokázaly jako nespolehlivé," dodává ke kvalitě párků David Kukla.

ROZHOVOR – Ladislav Steinhauser: předlistopadové potraviny byly kvalitní asi jako tesilky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).