Hlavní navigace

Je mnoho možností, jak se zbavit akné

27. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/Greyerbaby
Pupínky na obličeji, zádech nebo dekoltu jsou jedním ze znaků puberty. Můžeme se s nimi setkat ale i v dospělosti. Jak a čím pečovat o problematickou pleť? Při mírných projevech můžete vyzkoušet i některé „babské rady“.

Zásady pravidelné péče:

  • Vyhněte se mytí obličeje běžným mýdlem. Používejte speciální čisticí přípravky pro problematickou mastnou pleť.
  • Používejte speciální krémy pro problematickou pleť.
  • Používejte léčebnou kosmetiku zakoupenou v lékárnách.
  • Nevymačkávejte ani jinak mechanicky neseškrabávejte jednotlivé pupínky.
  • Pleti prospěje zdravá pestrá strava a dodržování pitného režimu. Omezte příjem sladkostí a naopak doplňte vitamin B.
  • Vyhněte se alkoholu a nikotinu.

Akné patří mezi velmi časté kožní potíže. Červené nebo bílé pupínky se vyskytují zejména v období dospívání, a to jak na obličeji, tak na ramenou, krku, horní části hrudníku a zádech. V poslední době se potýkají s problematickou pletí stále častěji i lidé nad třicet let.

O problematickou pleť byste měli pečovat, nicméně s mírou. Například častým mytím jí můžete naopak uškodit. Pokud používáte kosmetiku, včetně make-upu, vždy si pečlivě vybírejte tu určenou pro problematickou mastnou pleť, která je k ní současně také nejšetrnější (např. SYNCARE make-up; cena od 320 korun). Jiná by vám mohla akné zhoršovat.

Kosmetika by měla být bez parfemace a konzervantů a seženete ji v lékárnách. Obsahuje látky, které působí proti zánětu a omezují množení bakterií. Dále uvolňují ucpané póry a odlučují vrchní odumřelé zbytky kůže.

Počítejte ovšem s tím, že za ni zaplatíte víc než za běžnou z drogerie.

Čím čistit obličej:

Voda i běžná mýdla pokožku zbytečně vysušují. Nejsou k ní šetrné a mohou ji naopak dráždit. Na obličej tedy používejte zejména mycí prostředky určené pro citlivou kůži. Např.:

Denní krémy:

Denní krémy by neměly vysušovat a současně by neměly být mastné. Vybírejte vhodné pro mastnou problematickou pleť. Např.:

Noční krémy:

Mastná pleť produkuje nejvíce mazu právě v noci. Během vašeho spánku se v ní navíc hromadí toxiny. Můžete ji pravidelně ošetřovat speciálními nočními krémy. Např.:

Odličování:

Oči i obličej odličujte bez rizika podráždění šetrnými přípravky. Vybírejte hypoalergenní bez parfemace a konzervantů. Např.:

Jak se zbavit akné?

Lokální léčba akné

Pleť máte hezkou, ale sem tam se objeví nějaký ten pupínek a vždy zrovna v den, kdy chcete vypadat nejlépe. Pořiďte si nějaký přípravek pro lokální léčbu akné. Mohou to být buď gely, tinktury, nebo i náplasti. Jsou antibakteriální, a pokud je použijete včas, můžete zastavit rozvoj zánětu, a tedy vznik velkého červeného pupínku. Ideálně je používejte na noc.

  • Můžete použít například Tea Tree Oil Dr. Poppov s dezinfekčními a hojivými účinky. Cena od 170 korun.
  • Náplasti na akné jsou velmi tenké a přilnavé. Můžete je dokonce přetřít make-upem. Absorbují hnis a působí jako ochrana před bakteriální infekcí. Např. MiaCare na den a MiaCare na noc. Cena od 100 korun.
  • SynCare gel při aktivním akné působí na bakterie a tím brání rozvoji akné. Cena od 200 korun.

Peeling a pleťové masky proti akné

Ke zlepšení přispěje i pravidelný peeling nebo používaní speciální pleťové masky. Účelem peelingu je odstranění odumřelých buněk pokožky, která pak bude moct volně dýchat a nebude zánětlivá. Naopak pleťová maska zklidňuje pokožku, stahuje póry a snižuje sekreci mastnoty.

  • Peeling proti akné, např.: Bioderma Sébium čisticí peeling. Cena od 290 korun.
  • Pleťová maska proti akné, např.: HRISTINA Přírodní obličejová maska na akné. Cena okolo 120 korun.

Domácí rady

Při mírných projevech můžete vyzkoušet i některé „babské rady“.

  • Med: Namažte si zanícená místa medem.
  • Ovesné vločky: Koupel s ovesnými vločkami pomáhá s ekzémem a může vás zbavit akné. Namočené vločky můžete smíchat i s medem. Ovesnou masku nechte působit na obličeji alespoň jednu hodinu. 
  • Okurky: Salátová okurka dokáže zvnějšku bojovat s bakteriemi. Přiložte si na obličej plátky pokrájené okurky nebo si udělejte obklad z čerstvě vymačkané šťávy.
  • Heřmánek: Je to silně protizánětlivá bylina. Převařte heřmánek, nechte vychladnout a pomocí sterilní gázy přikládejte obklad na obličej.     
  • Hroznové víno: Šťáva z vinných hroznů čistí pokožku a zmírňuje projevy akné. Několikrát denně si potírejte problematická místa rozpůlenou kuličkou hroznového vína. (Recepty z vína: léčivá jsou jadérka i listy).

Slézové tonikum proti akné

Potřebujeme: 4 lžíce květů slézu, 3 dl 60% lihu  

Postup: Květy zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat, denně důkladně protřepáváme. Potom scedíme a nalijeme do skleněné nádoby, dobře uzavřeme a skladujeme nejlépe v ledničce. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl převařené vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Tonikum nanášíme 2× denně na ložiska, nechápe vpít, neoplachujeme.

Květy, nať a listy slézu se využívají k dalším léčebným účelům. Můžete si z nich připravit čaje, které oceníte třeba při chrapotu, nebo obklady či tonikum na problematickou pokožku s ekzémem, lupénkou či akné. Připravte si slézový obklad, kapičky nebo čaj

Další možnosti léčby

Dodržujete všechny zásady, mažete se drahými krémy a stav pleti se nelepší? Možná je na čase vyhledat odbornou pomoc. Navštivte dermatologa, který vám doporučí léčbu. Nebo vyhledejte kosmetický salon.

K dalším možnostem léčby patří:

  • Ošetření laserem
  • Chemický peeling
  • Ošetření chladem (kryalizace)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).