Hlavní navigace

Alopecia areata: Když ztratíte i poslední vlas a chlup

Sdílet

 Autor: zdravyvlas.cz Petr Arenberger
Holíme je, stříháme je, ale vlastně bychom bez nich úplně být nechtěli. Přesto mohou vlasy a chlupy z našich těl jednoho dne zcela zmizet. To když je ošklivé bílé krvinky začnou likvidovat.

Množství a kvalita vlasů hrají v našem životě velmi významnou roli. A nemluvíme jen o ženách, i muži jejich důležitost pociťují, zvláště tehdy, když jim začnou řídnout, šedivět nebo vypadávat. A co teprve, když taková ztráta vlasů přijde jako blesk z čistého nebe, když se znenadání vytvoří na hlavě holá kola jako pětikoruna, které začnou splývat v obří lysinu. Nebo když začnou vypadávat vousy, chlupy v nose, obočí a řasy. Tehdy je diagnostikována alopecia areata.

Jak toto onemocnění vzniká, jak se diagnostikuje a léčí, s tím nás seznámí Petr Arenberger z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Alopecia areata čili ložiskové vypadávání vlasů

„Jedná se o autoimunně podmíněné onemocnění, kdy vznikají takové ošklivé bílé krvinky, které likvidují růstovou zónu vlasů. Dost často souvisí s dalšími autoimunními chorobami, např. nemocemi štítné žlázy. Toto onemocnění postihuje asi jedno procento populace,“ říká Petr Arenberger. Alopecia areata je onemocnění charakteristické kruhovým ložiskem ve vlasech, vousech nebo ochlupení. Chvíli se pár koleček dá začesávat, ale když je jich více, mohou začít splývat v jedno velké, a postihnout tak celé tělo, včetně řas a obočí. „Paradoxně tímto onemocněním dost trpí i muži. Ne vždy se jim totiž daří dobře oholit, prázdná místa jsou pak na tváři hodně vidět,“ vysvětluje Petr Arenberger. (Je však třeba odlišovat i jiné typy alopecie. Podobnou alopecii s malými vypadanými ložisky může způsobovat syfilitická alopecie, viz fotografie.) Doprovodným znakem nemoci je i velmi nepříjemné onemocnění nehtů.

Dle průběhu lze rozlišovat čtyři typy alepecia areata:

  1. typ – izolovaná ložiska bez vlasů vznikající mezi 20.–40. rokem.
  2. typ – vzniká většinou už v dětství (doprovází ho často ekzémy či alergické rýmy).
  3. typ – až ve 40 % je patrný přechod do totální alopecie (ztráty chlupů a vlasů), postihuje často mladé dospělé.
  4. typ – je pro něj typický častější výskyt přidružených endokrinologických onemocnění, mívá zdlouhavý průběh se začátkem po 40. roce života.
Zdroj: Zdravyvlas.cz Dermatovenerologická klinika FN Královské Vinohrady

Než léčba započne, musí vlasy k fotografovi

Než lékař přistoupí k samotné léčbě při výpadku vlasů, musí zjistit kolik, jak a jestli vůbec vlasy pacientovi ještě rostou. K tomu slouží laboratorní vyšetření krve, mikrobiologické stěry, endokrinologické a imunologické vyšetření, oftalmologická kontrola a fototrichogram. „Ten zjišťuje, kolik vlasů je v růstové fázi, kolik je v čekající fázi a jaký počet je připravený k vypadnutí. Podle toho se rozhodujeme, jakým způsobem budeme pacienta léčit,“ vysvětluje Petr Arenberger.

Lékař si vezme šablonu, ve které je kulatý otvor o průměru centimetr čtverečný, tímto otvorem protáhne vlasy a holicím strojkem je odstřihne. Tím si vytvoří plošku vlasů o délce asi dvou milimetrů, vyfotí je z dálky a poté z blízka. Tím je první sezení ukončeno, obvykle druhý den (někdy i za tři dny) přijde pacient na focení vlasů znovu. Fotografie jsou přeneseny do počítače, kde je speciální program porovná a označí vlasy v růstové fázi nebo ve fázi k vypadnutí. Podívejte se do naší fotogalerie. „Fototrichogram používáme, když potřebujeme odlišit, jestli se jedná o urychlené vypadávání vlasů, při normálním růstu nebo je přibrzděn růst vlasů,“ dodává přední český dermatolog.

Alopecia Areata není chřipka, léčba trvá i několik let

Lékaři se primárně snaží tlumit zánět, který postihuje vlasové folikuly a to systémovou či lokální formou léčby. Využívají efektu cyklosporinů a kortikoidů, tedy léků ovlivňujících imunitní systém.

„Jenže v těžších případech systémová kortikoidní léčba pacienta výrazně zatěžuje, proto volíme účinnou lokální terapii. Jednou z nich je aplikace difencypronu – chemikálie vyvolávající ekzém,“ říká Petr Arenberger. Možná si teď ťukáte na čelo: Má zánět, má toho málo, vytvoříme mu tam ještě ekzém. Lékaři nejsou blázni, je to inteligentní strategie, jak zánětlivé elementy, které poškozují vlas, vyhnat jinými zánětlivými procesy. „Vytvoříme jiný typ zánětu, který je pro pacienta relativně nepříjemný, ale nepoškozuje vlasové folikuly. Zánět vytvořený ekzémem také může urychlit metabolismus, díky čemuž vlasy rychleji rostou,“ vysvětluje Petr Arenberger. Takto vytvořená zánětlivá reakce změní poměr bílých krvinek v postižené tkáni, čímž dojde k snížení počtu těch buněk bílé krevní řady, které vyvolávají ložiskovou lysivost. Pro léčbu ložiskové lysivosti je například v Centru Zdravý vlas k dispozici přístrojové vybavení pro celkovou nebo lokální terapii PUVA (světloléčba spojená s aplikací psoralenů – látek zvyšujících citlivost kůže k UVA spektru slunečního záření) nebo UVB hřeben, využívající další složky slunečního záření v oblasti UVB pásma. Všechny druhy léčby jsou velmi náročné a zpravidla trvají i několik let.

Použité zdroje: TK Zdravyvlas.cz, tiskové materiály

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).