Hlavní navigace

Amerika hlásí čtyři sta případů zdravotních obtíží po užití homeopatik

22. 11. 2016

Sdílet

 Autor: SZU
Homeopatika obsahující i výtažek z rulíku zlomocného byla stažena z amerického trhu. Existuje podezření, že mohou stát za desítkou úmrtí.

Už je tomu více než dva roky, co sekce Centrum zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu (SZU) spustila projekt, který sbírá informace o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin, u nichž není plně historicky známé působení na lidský organizmus. Jde o potraviny nového typu, doplňky stravy a potraviny s přídatnými látkami („éčky“). Hlásit je na web nazvaný Nutrivigilance může kdokoliv, kdo má podezření, že jeho nevolnost, otoky či vyrážka může mít souvislost s některými potravinami nového typu. 

Za sedm měsíců do českého systému přispělo třináct lidí (informovali jsme vás: Nutrivigilance: Projekt za 60 tisíc, který nikdo nezná), za první pololetí letošního roku bylo nahlášeno osm případů. Lidé hlásili obtíže po konzumaci ořechů s kustovnicí, chia semínek s mangem, sezamové pasty apod. Valná většina hlášených případů byla SZU prohlášená za spornou.

V USA nahlašují i potíže s homeopatiky

Podobné systémy hlášení fungují i jinde ve světě, například ve Francii nebo v USA. Za oceánem se pak nenahlašují jen obtíže spojené s užitím potravin nového typu, ale jednomu úřadu můžete nahlásit i potíže spojené například s užitím homeopatik. (V ČR můžete obtíže s užíváním potravin nového typu hlásit na Nutrivigilance.szu.cz a obtíže s léky či homeopatiky na Státní ústav pro kontrolu léčiv).

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jen za posledních šest let obdržel více než čtyři sta hlášení týkajících se zdravotních obtíží po konzumaci homeopatik (tablety, gel), obsahujících mj. i výtažek z rulíku zlomocného (Atropa bella-donna) a určených na zmírnění obtíží při prořezávání zubů u dětí. Konkrétně se jednalo o nahlášení záchvatů, horečky, dušnosti, letargie, zácpy, zvracení, ospalosti, třesu, neklidu a podrážděnosti. Nejzávažnějším důsledkem bylo úmrtí, a to u deseti případů. Příčinná souvislost je ale stále předmětem analýz.

Homeopatika s obsahující rulík zlomocný
Autor: SZU

Homeopatika obsahující rulík zlomocný

Uvedená zahraniční homeopatika neužívejte

Protože hlášené symptomy odpovídaly symptomům vyskytujícím se při požití vyšší dávky účinných látek v rulíku, 30. září 2016 vydal FDA zprávu o možných důsledcích při užívání těchto přípravků a apeloval na rodiče, aby tyto tablety a gely dětem nepodávali. Výrobky totiž obsahují sporné množství účinných látek a výrobek navíc není zajištěn vhodným bezpečnostním uzávěrem, čímž může být zkonzumováno větší množství, než je na obale doporučeno. Po varování FDA distributoři stáhli tyto výrobky z nabídky a nejsou v USA šířeny, pokud byste na ně však narazili na internetu či v malých obchodech, určitě se jim vyhněte.

Rulík zlomocný (Atropa bella-donna) je statná, až 180 cm vysoká vytrvalá bylina. Je považována za nejnebezpečnější středoevropskou jedovatou rostlinu, odhaduje se, že otravy rulíkem zlomocným tvoří zhruba polovinu všech vážných otrav rostlinného původu na území České republiky.

Zdroj: Wikipedie

Zdroj: SZU

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).