Hlavní navigace

Byt bez roztočů neexistuje, říká alergoložka

13. 4. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Roztoč je součástí běžného domácího prachu. Právě on je častou příčinou alergických projevů. Může to být nenápadná rýma, kašel, pálení očí. Zpočátku je snadno zaměníme za nachlazení – ale nemůžeme se jich zbavit.

Současný člověk žije převážně v interiérech, většinu dne trávíme v práci, ve škole, doma. Ať uklízíme, jak uklízíme, prachu se zcela nezbavíme. A to, čemu říkáme hovorově prach, je ve skutečnosti směs, v níž najdeme částečky textilií, zvířecí chlupy, plísně, bakterie, rozpadlá tělíčka hmyzu a roztočů. Alergeny domácího prostředí jsou zkrátka součástí našich interiérů. „Bezroztočový byt prakticky neexistuje,“ říká alergoložka Irena Krčmová.

Roztoč

  • drobný členovec podobný klíštěti dlouhý asi 0,3 mm
  • živí se lidskými lupy a kožním odpadem
  • nachází se zejména v lůžkovinách
  • pro disponované jedince představuje významný alergen

Jaké jsou první příznaky, které upozorní na to, že máme alergii na roztoče?

To je docela složitá otázka, protože alergie na roztoče nejsou jednoznačné v projevech, jako je alergie na pyly. U alergií na pyl poznáme alergické příznaky – při květenství rostlin, na které máme alergickou vazbu, začneme kýchat, svědí nás oči, pokašláváme a podobně.

U alergií na roztoče je to trochu složitější, protože jsme pod stálým tlakem alergenu a máme jakoby trvalý pocit nachlazení. Říkáme tomu prodloužená chřipka, pacienti mívají nenápadně ucpaný nos, nenápadně posmrkávají, večer mívají unavené oči. V horším případě už se například děti budí nočním kašlem, protože největší expozici alergenů mají ve svých postýlkách. Jakmile vlezeme pod peřinu, vytvoříme v matraci a pod peřinou teplé prostředí se zvýšenou vlhkostí, a to mají roztoči rádi. V tu chvíli se začnou pohybovat, množit. Proto noční kašle mohou mít alergickou vazbu na roztoče a zde již hrozí rozvoj průduškového astmatu.

Člověk si tedy někdy ani neuvědomí, u sebe nebo svých dětí, že by mohlo jít o alergii?

Ano. Někdy také přijdou pacienti, kteří mají opakovanou antibiotickou léčbu, třeba po záněty nosohltanu, a my za tím diagnostikujeme přetrvávající alergický zánět s vazbou na roztoče.

Pak je tedy úkolem dětského nebo praktického lékaře, aby rozpoznal tuto možnost?

Ano, a bylo by vhodné odeslat pacienta k alergologickému vyšetření, diagnóza může být odhalena již při prvním vyšetření.

U alergie na pyly hraje roli sezóna. Má počasí nějaký vliv i v případě alergie na roztoče?

U roztočů dochází k jejich rozmnožovacímu vrcholu na jaře a na podzim. Ale je to typický alergen podzimních, zimních i jarních měsíců. V našem prostředí jsou stále, jde spíše o to, kdy my před nimi utečeme mimo naše interiéry.

Kde se zejména daří roztočům?

Nejvíce v našich matracích, přikrývkách a polštářích, a je to proto, že roztoči mají rádi vyšší vlhkost vzduchu – a my pod těmi peřinami vyloučíme až litr potu za noc – a současně vyšší teplotu. Jsou všude tam, kde je okolo čtyřiadvaceti stupňů Celsia a vyšší než šedesátiprocentní vlhkost. V takovém prostředí se jim daří výborně. Nejvíc jich je skutečně v našich matracích.

Pomůže udržovat doma nižší teplotu a větrat?

Větrání je k diskuzi, pokud máme alergii na roztoče i na pyly. Pokud už máme prokázanou alergii na roztoče, jsou na prvním místě, kromě pravidelného úklidu, bariérové potahy na matrace, bariérové povlaky a polštáře. To je tkanina, která nepropustí roztoče ven, a dá se říci, že roztoč postupně v těchto prostorách hyne hlady. Potom je samozřejmě potřeba tento textil pravidelně prát nad 60 stupňů Celsia, i polštáře a deky je dobré mít z pratelných materiálů, abychom je mohli zbavit mrtvých roztočů.

Velký problém pro rodiče je asi vysvětlit dětem s alergií, že nemohou mít plyšáky…

Dnes se už některé plyšové hračky dají prát na šedesát stupňů, roztoč teploty nad šedesát stupňů Celsia nemá rád. Umírá také pod bodem mrazu.

Takže trik s uskladněním textilních hraček v mrazničce opravdu pomáhá?

Pomáhá. Dítě jde spát do postýlky a jeho méďa do mrazničky. Jen tělíčka roztočů v nich dál zůstávají, takže i tak je lepší je pak ještě vyprat. Ale i pratelný plyšák se časem praním zdeformuje, vhodnější jsou pratelné hračky z froté.

Opatření při alergii na roztoče

  • pravidelným odstraňováním roztočů a prachu lze dosáhnout zklidnění onemocnění a spotřeby medikamentů
  • minimalizujte nevhodné či zbytečné textilie
  • volte bariérové potahy na matrace, povlaky a polštáře
  • pravidelně vysávejte kvalitními vysavači (s HEPA filtrem a sáčky) veškeré plochy, včetně matrací, pokrývek, sedacích souprav apod.
  • udržujte prostředí, kde se roztoči nebude dařit: vyhovuje mu teplota kolem 24 °C a vlhkost nad 60 % (větrejte spíše intenzivně a krátce)
  • pravidelně perte lůžkoviny, plyšové hračky a další útočiště roztočů

Kam až může dojít alergie na roztoče, když se ji nepodaří podchytit nebo správně léčit, případně pokud ji člověk ignoruje?

Lidé s alergií na alergeny interiéru dříve disponují k průduškovému astmatu. Průduškové astma již dnes dokážeme dobře léčit, ale pořád je počítáno mezi choroby, na které se dá v astmatickém záchvatu i zemřít.

Lze se alergie zcela zbavit?

Alergie se úplně zbavit nemůžeme. Máme ji danou do naší genetické stopy, ale můžeme skutečně mnohé ovlivnit. A proto mám svůj obor velmi ráda.

MUDr. Irena Krčmová, CSc.,
primářka v Ústavu klinické imunologie a alergologie fakultní nemocnice v Hradci Králové
V roce 2000 jí byla udělena cena České lékařské společnosti J. E. Purkyně za soubor prací o specifické alergenové imunoterapii a v roce 2010 první cena za původní publikaci v časopisu Alergie. Od roku 2003 se podílí na výuce studentů Lékařské fakulty UK v Hradci Králové. Od roku 2005 je členkou voleného výboru České společnosti alergologie a klinické imunologie a členkou Lektorského sboru České iniciativy pro astma.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).