Hlavní navigace

Afty nesouvisí s oparem, ale často se vyskytují společně

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Za afty v puse i opar totiž může narušená imunita. Kdo má afty v dospělosti, bojuje s nimi opakovaně i léta. Někdy jde o reakci na stresový podnět, kdo má opar, je na tom ale líp.

Zoufalá kolegyně stále bojuje s afty i přesto, že jí už je přes třicet a tvrdí se, že afty se nejčastěji tvoří dětem. Dá se boj vyhrát? Lékaři tvrdí, že ano, ale zázraky do týdne nečekejte.

Zubní lékařka Karolína Drtinová říká, že není mýtus, že afty postihují především děti a mladé lidi. „Ale setkávám se i s lidmi nad třicet, kteří se nemoci nemohou zbavit. Obvykle za to může nějakým způsobem narušená imunita,“ uvádí.

Vznik aftů má více důvodů


Autor: Isifa.cz

Na afty není léčba, je možné pouze desinfikovat ústa a mírnit bolest

Co to vlastně afty jsou? Vřídky, velmi bolavé, které znemožňují jíst či pít; i pouhé polykání slin je často dost bolestivé. Vyskytují se uvnitř dutiny ústní, v krku, nebo na jazyku. Nijak nesouvisí s oparem, který se tvoří zvenčí na rtech a jde o vysoce infekční virovou nemoc. „Není ale neobvyklé, když se obě nemoci vyskytnou u člověka zároveň. Obvykle se nejdřív utvoří opar a za několik dní jej následují afty. Je to opět obvykle znak nevyvážené imunity, nebo reakce na nějaký stresový podnět – třeba mnoho slunce, nebo naopak chlad v zimě, hodně práce, také je to záležitost hormonální, proto se častěji vyskytuje u žen…“ vypočítává lékařka.

Přečtěte si: Trápí vás opary či afty? Pomohou léky i babské rady

Shrnuje tím zároveň důvody vzniku aftů. Protože přesná příčina jejich vzniku stále ještě nebyla přesně určena. Spekuluje se i o genetické zátěži, ale ani ta nebyla prokázána. Ostatně o aftech se toho vůbec moc neví.

„Častěji se vyskytují i u lidí s rovnátky, což může být ale dáno nikoli zásahem v dutině ústní, ale právě věkem, tedy tím, že rovnátka nosí obvykle mladší ročníky,“ říká zubařka. A někdy se v souvislosti s výsevem aftů mluví i o menstruaci, což opět souvisí s hormonálním hospodařením organismu.

Přenáší se polibkem? Neví se…

Nemoc se oficiálně jmenuje aftózní stomatitida. A jde o něco jako zánět v dutině ústní. Zda jsou afty přenosné dotykem, podobně jako opar, se s jistotou neví.

Čtěte dále: Nemoc z líbání aneb choroby puberťáků

Léčba je poměrně složitá. Zatímco opary se vyhojí samy, i bez našeho zásahu, na afty platí máloco. „Vyzkoušela jsem již všechny vodičky z lékárny, a moje lékařka tvrdí, že už opravdu nic dalšího nezná,“ říká smutně třicetiletá žena, kterou afty trápí pravidelně. „Vždycky to vypadá tak, že se za dva týdny zahojí, týden dva jsem bez nich, a pak se znovu objeví,“ popisuje. Nic neobvyklého: kdo má afty v dospělosti, bojuje s nimi opakovaně i léta.

Léčba pouze desinfikuje a mírní bolest

Co můžete dostat v lékárně, už není jen známá fialová vodička (genciánová violeť). Existuje řada přípravků, například ústní gely (Aphtgel). Pomáhají také výplachy slabým roztokem hypermanganu (poradí vám v lékárně) nebo roztoky s mírným anestetikem. Ty vám musí naordinovat lékař, sice nevyléčí afty samy o sobě, ale pomohou vám od vysoké bolestivosti. Sami můžete vyzkoušet vyplachování čajovníkem australským (tea tree oil), ovšem opatrně, jednu dvě kapky zředěné vodou.

Všechna tato opatření mají za cíl změnit ústní mikroflóru a desinfikovat. Jiná léčba aftů zatím bohužel není známa. „Jediné, co mohu ještě doporučit, je přestat kouřit, protože u kuřáků se afty vyskytují statisticky častěji. Což může zase souviset s tím, že oni mají obecně nedostatek vitamínu C a tím i oslabenou imunitu. Také se vyskytují častěji po některých zubních zákrocích, někdy doprovázejí vytržení zubu moudrosti a podobně, ale tam se snadno vyhojí,“ říká Karolína Drtinová.

Přečtěte si: Zuby moudrosti rostou až do čtyřiceti

Pomoci může i přírodní medicína

Tady je to nejčastěji lékořice. Ne ta z obchodu obalená sladkým cukrem, ale z lékárny, s vyšším obsahem účinné látky. Pomáhá pomalu ji cumlat několikrát denně.

Zkuste také posílit imunitu čajem lapacho, echinaceou nebo třeba některými homeopatiky. Také byste měli zásobit tělo vitamíny: a to již zmíněným céčkem, ale taky vitamínem B. „Kdo má problémy se sliznicemi a s kůží, tomu mohou chybět vitamíny skupiny B,“ radí zubařka. Stejně tak se vyplatí držet se obvyklých rad: hodně spát, méně stresu a paradoxně také nepřepínat tělo příliš náročným pohybem. „Je fakt, že když jsem chodila do posilovny denně a o víkendu ještě na bazén a na kurty, měla jsem afty v jednom kuse bez přestávky,“ uvažuje pacientka.

A pozor: pokud jste s afty v mládí nikdy neměli problémy a najednou se vám vytvořily v dospělém věku a opakovaně se vrací, všímejte si svého těla víc. Pokud ještě k tomu hubnete, začnou se objevovat záněty zubů a další problémy, může to být signál vážné nemoci. Projevuje se takto třeba začínající leukemie. „Platí, že pokud se vám afty nepodaří vyléčit do měsíce, měl by vás vidět lékař. Nejprve zubař a ten rozhodne, co dál,“ uzavírá Karolina Drtinová.

Čtěte dále: Balzám na suché rty pomůže, ale jenom chvíli. Co je účinnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).