Hlavní navigace

7 druhů hotových těst na vánoční cukroví

8. 12. 2016

Sdílet

U kupovaného těsta na cukroví musíme počítat s tím, že jde o polotovar se vším, co k tomu patří, výhodami i nevýhodami. Vyplatí se sledovat složení a měrnou cenu.

Aby vydržely, obsahují hotová těsta oproti domácím obvykle nějaké ty látky navíc (například konzervanty a barviva, byť přírodní), záleží na konkrétním výrobci. Pokud vás přesné složení potraviny zajímá, přečtěte si informace na obalu. Zjistíte tak, že například namísto másla bývá skoro vždy základem rostlinný margarín. Podíl másla v těstě najdete jen zcela výjimečně a výrobce se jím většinou chlubí velkým písmem.

Hotová těsta šetří čas a práci, u ceny je to sporné (testovali jsme: Vyplatí se těsto na cukroví koupit, nebo udělat doma?). Kupovaná mohou vyjít i dráž, než když si je uděláme doma, záleží na konkrétním produktu. Někteří obchodníci na vánoční sortiment nasazují akční slevy.

Hotová těsta se obvykle prodávají v balení po tři sta až pěti stech gramech. Pokud hledáte to nejlevnější, dejte si pozor a sledujte cenu za kilo (prodejny mají povinnost uvádět tuto tzv. měrnou cenu). Pro představu se podíváme na konkrétní příklad lineckého těsta. Jeden balíček stojí 25,90, druhý 19,90 Kč. Na první pohled se zdá jasné, který z nich je o dost dražší. Ale první pohled klame. V prvním případě jde totiž o půlkilové balení, druhé – levnější těsto váží jen čtyři sta gramů. Cena kilogramu prvního těsta je tedy 51,80 Kč, kilo druhého stojí 49,80. Čili první těsto skutečně dražší je, ale jen o dvě koruny na kilo (52:50 Kč/kg). Takto mohou opticky „klamat“ i různé srovnávače cen, které řadí podle ceny za balení, nikoli za měrnou jednotku. Menší balení se v nich zobrazí na prvních příčkách coby nejlevnější.

Nabídka hotových těst se moc neliší, k mání je následující sortiment sedmi druhů těst na vánoční cukroví. Někde mají dva, jinde sedm druhů.

Obvyklá cena představuje zhruba rozpětí v supermarketech, ale i některých e-shopech s potravinami, například na Košík.cz a iTesco. Ve zcela jiné kategorii se pohybují těsta z další online prodejny potravin – Rohlík.cz, která nabízí dražší těsta z Merhautova pekařství. Kolonial.cz se pohybuje cenově zhruba někde uprostřed.

1. Linecké vanilkové těsto

S lineckým těstem a formičkami vytvoříte vše od klasických koleček či srdíček až po sněhuláky. Spojovat můžete marmeládou, ale i krémem a zdobit čokoládou či ořechy.

Cena za kg: obvykle 50–52 Kč, ale i za 140 Kč

S lineckým těstem a formičkami vytvoříte vše od klasických koleček či srdíček až po sněhuláky. Spojovat můžete marmeládou, ale i krémem a zdobit čokoládou či ořechy.
Cena za kg: obvykle 50–52 Kč, ale i za 140 Kč

2. Těsto na perníčky

Těsta s medem a voňavým kořením pro vánoční perníčky. Hotové stačí potřít vejcem nebo si pohrát s polevami.

Cena za kg: 70–72 Kč (výjimkou je těsto z Ikea za 118 Kč a z Merhautova pekařství za 160 Kč)

Těsta s medem a voňavým kořením pro vánoční perníčky. Hotové stačí potřít vejcem nebo si pohrát s polevami.
Cena za kg: 70–72 Kč (výjimkou je těsto z Ikea za 118 Kč a z Merhautova pekařství za 160 Kč)

3. Těsto na vanilkové rohlíčky

Těsta obvykle s vlašskými ořechy a vanilínovým cukrem pro menší i větší rohlíčky. Po upečení ještě teplé obalte v moučkovém cukru.

Cena za kg: obvykle 72–117 Kč

Těsta obvykle s vlašskými ořechy a vanilínovým cukrem pro menší i větší rohlíčky. Po upečení ještě teplé obalte v moučkovém cukru.
Cena za kg: obvykle 72–117 Kč

4. Ořechové těsto

Světlé a někdy i tmavé, na ořechy plněné krémem, ale i na rohlíčky, na vykrajování či do formiček.

Cena za kg: obvykle 68–70 Kč, ale i 180 Kč

Světlé a někdy i tmavé, na ořechy plněné krémem, ale i na rohlíčky, na vykrajování či do formiček.
Cena za kg: obvykle 68–70 Kč, ale i 180 Kč

5. Kokosové linecké těsto

Z vanilkového těsta s kokosem upečete křehké kokosky, ale i cukroví různých tvarů ze strojku.

Cena za kg: obvykle 56–70 Kč, ale i 160 Kč

Z vanilkového těsta s kokosem upečete křehké kokosky, ale i cukroví různých tvarů ze strojku.
Cena za kg: obvykle 56–70 Kč, ale i 160 Kč

6. Linecké těsto kakaové

Je skvělou obměnou klasického vanilkového těsta, obvykle se z něj vykrajují kolečka a další tvary a plní se krémem, ale fantazii se meze nekladou.

Cena za kg: 54–95 Kč, ale i 140 Kč

Je skvělou obměnou klasického vanilkového těsta, obvykle se z něj vykrajují kolečka a další tvary a plní se krémem, ale fantazii se meze nekladou.
Cena za kg: 54–95 Kč, ale i 140 Kč

7. Těsto na pracny

Linecké pracnové či pracinkové na oblíbený tradiční druh vánočního cukroví.

Cena za kg: 68 Kč i 160 Kč

 

Těsta by se měla skladovat v chladu, při teplotách do deseti stupňů Celsia. Zpracovat byste je měli do data uvedeného na obalu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).