Hlavní navigace

Alergie na chlad není výmysl

17. 12. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Máte v mrazu červené bolavé ruce? Fleky na obličeji? Věčnou rýmu? Možná je vám prostě hodně velká zima. Anebo trpíte chladovou alergií. Většině postižených stačí teploty kolem nuly.

Máte v mraze, zejména pokud si nevezmete rukavice, červené ruce s napjatou a bolavou kůží? Naskáčou vám červené fleky na obličeji, který rovněž bolí? Možná je vám jen hodně velká zima, ale možná máte chladovou alergii. Zní to banálně, ale v krajních případech mohou být projevy stejně těžké jako u jiných druhů alergie.


Autor: SXC

Alergie na chlad se projevuje například fleky na odkrytých částech těla

Zatímco některé projevy alergií jsou mírné a spíš nepříjemné než nebezpečné, jiné mohou přímo ohrozit život. Platí to dokonce i o méně známé chladové alergii. „Neobjevuje se jen v zimě, ale může ji spustit i skok do ledové vody v létě,“ říká alergolog Vít Petrů z pražské nemocnice na Homolce.

Většině postižených stačí teploty kolem nuly

V zimě se u mnoha lidí projeví v podobě nekonečné vodové rýmy, někdy se přidávají také fleky a vyrážka na odkrytých částech těla, typicky tedy na rukou či obličeji, kopřivka se však může objevit i na nohách. Pokožka může otéci a popraskat. U někoho se projevy rozjedou, teprve když se ze zimy vrátí do tepla, u někoho naopak sotva z tepla vyrazí ven.

Někdy dokonce stačí, když si citlivý člověk dá studené pití nebo třeba zmrzlinu, k tomu, aby mu otekl jazyk a rty či dokonce hrtan a hrozilo mu dušení.

Typické však je vypuknutí nějaké podoby alergické reakce, jakmile se venku ochladí, nemusí však ani mrznout, většině postižených stačí teploty kolem nuly. Lékaři se zatím neshodli, zda jde o skutečnou alergii nebo o pseudoalergickou reakci, nicméně léčí ji stejně – tedy pomocí histaminik, která se užívají preventivně po celé chladné období. Někdy lékaři sáhnout dokonce po kortikoidech, to když otoky například ztěžují dýchání.

Léky versus masáže a pohoda

Pokud se vám představa, že budete celou zimu kvůli rýmě jíst léky, nelíbí, můžete s ní zkusit bojovat jinak – třeba způsobem, který v případě chladové alergie doporučují na stránkách www.karelhadek.eu věnovaných jinak aromaterapii.

„Po pročtení různých zkušeností ostatních postižených jsem zjistila, že u každého se tento problém projevuje jinak. Někdo píše o otocích a svědivosti, někdo o vysušené, rozpraskané a svědivé pokožce, jiný zase o dýchacích problémech a nachlazení. V mém případě se to projevuje – suchými a svědivými místy na pokožce, převážně rukou,“ píše Lenka Hadek, která se chladovou alergiií začala důkladně zabývat. A narazila mimo jiné na vysvětlení, že důležitou roli může hrát i zhoršená funkce lymfatického systému, protože v zimě má mnoho lidí daleko méně pohybu.

Podle ní proto mohou problémy zlepšit lymfatické masáže a víc pohybu. A také to, pokud si člověk zimu spíše užívá, než aby se jí každé ráno děsil, protože projevy alergie mohou do velké míry souviset se stavem psychiky.

Rýma nebo bledé ruce nemusí znamenat jen chladovou alergii

Pozor však, ne každá vodová rýma, s níž se na podzim i v zimě potýkáte, znamená, že jste alergičtí na chlad. „Spouštěla se mi vodová rýma každý podzim, jakmile se po létě trochu ochladilo, zatímco když začalo mrznout, lepšilo se to,“ líčí svoje zkušenosti jedna z postižených. Dlouho si myslela, že jí prostě vadí zima venku, ale když se intenzita rýmy rok od roku zvětšovala a přidaly se problémy s očima a kašel, donutilo jí to k návštěvě lékaře. Vyšetření nakonec odhalila alergii na plísně, kterých je ve vzduchu nejvíce právě na podzim.

Přečtěte si: Odřený nos je snad horší než vlastní rýma

Chladovou alergií jako takovou trpí asi dva lidé z tisíce, častěji přitom postihuje ženy. Mezi její další příznaky patří bolesti hlavy, problémy s dýcháním či dokonce bezvědomí. I tato alergie se dá prokázat testy a to takzvanými chladovými, během nichž lékaři používají chladnou vodu či led, které nechají u pacienta působit deset minut.

Někteří lidé mají zdánlivě podobný problém, kdy jim ruce v chladu či vlhku pro změnu zbělají a rovněž bolí či je brní. V tomto případě nejspíše jde o takzvaný Raynaudův syndrom – projev přemrštěné aktivity nervů kolem drobných kožních cév, což je postižení typické zejména pro mladší stresované ženy. O této potíži jsme na serveru Vitalia.cz před časem rovněž psali. Více: Brní vás prsty?

Zatímco s projevy chladové alergie byste měli zamířit k praktikovi či alergologovi, lidé s bělajícími prsty či jinými částmi těla by měli jít spíše k internistovi či neurologovi. Problémy totiž většinou souvisí s oběhem či s utlačovanými nervy.

Čtěte dále: Promodralé ruce zasluhují pozornost

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).