Hlavní navigace

7 situací, kdy ženy škodí svým ňadrům

19. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jsou symbolem krásy, mateřství i zdrojem obdivných mužských pohledů. A i když se leckdy mohou ženy přetrhnout, aby si jejich pevný tvar a pěstěný vzhled udržely co nejdéle, mnohdy nevědomě chybují v návycích, které dekoltu neprospívají. Na co si dát pozor, aby vynaložená péče nevycházela vniveč?

1. Nevhodná velikost podprsenky

Především velká prsa by měla mít dostatečnou oporu. Ňadra by neměla z košíčků přetékat a podprsenka by se neměla jakkoli pohybovat, pokud zvednete ruce. Uzounká ramínka si mohou dopřát ženy s menšími ňadry. Naopak ty, ke kterým byla příroda štědřejší, by měly zvolit ramínka širší z důvodu nezařezávání se do ramen. Ve špatně zvolené podprsence se prsa buďto zbytečně tísní, nebo v ní vyloženě „plavou“. Pokud netušíte, zda nosíte správnou velikost, zajděte si do specializovaného obchodu, kde vám s určením obvodu a košíčků opravdu poradí. Důležité zásady pro správný výběr najdete v seriálu Zdravá podprsenka.

Galerie: 10 tipů pro správnou podprsenku

2. Příliš rychlé hubnutí

Pokud žena slovo dieta skloňuje ve svém jídelníčku hned několikrát a její hmotnost zažívá extrémní výkyvy, jemná pokožka ňader a jejich vazivová tkáň jsou pod častou změnou tělesné váhy namáhány víc, než se může zdát. Ztrácí tak přirozenou elasticitu a mají tendenci ochabovat. Ženy by si sice měly hlídat váhu, snažit se jíst zdravě, nikoli se však trýznit drastickými dietami, které jim garantují shození závratného počtu kil v krátkém časovém sledu.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

3. Opalování bez ochrany

Na „dnešním“ slunci dochází ke spálení opravdu velmi snadno. Proto se doporučuje také pod horní část plavek nanést opalovací krém s vyšší ochranou. A co se týká nudistického opalování, ženy by měly věnovat pozornost zvláště citlivým terčíkům – bradavkám přehnané slunění dvakrát neprospívá.

4. Sportování s klasickou podprsenkou

Běh, aerobik, pilates, dření v posilovně nebo snad harmonická jóga. I když se jedná o diametrálně odlišné pohybové aktivity, tak i přesto všechno mají jedno společné. Účast na nich je podmíněna sportovní podprsenkou. Jedině tak se prsní vaziva nebudou namáhat při cestování ňader ze strany na stranu.

5. Když se stav změní na „jiný“

Tělo ženy od počátku těhotenství provází několik proměn a ty souvisí také s ňadry, na kterých se tyto změny mohou nenávratně podepsat. Jejich objem narůstá a zakrátko pak klesá závratným tempem. Vesměs se pak ňadra málokdy vrátí do původního stavu.

Během těhotenství a kojení je nutností kvalitní podprsenka, která zafixuje jak narůstající objem, tak usnadní kojení (více v článku Těhotenská, kojicí a mateřská podprsenka: Kdy je čas). O slovo se hlásí také pravidelná hydratace. Aplikace olejíčků a zpevňujících krémů působí preventivně před vznikem strií. Nejlépe ještě před otěhotněním se doporučuje prsní svalstvo posilovat speciálními cviky. Nasnadě jsou rovněž podpůrné preparáty jako je například NadraIN. Tento nehormonální přípravek přispívá k pevnosti, objemu a plnosti ženského dekoltu zcela šetrně, a to ryze přírodní cestou.

6. Kouření spolu s alkoholem

Kouření nejenom organismus zatěžuje nadbytkem nepříznivých látek, které do těla vpravujeme, ale také se pod jejich vlivem urychluje proces stárnutí. Silným kuřákům bychom proto často hádali vyšší věk, než ve skutečnosti. Jemná pokožka v oblasti ňader u žen se závislostí na cigaretách má proto tendence ochabovat, scvrkávat se a stává se vrásčitou. Konzumace alkoholu významně zvedá riziko rakoviny prsu.

7. Nevyhovující životní styl

Zkuste se celkově v životě na chvíli zastavit, nechvátejte za každou cenu za vším a nepropadejte stále zrychlujícímu životnímu tempu. Obědy ve fast foodu vedou k nabírání na váze, stres nás podněcuje k zapálení cigaret nebo holdování alkoholu a tyto aspekty vedou nejenom k předčasnému stárnutí, ale také stopují tvorbu přirozeného kolagenu.

Pokud nechcete zobat pilulky, přeorientujte se na potraviny, které tvorbu kolagenu násobí ryze přírodní cestou. Chroupejte mrkev, zelí, sáhněte po luštěninách, mořských rybách, citrusových plodech nebo delikátních černých olivách.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).