Hlavní navigace

Aby žáha nepálila

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Není snad člověka, který by nevěděl, jaké to je, když pálí žáha. Koho však trápí pálení jícnu a hrdla pravidelně, může zkusit i homeopatika nebo lidovou medicínu.

Nejprve, oč tu vlastně jde: pálení žáhy jsou palčivé bolesti v jícnu, které často člověk cítí až dole v krku, a nelze je zahnat ani pitím ani jídlem. Jsou totiž způsobené nadměrným vylučováním žaludečních kyselin, které se vrací z žaludku ven. Medicína našich babiček říká, že pomůže na špičku nože sody bikarbony (jedlé sody). Funguje to stejně jako drahé léky z lékárny, protože princip je stejný: neutralizovat kyseliny.

Potíž je, že léky nebo soda sice zaberou okamžitě, ale nezabrání pálení žáhy natrvalo. Kdo trpí na pálení žáhy pravidelně, tomu může také pomoci každodenní ranní pití vlažné vody s vymačkanou půlkou citronu. Ač je totiž citron kyselý v chuti, v těle se chová zásadotvorně a pomáhá tudíž upravit vnitřní prostředí.

Více o příčinách a řešeních: Pálení žáhy jsou vlastně dvě. První je banalita, druhé průšvih

Pomoci může i homeopatie


Autor: Isifa.cz

Od pálení žáhy půmůže i homeopatie, dlouhodobé řešení si však žádá úpravu jídelníčku

Lékařka – homeopatka Kateřina Formánková radí pacientům, pokud se jim pálení žáhy zhoršuje po pití alkoholu, kávě, ostrém koření a mají pocit hořkosti v ústech, aby brali lék Nux Vomica o síle 9 CH. Dávkování je čtyřikrát denně pět granulí, a to až do vymizení nepříjemného stavu.

Pacienti, které žáha pálí tak, jako by si do pusy nasypali pepř a polkli, nebo jako by to přehnali s chilli papričkami, mají šanci na vyléčení díky léku z paprik: Capsisum anim také o síle 9 CH. Dávkuje se pět granulí při každém pálení.

Přečtěte si: Pozor: Pálí to! aneb co je na světě nejpálivější?

Lidé, u nichž se pálení žáhy opakuje pravidelně a mají často chuť na sladké, těm by měl podle lékařky pomoci zase Sulfur 9 CH. Ten zabere také u lidí, u nich se pálení žáhy zhoršuje po přehřátí. „Bere se dvakrát denně pět granulí, postupně se při zlepšení stavu prodlužuje interval až do vysazení,“ radí Kateřina Formánková.

Naopak těm, kteří mají chuť na sůl a slaná jídla, nemají rádi horké nápoje, a pálení ustupuje poté, co se napijí něčeho studeného, by měl pomoci lék Phosphorus o síle 9 CH. Podle homeopatky se bere dvakrát denně pět granulí, až do vymizení potíží.

Zhubnout, porodit

Jediné, co však pomůže dlouhodobě proti pálení žáhy, je vzdát se těch potravin, které je způsobují, což je mimo jiné i alkohol, a také: zhubnout. Obézní trpí na pálení žáhy častěji. Stejně jako těhotné ženy – tam potká tato nepříjemnost dokonce každou druhou a léky z lékárny se nedoporučují, protože přes placentu přechází do krve miminka. Jedinou možností je pak homeopatie a vyčkat až do porodu, poté pálení žáhy samo spontánně mizí, protože se vnitřní orgány vrací zpět.

Pokud vás však trápí pálení žáhy dlouhodobě a opakovaně, je na místě zajít k lékaři. Palčivá bolest na jícnu může signalizovat i řadu vážných chorob, například hiátové kýly v žaludku, což může odhalit jedině rentgen.

Čtěte také: Překyselení organismu ovlivníte hlavně jídlem

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).