7 receptur z pohanky. Svědčí cévám, krvetvorbě i střevům

Pohanka obecná je často využívanou bylinou ve zdravé výživě. Mladou nať si můžete přidat jen tak do polévky nebo zkusit některý z receptů pro zdraví.

Pohanka obecná je jednoletá bylina dorůstající do výšky půl metru. Kvete drobnými zelenobílými, červeně tečkovanými kvítky. Plodem jsou ostře hranaté nažky.

Co všechno můžeme z pohanky používat

Výrazné léčivé a výživné působení má nať, květy, plody i slupky plodů.

Léčivé účinky pohanky

Pohanková semena i nať jsou cenným zdroje vlákniny, rutinu, vitamínů skupiny B.

Pohanková nať a slupky plodů jsou bohaté na flavonoid rutin, vitamíny skupiny B, vitamin E, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď, zinek, cholin a na plnohodnotné bílkoviny.

TIP: Pohanková nať i slupky jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy či bylinkářstvích.

Pohanka je výborným přírodním lékem na cévní potíže. Hodí se všude, kde je potřeba zvýšit pevnost a pružnost cévních stěn (při hemoroidech, křečových žilách, červených žilkách na stehnech), dále podporuje prokrvování končetin, je výbornou prevencí, ale i doplňkovou léčbou praskání cév uvnitř organismu (mozkové příhody).

Rovněž pomáhá při krvácení z nosu i dásní, čistí krev, posiluje imunitní systém, podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cholesterolu, prospívá ledvinám, střevům. Je vhodným doplňkem výživy diabetiků, alergiků, kardiaků i onkologických pacientů. Pohanku mohou konzumovat i popíjet děti, těhotné i kojící ženy.

Pohankové receptury

Pohanková očistná kúra

  • Detoxikace organismu pomocí pohanky je výbornou očistnou procedurou. Po dobu 3–7 dnů konzumujeme v neomezeném množství pouze nesolenou vařenou pohanku a k ní pijeme 2,5 litru vlažné vody, nic víc.

Čaj z pohankové natě svědčí cévám

  • Potřebujeme: 1 lžíci čerstvé pohankové natě, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Nať přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a ihned vypijeme. Tento čaj doporučuji popíjet 2× denně po dobu 6 týdnů.

Pohankovo-ovesno-lněný čaj při Crohnově chorobě

  • Potřebujeme: 1 lžíci pohanky lámanky, 1 lžíci drcených ovesných vloček, 1 lžíci drcených lněných semínek, 0,5 litru vroucí vody
  • Postup: Pohanku, vločky i len přelijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme (vločky, len i pohanku vymačkáme), nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tento postup provádíme denně po dobu 8 týdnů.

Prášek z pohankových slupek čistí organismus

  • Pohankové slupky pomeleme na prášek, ten nasypeme do skleněné, dobře uzavíratelné sklenice. Užíváme 2× denně ½ lžičky prášku a vše zapijeme sklenicí vlažné vody.

Pohankovo-kopřivové víno pro krvetvorbu

  • Potřebujeme: 3 lžíce nasekané pohankové natě, 1 lžíci drcených pohankových semen, 2 lžíce kopřivy, 1 litr kvalitního červeného vína
  • Postup: Přísady smícháme, zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme večer po 1 štamprli, nejlépe 6 týdnů.

Bylinkový likér na vyčištění krve a posílení cévního systému

  • Potřebujeme: 2 lžíce natě pohanky, 1 lžíci třezalky, 2 lžíce kopřivy, 1 litr domácí pálenky
  • Postup: Všechny uvedené přísady smícháme, zalijeme je pálenkou a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, likér slijeme do lahve a užíváme večer po 1 štamprli, po dobu 6 týdnů.

Pohankový ocet uvolňuje artritická ztuhnutí a otoky

  • Potřebujeme: 1 hrst nadrcených pohankových semen, 1 litr kvalitního jablečného či vinného octa
  • Postup: Semena přelijeme octem, směs přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni 2 minuty, poté odstavíme a necháme hodinu louhovat. Nakonec přecedíme, nalijeme do sklenice a třikrát denně vtíráme do bolavých míst.