Hlavní navigace

6 receptů, které vás přesvědčí používat chilli pro zdraví

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Plody chilli se suší a používají jako koření nebo coby léčebný přírodní prostředek. Chilli uleví od bolavých kloubů, prospívá srdci a snižuje svědění.

Paprika křovitá – chilli (Capsicum frutescens) je půl metru až metr vysoká rostlina, která pochází ze severní části Jižní Ameriky. Její drobné plody mají tmavě červenou barvu, jsou kulaté či zašpičatělé a mají ohnivě pálivou chuť. V dnešní době existují desítky nejrůznějších odrůd chilli:

Chilli coby koření…

Zralé plody se suší a používají jako koření či léčebný přírodní prostředek.

Přečtěte si: Nejpálivější chilli pálí i přes rukavice

Co chilli obsahuje

Hlavní účinné složky těchto pálivých papriček jsou kapsicinoidy, především kapsicin, což jsou olejové dráždivé látky, které jim dodávají ostře palčivou chuť. Kapsicin bývá na etiketách ve složení výrobků často označován jako capsicum.

Dále chilli papričky obsahují vitamin C, A, B2, E, saponiny, flavonoidy.

Léčivé účinky chilli

Chilli povzbuzuje zažívání, snižuje nadýmání a zvyšuje krevní cirkulaci v žaludku a střevech. Rovněž podporuje vyměšování trávicích šťáv. Má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky, takže zmírňuje příznaky nachlazení a všech respiračních chorob. Chilli také pomáhá snižovat riziko srdečních nemocí snižováním hladiny cholesterolu a triglyceridů. Používá se také jako lék na zlepšení krevního oběhu.

Kapsicin jako silný lék proti bolestem. Způsobuje odčerpání určitých složek v nervových buňkách nazývaných substance P, které přenášejí bolestivé vzruchy do mozku. Pravidelné užívání chilli účinkuje jako přípravek na zmírnění bolesti při zánětech kloubů, šlach, revmatismu, dně.

Chilli pomáhá likvidovat kožní mykózy, zmírňuje svědění při psoriáze (pocit svědění se přenáší stejnými nervovými vlákny jako bolest).

Pozor! Chilli nesmí přijít do styku s očima, poněvadž je může velmi podráždit a vyvolat zánět spojivek. Vyvarujme se kontaktu chilli s poraněnou kůží a sliznicemi.

Dále: Receptury s chilli:

Chilli prášek povzbuzuje trávení


Autor: Shutterstock.com

Trocha chilli do jídla nebo do pití povzbuzuje trávení

Každý den, po dobu 3 týdnů si dopřáváme na špičku kulatého nože chilli, které zapijeme 3 dl vlažné vody.

Nebo si můžeme chilli nasypat do jídla či na chleba s máslem.

Chilli kapky na posílení srdce a krevního oběhu


Autor: Shutterstock.com

Chilli přelijeme lihem a necháme odpočívat

Potřebujeme: půl lžičky chilli, 2 dl 60% lihu nebo kvalitní domácí pálenky

Postup: Koření přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 6 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek.

Kapky na bolavé klouby


Autor: Shutterstock.com

Kapky na bolavé klouby s chilli užíváme čtyři týdny

Potřebujeme: na špičku kulatého nože chilli, na špičku kulatého nože kurkumy, 4 tlučené hřebíčky (koření), na špičku kulatého nože skořice, 2 dl 60% lihu nebo kvalitní domácí pálenky

Postup: Koření smícháme a přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně řádně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 4 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek.

Bylinný likér na podporu trávení


Autor: Shutterstock.com

Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí

Potřebujeme: na špičku kulatého nože chilli, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžičku tlučených fenyklových semínek, 1 lžičku tlučených anýzových semínek, 0,5 litru slivovice nebo jiného čistého destilátu

Postup: Ingredience smícháme a vše pak zalijeme slivovicí. Necháme 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepáváme (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do sklenice a při potížích užíváme 2× denně 1 čajovou lžičku před jídlem.

Masážní mazání s chilli

(na bolavé klouby, svaly)


Autor: Shutterstock.com

Mazání aplikujeme v gumových rukavicích, nebo si po aplikaci řádně umyjeme ruce mýdlem

Potřebujeme: 1 lžičku chilli, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky

Postup: Koření zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly. Mazání aplikujeme v gumových rukavicích, nebo si po aplikaci řádně umyjeme ruce mýdlem.

Masážní chilli olej

(na promazávání bolavých kloubů, svalů a na mykózy)


Autor: Shutterstock.com

Potřenou plochu můžeme zakrýt plátnem či obvazem

Potřebujeme: půl lžičky chilli, 0,5 litru panenského olivového či sezamového oleje

Postup: Chilli přelijeme olejem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Denně protřepáváme. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý olej nalijeme do lahve a uskladníme v chladnu.

Použití: Chilli olej nanášíme (nejlépe v gumových rukavicích) a řádně vtíráme do bolavé oblasti. Potřenou plochu můžeme zakrýt plátnem či obvazem. Olej aplikujeme 1 – 2× denně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).