Hlavní navigace

7× ženy a alkohol: Proč baba snese míň než chlap

29. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
S doc. Jaroslavem Zvěřinou, předsedou Sexuologické společnosti, o tom, jak konzumovat alkohol zodpovědně. A kdy raději vůbec.

Je pravda, že ženy snášejí alkohol hůře než muži? A proč?

Výjimky světí pravidlo, ale obecně žena odpadne při konzumaci alkoholu dříve než muž. Proč ženy snášejí alkohol hůře, respektive v menším množství než muži?


Autor: Archív Jaroslava Zvěřiny

Doc. Jaroslav Zvěřina, předseda Sexuologické společnosti ČLS JEP

„Ženy opravdu metabolizují alkohol většinou podstatně pomaleji než muži. A tak stejná dávka alkoholu u nich působí déle,“ říká doc. Zvěřina, odborný garant projektu Potravinářské komory Alkohol zodpovědně. „Při opakované konzumaci se pak ovlivnění nálady snadněji kumuluje. Ženám se proto doporučuje konzumovat asi tak polovinu toho množství, které dobře snesou muži o stejné hmotnosti.“ 

Ovlivňuje konzumace alkoholu vznik rakoviny prsu?

Příčiny vzniku rakoviny prsu nejsou přesně známy, postupně jsou však určovány rizikové faktory, které se na vzniku onemocnění podílejí. Mluví se například o stresu, jak potvrzuje v rozhovoru Alena Bílková, vedoucí lékařka pražského Mamma centra Zelený pruh: „Rakovinu prsu mají často ženy, které o někoho pečovaly, říká. Roli hrají genetické mutace i životní styl.

Odborníci se zřejmě zatím neshodnou na tom, jaký vliv tu má alkohol, respektive jaké množství alkoholu. Podle Karla Nešpora, primáře Psychiatrické nemocnice Bohnice, který se specializuje na léčbu závislostí, alkohol významně zvedá riziko rakoviny prsu. „Studie již potvrdily souvislost konzumace alkoholu se zvýšeným rizikem rakoviny prsu, postupně se upřesňuje vliv konzumovaného množství, frekvence pití a další,“ říká primář, známý svým absolutním odporem k alkoholu.

„Běžná konzumace alkoholu vztah k žádnému zhoubnému bujení nemá. Snad jen chronický alkoholismus s devastací jaterních funkcí a z toho plynoucími změnami hladin hormonů by mohl k něčemu takovému napomáhat,“ tvrdí Jaroslav Zvěřina.

Hraje alkohol roli při neplodnosti? Snižuje šanci na početí?

Je známo, že na alkohol by si měli dát pozor muži usilující o početí. Jeho nadměrná spotřeba se může negativně projevit na tvorbě kvalitních spermií. Alkohol totiž snižuje hladinu mužského hormonu testosteronu. Jak je tomu u žen?

„Obávám se, že kdyby běžná konzumace alkoholu poškozovala plodnost, mnoho z nás by tady nebylo,“ říká doc. Zvěřina. „Chronický alkoholismus poškozuje v organismu kde co, tedy může u zchátralých jedinců snižovat i šanci na početí.“

Jaké riziko představuje konzumace alkoholu v těhotenství?

Tady skutečně pozor. Asi nejvýraznějším doloženým negativním vlivem na plod je tak zvaný fetální alkoholový syndrom. „Nazývá se tak vrozené poškození vývoje mozku a lebky plodu, které je způsobeno i jen jednorázovou těžkou opilostí budoucí matky v prvních týdnech těhotenství. Opíjení se systémem ´vzhůru do bezvědomí´ je proto pro budoucí matky z pohledu jejich potomků zcela nevhodné a nebezpečné,“ varuje Jaroslav Zvěřina.

Může si těhotná žena dát třeba malé pivo nebo skleničku vína, nebo i to je riziko?

„Malé dávky alkoholu, konzumované jen zcela příležitostně, nemohou vývoj plodu ohrozit,“ uklidňuje lékař. Jde však skutečně o malé dávky, v těhotenství je rizikové i jednorázové pití alkoholu ve větším množství.

„Dopad na dítě je katastrofální,“ uvádí psycholog Tomáš Novák v článku Máma pije. Plod bojuje o život. „Co přesně obsahuje v dané souvislosti slovo nadměrné, jednoznačně určeno není. Mimo jiné to zřejmě souvisí i s tělesnou konstitucí a typem nápoje. Mnozí lékaři zaujímají rigidní a pochopitelný postoj: Ani kapku. K těhotenství patří bezalkoholová dieta! Jiní připustí občas pro těhotnou (raději necelé) deci, nejlépe kvalitního, červeného vína. O víc než skleničku týdně by se jednat nemělo,“ říká.

Je vhodné alkoholem „regulovat“ tlak?

Nízkým krevním tlakem trpí většinou ženy a dívky, převážně mladší, protože v průběhu našeho života má tlak tendence se zvyšovat. Nízký krevní tlak není život ohrožující stav, má ale nepříjemné průvodní znaky, jako je motání hlavy, závratě, občasná nevolnost, pocity únavy, neprokrvování končetin.

Traduje se, že na pokles krevního tlaku pomůže loknout si alkoholu. „Neslyšel jsem ale, že by to někdo zkoušel,“ říká doc. Zvěřina. „Alkohol rozšiřuje cévy, a proto jej odedávna lékaři doporučovali u některých cévních chorob jako lék. Malé dávky alkoholu, pravidelně konzumované, mohou zlepšovat třeba prokrvení srdečního svalstva nebo i mozku. Na regulaci krevního tlaku má medicína látky podstatně spolehlivější,“ doplňuje.

Je nějaká situace, kdy lze ženě skleničku vyloženě doporučit?

„Vypít sklenku alkoholu v dobré a přátelské společnosti lze doporučit vždy,“ odpovídá doc. Zvěřina. Podobně se k alkoholu vyjádřil i prof. Jiří Raboch, přednosta Psychiatrické kliniky VFN a 1. LF UK: „Já si myslím, že mírná konzumace alkoholu, která nemusí být denní, ale která vede například k tomu, že partneři, známí si sednou, v klidu, do hezkého prostředí, a mají na sebe hodinu čas, promluví si, tak to je dobře,“ uvedl v článku Projíme se k Alzheimeru?

Jak ale upozorňuje další odborný garant projektu Alkohol zodpovědně, prof. Jan Pirk: „Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán.“ „Velmi nedoporučuji léčit alkoholem stresy, deprese a hněv. Takové reaktivní pití je nakročením k nebezpečné závislosti na alkoholu,“ uzavírá Jaroslav Zvěřina.

Odborná spolupráce

Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc.

Předseda Sexuologické společnosti ČLS JEP.

Sexuolog, psychiatr, soudní znalec, www.zverina.cz.

Odborný garant projektu Potravinářské komory Alkohol zodpovědně.

O projektu Alkohol zodpovědně

Preventivní osvětová kampaň Alkohol zodpovědně je jedním z projektů Potravinářské komory České republiky, který spolu se svými partnery spustila v říjnu 2015. Dlouhodobým cílem projektu je prosadit zodpovědný přístup ke konzumaci alkoholických nápojů, a to zejména v rámci cílových skupin, kterým při nadměrném požívání alkoholu hrozí největší rizika. Mezi tyto cílové skupiny patří zejména mladiství, těhotné ženy nebo řidiči. Více o kampani na www.alkoholzodpovedne.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).