Hlavní navigace

7 nemocí očí, které se musí léčit včas

Sdílet

Mít nemocné oči neznamená jen „nosit brýle“. Podívejte se s námi na některé nejčastější oční choroby. Víte, jaké jsou jejich první příznaky a jak se léčí? Co můžeme dělat, abychom si oči zbytečně neničili?

Následujících sedm onemocnění je zásadních v tom, že pokud se neléčí, může dojít k vážným poruchám zraku nebo k oslepnutí. Nemocí očí je samozřejmě mnohem víc – počínaje vrozenými vadami (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus…) až po ječné zrno.

1. Makulární degenerace (věkem podmíněná makulární degenerace)

Příznaky: Postižená je část oka, kde je obraz nejostřejší – žlutá skvrna čili makula. Onemocnění má dvě formy –znakem vlhké formy je nejčastěji zprohýbané vidění. Poškození zraku je velmi rychlé. Suchá forma VPMD je pozvolnější. Často se projevuje ztrátou jasnosti barev, zhoršeným viděním při soumraku, zamlženým viděním, šedavými skvrnami v centru zorného pole nebo zdeformovaným obrazem. Onemocnění se časem zhoršuje.

Riziková skupina: Osoby nad padesát let.

Léčba: V závislosti na postupu onemocnění lze užívat oční léky či využít laserovou a fotodynamickou léčbu. Důležitá je ale včasná diagnóza.

Prevence: Riziko vzniku onemocnění zvyšuje kouření, nadváha a vysoká hladina cholesterolu. Častěji postihuje ženy. Degeneraci sítnice může částečně zabránit několik kroků, například konzumace čerstvé zeleniny, mořských ryb a doplňků výživy s luteinem a zeaxantinem.

2. Šedý zákal (katarakta)

Příznaky: Nemoc postihuje čočku, která se postupně zakaluje. Příznaky jsou zamlžené, rozostřené vidění, zejména při pohledu do dálky, citlivost na silnější světlo, ztráta jasnosti barev. Pacient má pocit, že se dívá přes mléčné sklo.

Riziková skupina: Starší osoby, diabetici, kuřáci nebo lidé po úrazu oka. Šedý zákal může vzniknout i v souvislosti s užíváním léků, zejména kortikosteroidů.

Léčba: Operativně, nyní i ambulantně.

Prevence: Šedému (ani zelenému, viz dále) zákalu nelze předejít, a to ani zdravým životním stylem. Protože ale souvisí i s nadměrným vystavováním slunečnímu záření, doporučují odborníci preventivní ochranu slunečními brýlemi s dostatečným UV faktorem.

3. Diabetická retinopatie

Příznaky: Jedná se o poškození krevních cév v sítnici. Zanedbané onemocnění může vést k těžkému poškození zraku i k jeho úplné ztrátě. Základním příznakem je ztráta ostrosti vidění, která se časem zhoršuje. Diabetická retinopatie není izolované onemocnění a signalizuje problémy v cévním systému obecně.

Riziková skupina: Diabetici. Jedná se o jednu z nejčastějších cévních komplikací u cukrovky prvního i druhého typu.

Léčba: Operativní pomocí laseru. Úspěšnost operace závisí na stadiu nemoci – návštěvu očního lékaře tedy raději neodkládejte.

Prevence: Diabetické retinopatii nelze zcela předejít. Důležité je striktně dbát veškerých lékařských doporučení, hlídat si správné dávkování léků a inzulinu. Důležitá je také celková úprava životosprávy.

4. Odchlípení sítnice

Příznaky: Záblesky, které vidíme na okraji oka, padající „saze“ nebo skvrny, které postupují od spodní části do středu zorného pole.

Riziková skupina: Pacienti s vyšším stupněm krátkozrakosti a po úrazu (nejčastěji úder tupým předmětem do oka). O vrozenou vadu se jedná méně často, nedají se ale vyloučit dědičné faktory, pokud se nemoc v rodině vyskytuje.

Léčba: Odchlípení sítnice je nutno operovat.

Prevence: Pravidelné kontroly u očního lékaře. V případě, že patříte do rizikové skupiny, může lékař provést laserové preventivní ošetření sítnice.

5. Presbyopie (ztráta pružnosti oční čočky)

Příznaky: Čočka rychleji stárne a přestává zaostřovat nablízko. Toto onemocnění je podmíněno věkem i životním stylem západní civilizace – přílišným pobytem v místnostech s umělým osvětlením nebo prací u počítače.

Riziková skupina: Starší osoby nebo ti, kteří pracují u počítače.       

Léčba: Operací, která se ale nehodí pro každého. Komplikací může být například krátkozrakost nebo astigmatismus (zakřivení rohovky).

Prevence: Pokud pracujeme u počítače několik hodin, neměli bychom zapomínat na pravidelné přestávky. Odborníci doporučují zkusit minimálně jednou za hodinu zaostřovat na vzdálenější předměty a přidat více pohybu na čerstvém vzduchu.

6. Zákalky ve sklivci

Příznaky: Při pohledu na bílou plochu vidíme černé „mušky“ nebo „nitky“, které neodstraníme mrkáním. Příčinou je přirozené stárnutí sklivce, úrazy oka nebo operace. Pokud jsou vizuální vjemy příliš časté, je nutné vyhledat lékaře, který zjistí další možná onemocnění oka.

Riziková skupina: Není, zákalky jsou vcelku běžný jev a mohou se projevit u kohokoli.

Léčba: Pokud zákalky nesouvisejí s vážnějším onemocněním, není léčba nutná. Často stačí pohybovat očima do stran nebo nahoru a dolů a zákalky samovolně zmizí. V opačném případě lze řešit operativně.

Prevence: Posilování očních svalů, dostatečná regenerace a zdravý životní styl.

7. Zelený zákal (glaukom)

Příznaky: Onemocnění vzniká v důsledku zvýšení nitroočního tlaku. Zelený zákal může být vrozený, často hrají velkou roli dědičné faktory. Projevy se liší podle typu glaukomu. Dává o sobě vědět prudkými bolestmi, zrudnutím oka a zhoršeným viděním. Může dojít i ke glaukomovému zánětu, pro který jsou typickým znakem barevná kola (kolem zdrojů světla nebo na bílých plochách) a ostrá bolest oka a hlavy, nezřídka doprovázená zvracením.

Riziková skupina: Osoby nad čtyřicet let. Dalšími faktory, které se mohou podílet na vzniku onemocnění, jsou cukrovka, stres a v neposlední řadě dědičnost.

Léčba: Medikamenty, laserem, operativně – podle typu glaukomu. Včasné vyhledání lékaře je nezbytné. Změny v očích jsou v tomto případě nevratné a včasnou léčbou lze zabránit jejich stupňování.

Prevence: Stejně jako u šedého zákalu neexistuje účinná prevence.

Trpí někdo ve vašem okolí zeleným zákalem?

Další tipy pro zdravé oči

Posilování očních svalů: Zaostřujte střídavě do dálky a nablízko. Střídejte pohled na monitor s pohledem z okna.

Uvolnění očních svalů: Zavřete oči a víčka si zlehka zakryjte dlaněmi. Vydržte jednu minutu. Toto cvičení opakujte pokaždé, když ucítíte tlak nebo únavu v očích.

Dostatek vitaminů: Očím prospívají vitaminy skupiny A, C, E. Ty najdeme v oranžové a zelené zelenině, borůvkách, hroznovém vínu nebo sóje. Oči nám poděkují také za živočišné bílkoviny – mořské ryby nebo vejce.

Odborná spolupráce:

MUDr. Jan Havrda, oční lékař

Působí v Ústí nad Orlicí a Lanškrouně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).