Hlavní navigace

Aloe vera: její léčivé účinky hojí i poranění

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Rostlina vzhledem připomínající kaktus má řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Aloe vera posiluje celý organismus, léčí záněty a regeneruje kůži.

Aloe vera je sukulent z čeledi liliovitých, po světě jich roste kolem tři sta padesáti druhů. Původně pochází z oblasti jižní Afriky. Kromě aloe vera se u nás často vyskytuje aloe stromovitá či aloe kapská.

Jak pěstovat aloe

Tato rostlina se dá pěstovat pouze tam, kde ji nezasáhne mráz. Minimální potřebná teplota je sedm stupňů Celsia. Od jara do raného podzimu dává aloe přednost lehké půdě a teplým místům, kde může být na plném slunci, ale i v polostínu, nesnáší přílišnou zálivku. V zimě je jí nejlépe v chladnější místnosti s minimální zálivkou. Listy ořezáváme po celou sezónu a dobu jejího růstu. Ale rostliny starší než dva roky mají silnější účinky. Aloe můžeme koupit v květinářstvích či zahradnictvích, je běžně dostupná.

  • Tip: K léčebným a zkrášlujícím účinkům můžeme používat všechny druhy aloe. Tato rostlina má tak široké uplatnění, že je dobré mít doma více sazenic, protože jedna obvykle nestačí.

Co aloe obsahuje

Hlavní léčivou látkou je gel (šťáva) z listů. Můžeme ji používat čerstvou, naloženou ve víně, lihu či oleji, ale i sušenou (nazývá se sakur). Droga je bohatá především na antracénový derivát aloin, minerální látky, organické kyseliny, pryskyřice, vitamíny, enzymy, hořčiny.

Gel z aloe získáme tak, že celý list (nejlépe dvouletý a výše, ty jsou nejléčivější) uřízneme. Poté ho vymačkáme do misky. Z jednoho listu můžeme mít dvě čajové lžičky až dvě polévkové lžíce gelu. Gel je nejlepší ihned zpracovat, ale můžeme ho i pro pozdější přípravu uskladnit v lednici (ne však déle než tři dny).

Léčivé účinky aloe

Tato rostlina má výrazné posilující účinky. Můžeme ji užívat při stavech vyčerpanosti, rekonvalescenci po nemocích, oslabeném imunitním systému, stresu, nervozitě a neklidu. Dále je vhodná při potížích s trávením, nechutenství, chronické zácpě a zánětech tlustého střeva. Aloe vera při zevním používání má přirozený ochranný účinek vůči světlu. Vstřebává i uvolňuje vlhkost, regeneruje, hojí, uklidňuje, odstraňuje otoky, udržuje a celkově chrání pokožku.

Posilující víno s aloe

Potřebujeme: 2 lžíce čerstvých listů aloe, 0,5 l kvalitního červeného vína, 1 lžíci medu, 2 lžíce 60% lihu či ovocné pálenky, špetku skořice, 3 tlučené hřebíčky, 1 tlučený badyán
Postup: Aloe pořádně rozmixujeme, smícháme s ostatními ingrediencemi a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a hotový likér užíváme 3× denně 1 čajovou lžičku. Víno s aloe skladujeme v ledničce. Tento přípravek by se neměl užívat déle než 30 dní.

Tinktura z aloe vera

Potřebujeme: 1 lžíci čerstvě nasekaného listu aloe, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
Postup: Aloe zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2× denně protřepávat (aby se uvolnily cenné látky). Po uplynutí této doby přecedíme, tinkturu nalijeme do skleněné lahvičky a po dobu 4 týdnů (ne déle) užíváme 3× denně 30 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody.

Výživný dýňový olej s aloe

Tento přípravek výrazně posiluje krev. Je vhodný při léčbě chudokrevnosti.
Potřebujeme: 1 lžičku dýňového oleje, 5 kapek čerstvé šťávy z aloe
Postup: Obě ingredience smícháme a spolkneme. Tento přípravek užíváme 2× denně po dobu 2 týdnů.

Kloktadlo z aloe

Tato rostlina má hojivé a protizánětlivé účinky, takže ji můžeme použít při zánětech dutiny ústní nebo bolestech v krku.
Půl lžičky gelu a aloe smícháme s 1 dl vlažné vody a vzniklou směs můžeme použít ke kloktání či výplachu dutiny ústní.

Aloe léčí ušní záněty

Při zánětech uší se osvědčil tento jednoduchý přípravek:
Potřebujeme: 1 lžičku panenského olivového oleje, 5 kapek gelu z aloe
Postup: Olej smícháme s gelem a vzniklou směs 5× denně kapeme do vnějšího zvukovodu a necháme 10 minut účinkovat. Tento postup okamžitě uklidňuje veškeré záněty.

 

Léčivé obklady z aloe

Zevně můžeme listy použít k obkladům. Paličkou na maso pořádně rozklepeme listy a následně je přiložíme na zanícená, bolavá místa i hemoroidy. Rozdrcené listy aloe výborně hojí nejrůznější poranění i kožní neduhy. Jsou vynikající i na bolavé klouby.

  • Pozor! Aloe vera není vhodná pro těhotné a kojící ženy. Doba užívání aloe by neměla překročit dva měsíce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).