Hlavní navigace

Alergie a související příznaky: jak je zvládnout

25. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Alergie může mít různé příčiny i projevy. Pomůže s nimi homeopatie, jak postupovat a na co si dát pozor? Ptáme se odborníků.

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá Renáta Sikytová, dětská lékařka a homeopatka s mnohaletou alergologickou imunologickou praxí.

Prevence alergie

Kdy je vhodné začít užívat homeopatika v případě pylové alergie? Není už pozdě?

V případě pylové alergie je optimální začít s preventivním užíváním homeopatických léků přibližně měsíc před začátkem prvních obtíží, léčbu je však možné zahájit kdykoli v průběhu pylové sezóny a léky se nasazují dle akutní potřeby.

Poradíte i nějaká preventivní a podpůrná opatření?

Mezi preventivní opatření určitě patří životospráva, tzn. dostatek pohybu a relaxace, kvalitní spánek a velmi důležitá je strava. Ve stravě vynechat potraviny s barvivy, konzervanty, dochucovadly, různé směsi koření apod.

 

Alergie na pyly a na roztoče

Liší se postup léčby v případě alergie na pyly a na roztoče? Co když jsou tyto alergie kombinované?

Základní léky na ovlivnění celkové alergické reakce a léky symptomatické na obtíže oční, nosní apod. se shodují, dále se pak podle typu alergie přidávají léky specifické. Pokud jsou tyto alergie kombinované, kombinuje se i léčba.

Rýma a podrážděné oči

Věčně mi venku slzí oči a musím smrkat, zejména když je vítr. Může to být alergie a co s tím?

Slzení očí a rýma při pobytu ve větru mohou znamenat jen citlivější sliznice, nemusí jít o alergii. K návrhu cílené léčby je potřeba podrobná anamnéza.

Alergie na zvířata

Máme podezření, že syn je alergický na zvířata. Žádné doma nemáme, ale po návštěvách u příbuzných a kamarádů, kde byla zvířata, pravidelně smrká a kašle. Je to možné? Jak postupovat?

V hodnocení stavu je vždy důležitý klinický obraz, pokud má tedy chlapec obtíže po kontaktu se zvířaty, je alergie velmi pravděpodobná. Alergie na zvířata bývá velmi často kombinována s alergií na roztoče. Určitě tedy doporučuji alergologické vyšetření a provedení kožních testů, aby byly obtíže verifikovány. Tyto obtíže lze léčit i homeopatickými léky.

Alergik u moře

Dcera loni byla na ozdravném pobytu kvůli alergii, ale u moře se její stav ještě zhoršil. Jsou tyto pobyty pro alergiky vhodné?

Pobyty u moře jsou pro alergiky určitě vhodné, přístup by však měl být individuální, vždy záleží na tom, o jaké alergické obtíže se jedná, jaké pyly se v místě pobytu v ovzduší nacházejí, jaká je kvalita ubytování, stravy apod.

Homeopatie a alergie

Užívá alergik homeopatika jen v případě potíží nebo dlouhodobě?

Vždy záleží na tom, o jaké alergické obtíže se jedná, zda jsou sezónní či celoroční a také, jaká je jejich intenzita.

Neměl by být homeopat vždy alergolog, imunolog, když se jedná o řešení alergií?

Homeopat nemusí být alergolog-imunolog, aby mohl kompetentně řešit alergické obtíže, vždy je však nutná podrobná anamnéza a rozbor obtíží.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? V příštích článcích se budeme věnovat následujícím tématům:

  • homeopatie a těhotenství, šestinedělí, kojení
  • homeopatie a malé děti

Jak s nimi může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka prosím posílejte na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Renáta Sikytová, lékařka, homeopatka. Pracovala na Dětské klinice Thomayerovy nemocnice a Alergologicko imunologické ambulanci na Praze 4. Je členkou ČLK, České pediatrické společnosti a Homeopatické lékařské asociace.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).