Hlavní navigace

7 receptur z pohanky. Svědčí cévám, krvetvorbě i střevům

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Wikipedia.org / Dalgial
Pohanka obecná je často využívanou bylinou ve zdravé výživě. Mladou nať si můžete přidat jen tak do polévky nebo zkusit některý z receptů pro zdraví.

Pohanka obecná je jednoletá bylina dorůstající do výšky půl metru. Kvete drobnými zelenobílými, červeně tečkovanými kvítky. Plodem jsou ostře hranaté nažky.

Co všechno můžeme z pohanky používat

Výrazné léčivé a výživné působení má nať, květy, plody i slupky plodů.

Léčivé účinky pohanky

Pohanková semena i nať jsou cenným zdroje vlákniny, rutinu, vitamínů skupiny B.

Pohanková nať a slupky plodů jsou bohaté na flavonoid rutin, vitamíny skupiny B, vitamin E, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď, zinek, cholin a na plnohodnotné bílkoviny.

TIP: Pohanková nať i slupky jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.

Pohanka je výborným přírodním lékem na cévní potíže. Hodí se všude, kde je potřeba zvýšit pevnost a pružnost cévních stěn (při hemoroidech, křečových žilách, červených žilkách na stehnech), dále podporuje prokrvování končetin, je výbornou prevencí, ale i doplňkovou léčbou praskání cév uvnitř organismu (mozkové příhody).

Rovněž pomáhá při krvácení z nosu i dásní, čistí krev, posiluje imunitní systém, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cholesterolu, prospívá ledvinám, střevům. Je vhodným doplňkem výživy diabetiků, alergiků, kardiaků i onkologických pacientů. Pohanku mohou konzumovat i popíjet děti, těhotné i kojící ženy.

Pohankové receptury

Pohanková očistná kúra

  • Detoxikace organismu pomocí pohanky je výbornou očistnou procedurou. Po dobu 3–7 dnů konzumujeme v neomezeném množství pouze nesolenou vařenou pohanku a k ní pijeme 2,5 litru vlažné vody, nic víc.

Čaj z pohankové natě svědčí cévám

  • Potřebujeme: 1 lžíci čerstvé pohankové natě, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Nať přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a ihned vypijeme. Tento čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu 6 týdnů.

Pohankovo-ovesno-lněný čaj při Crohnově chorobě

  • Potřebujeme: 1 lžíci pohanky lámanky, 1 lžíci drcených ovesných vloček, 1 lžíci drcených lněných semínek, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Pohanku, vločky i len přelijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme (vločky, len i pohanku vymačkáme), nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento postup provádíme denně po dobu 8 týdnů.

Prášek z pohankových slupek čistí organismus

  • Pohankové slupky pomeleme na prášek, ten nasypeme do skleněné, dobře uzavíratelné sklenice. Užíváme 2× denně ½ lžičky prášku a vše zapijeme sklenicí vlažné vody.

Pohankovo-kopřivové víno pro krvetvorbu

  • Potřebujeme: 3 lžíce nasekané pohankové natě, 1 lžíci drcených pohankových semen, 2 lžíce kopřivy, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 štamprli, nejlépe 6 týdnů.

Bylinkový likér na vyčištění krve a posílení cévního systému

  • Potřebujeme: 2 lžíce natě pohanky, 1 lžíci třezalky, 2 lžíce kopřivy, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 štamprli, po dobu 6 týdnů.

Pohankový ocet uvolňuje artritická ztuhnutí a otoky

  • Potřebujeme: 1 hrst nadrcených pohankových semen, 1 litr kvalitního jablečného či vinného octa
  • Postup: Semena přelijeme octem, směs přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 2 minuty, poté odstavíme a necháme hodinu louhovat. Nakonec přecedíme, nalijeme do sklenice a třikrát denně vtíráme do bolavých míst.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).