Hlavní navigace

Aby děti nestonaly pořád dokola

19. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Je lepší, když dítě prodělá běžné „školkové“ nemoci, nebo když se jim snaží vyhnout? Co je možné udělat pro to, aby kvůli pobytu v kolektivu stonalo co nejméně?

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá MUDr. Věra Budková, pediatr.

Dá se posílením imunity předejít „nemocem ze školky“, nebo je to obráceně – tím, že dítě prodělá běžné choroby, posílí se jeho imunita?

Všeobecně u dětí imunita zraje do tří až pěti let. Proto je důležité jak posilovat přirozenou imunitu od malička – kojením, správnou výživou, pohybem na čerstvém vzduchu a otužováním, tak na druhé straně při infektu, ten vnímat jako součást tvorby protilátek. Samozřejmě organismus, pokud je v harmonii, tyto nároky zohlední úspěšně a lépe.

Malé děti v předškolních zařízeních stonají právě proto, že přirozená obranyschopnost není ještě zcela zralá, navíc v kolektivech se setkávají s interkurentní infekcí (nemoc, infekce, postihující člověka již trpícího jinou základní chorobou, pozn. red.) každodenně a pro jejich „malé anatomické poměry“ se infekt šíří velmi snadno; například z malé rýmy může být zakrátko zánět středouší, anebo zánět nosohltanu, mandlí či plic.

Záleží jistě na genetickém vybavení jedince, nicméně posilování obranyschopnosti a předcházení nemocem spolu ruku v ruce dokáží malé pacienty zocelit a nemocnost snížit, či zcela nemocem předcházet.

Co je možné udělat pro to, aby dítě kvůli pobytu v kolektivu stonalo co nejméně?

Pro celkové zlepšení zdraví a snížení nemocnosti u dětí je třeba dodržovat několik zásad, které jsou každému jistě známé:

Vnímat stravu jako lék – to především. Vynechat všechny cukrovinky, čokolády, sladké bonbony, sladké limonády, colu, přepalované tuky. Nyní je skutečně zdravým trendem strava pro děti čerstvá, plná ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných výrobků, kvalitního masa a ryb.

Posilovat obranyschopnost řádným přeléčením všech akutních infektů, se snahou nepodávat antibiotika na virové infekty, dopřát k doléčení dostatečně dlouhou dobu domácí péče.

Podporovat pohybové aktivity dítěte, otužovat, podporovat zdravé laskavé klima v rodině.

Věnujete se také homeopatii. V čem se liší přístup lékaře-homeopata a běžného pediatra? Co by nás čekalo jiného?

Každý lékař a o to více homeopat vnímá při onemocnění energii dítěte, jeho náladu, sílu a také vnímá úzkost či menší – větší jistotu a zkušenost rodičů. To je významné při podání homeopatických léků, které můžeme na utišení předepsat všem zúčastněným. Ptám se na charakter teploty, pocení, spánek, jídlo, chutě – nechutě, pití, charakter stolice, frekvence. Ptám se na specifitum kašle, frekvenci, barvu hlenu, vnímáme eroze na kůži, vlhkost, svědění – čím se zlepší (chladem, teplem, vlhkem) atd.

Protože pokud podáme lék včas, a frekventně v závislosti na akutnosti stavu, pak rychleji a bez výrazných komplikací proběhne a úzdrava je trvalá a infekty nejsou tak časté a nerecidivují.

Malé děti jsou, zvláště při příchodu do školky a do školy, věčně nemocné. Jak s tím pomůže homeopatie?

Homeopatie je především funkční medicínou, snahou lékaře pediatra je zavčas charakterizovat příznaky onemocnění – teplotu, bolesti hlavy (či jiné), únavu, spavost, nechutenství, průjem atd. a podle těchto symptomů podat co nejrychleji lék. V ordinaci dětského lékaře máme k ruce chemické léky – paralen, panadol, nurofen, ibalgin atd. Ale homeopatie umí rozlišit přesně definované příznaky, a potom můžeme podat ten správný homeopatický lék, který je zcela neškodný, bez nežádoucích účinků, je přírodního původu a v organismu nastartuje ozdravující proces tak, že dítě se během velmi krátké doby „vystoná“ a mezi onemocněními se prodlužují takto intervaly. Je to proto, že se v organismu nic nepotlačí, neschová a například angína s čepy a teplotou při podaných homeopatických lécích se vyléčí během dvou-tří dnů a pacient neztrácí energii, kterou by potřeboval ke zpracování chemických léků.

Nejlepší prevencí je užívání tzv. konstitučního homeopatického léku, který je přesně definován na osobnost dítěte a zaručí nám zkvalitnění reakčního způsobu dítěte, které infekty zvládá bez onemocnění.

Všem dětských pacientům bych doporučila jednou týdně podávání homeopatického léku Oscillococcinum – jako prevenci onemocnění, zvláště virových. V době nemoci doporučuji podávání Oscillococcinia 2× 1 tubu tři dny.

Jak se homeopatie dívá na povinná a nepovinná očkování malých dětí?

Jsem lékař, který praktikuje jak alopatickou medicínu, tak homeopatii. Tyto dva přístupy se naopak velmi dobře doplňují. V případě očkování provádíme tzv. detoxikaci nežádoucích účinků a snažíme se zlepšit působení a zpracování očkovací látky v organismu. Toto je možné a je to výborná cesta, jak sladit oba tyto směry medicíny.

Pokud se jedná o nepovinné očkování, je zodpovědnost rozhodnutí na rodičích. S očkováním povinným i nepovinným jsou vždy seznámeni.

 

Váháme, zda nechat syna (čtyři roky) očkovat proti klíšťové encefalitidě. Často jsme na chatě, apod. v přírodě, kde je dost klíšťat. Povinná očkování snášel bez potíží, nemocný je občas, nic vážného. Doporučila byste vakcínu? Má případně homeopatie nějaký přípravek pro snížení rizika napadení klíštětem, nebo onemocnění?

Jak výše uvádím, rozhodnutí o očkování je na vás. Pokud jste v endemické oblasti, rozhodla bych se nejspíše očkovat a doprovodit toto opětně homeopatickou detoxikací.

V případě prevence můžete použít po celé léto homeopatický přípravek Ledum palustrae9CH 2×5granulí denně, který způsobuje odpuzování hmyzu všeobecně a může snížit i riziko napadení dítěte klíštětem, nicméně to není specifické antidotum.

Slyšela jsem, že homeopatie pomáhá při prořezávání zubů. Je to pravda a jak?

Ano, při prořezávání zoubků můžeme s velmi dobrým efektem použít homeopatické léky:

Chamomilla15CH-30CH – podání deseti granulí do deci vody, promíchat nekovovou lžičkou a podávat po celý den při neklidu, nervozitě, teplotě, mrzutosti, průjmech, opruzeném zadečku – to vše zlepší situaci.

Phytolacca decandra9CH – můžete přidat do výše uvedeného roztoku deset granulí tehdy, pokud se dítě zlepší kousáním „ledových kousátek“ či větším úpornějším stiskem zoubků na bradavce maminky, či dudlíku.

Belladona15CH – můžeme opětně přidat do výše uvedeného roztoku tehdy, pokud má dítě zoubky zarudlé, nateklé, bolavé na dotek a má vysokou teplotu. Léky v roztoku můžeme podávat i v noci, když se dítě vzbudí – lžičkou po častých i pětiminutových intervalech – dokud se dítě neztiší.

Mnohé malé děti často trpí na teploty a horečky „bez příčiny“, které rychle přejdou. Mají se jimi rodiče znepokojovat, signalizují něco, např. skrytého?

Teplota je vždy příznakem obrany dítěte, reakcí na zevní noxu – ať jde o fyzickou, psychickou či infekční zátěž. Rozhodně v tomto nelze paušalizovat a je třeba se ke každé teplotě takto zodpovědně chovat.

Nicméně u dětí je teplota vítanou reakcí na jejich „živý metabolismus“ a vždy nám ohlásí nějakou změnu, kterou bychom měli zaznamenat a řešit, respektovat. Na rozdíl od chronicky nemocných, kteří již svůj organismus mají zatížený léčbou a teploty ani při běžných respiračních infektech mnohdy nevykazují.

Často se nám u obou dětí (5 a 7 let) vrací bolavé uši. Zkusili jsme už všechno možné. Má na to homeopatie nějaký lék? 

Ano, recidivující záněty středouší a zvětšené nosní mandle jsou velmi oblíbenou diagnosou, kde homeopatické léky jsou schopny naprosté úzdravy.

Léky jsou vždy vybírány cíleně dle odebrané anamnézy a charakteru potíží. Velmi se osvědčuje Belladona, Aconitum, Ferrum phosphoricum, Arsenicum album, Pyrogenium, Silicea, Aviare atd.

U malých dětí je obvyklý problém, aby lék (pilulku nebo sirup) polkly. Jakou chuť mají homeopatika? Jak je mohou malé děti užívat?

Jak je již řečeno výše, u malých dětí můžeme granule rozpustit v troše vody – jedna lžička a do ní pět granulí léku – je jedna dávka. Či do pitného režimu po celý den – rozpustit deset granulí léku do deci vody a podávat lžičkou.

Naše dvě dcery cca od jejich jednoho roku začal trápit ekzém, přidávaly se projevy alergie (nyní je jim 3 a 6 let). Léčba zatím není moc úspěšná, spíše hašení nejhorších příznaků. Zabývá se homeopatie i tímto?

Ano, ekzém je velmi častou diagnózou, kterou pomáhají lékaři homeopaté řešit. Opětně je třeba odebrat přesně anamnézu a lézi – čili obraz na ekzematické kůži vidět. Podle toho vybíráme správné cílené léky, které pacient užívá. Léčba trvá mnohdy i delší dobu, při které pacienta kontrolujeme opakovaně.

Zdůrazňujeme opětně vliv stravy na obraz kůže a její zásadní vliv na obranyschopnost.

V porovnání se „standardní“ léčbou, osvědčila se vám homeopatie u dětí v něčem výrazně lépe? Je možné říci, že se na něco vyloženě hodí (a na něco třeba zase ne)?

Ano, u dětských pacientů se mi homeopatie osvědčila jako metoda první volby u funkčních změn – teploty, kašle, respiračních infektů, zvracení, bolestí břicha. Zejména u neurologických pacientů se změnou nálady, dyslexii, dysgrafií, syndromu ADHD, koktavosti, opožděnému psychomotorickému vývoji – vlastně všude přináší velmi kvalitní efekt.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? V příštích článcích se budeme věnovat „letním a prázdninovým“ tématům:

  • poštípání hmyzem, svědění, otoky, drobné úrazy
  • opalování, kožní potíže

Jak může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka posílejte prosím na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).