Hlavní navigace

5 mléčných mýtů. A na závěr… uzávěr

4. 6. 2015

Sdílet

 Autor: www.tatramleko.cz
Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty, ředí se vodou a vůbec, není to pořádné mléko. Co se ještě tvrdí o mléce a není to pravda?

Jak vidí některá tvrzení o mléce samotní výrobci mléka? Mlékárna Hlinsko komentuje ta nejčastější:

Mýtus č. 1: Mléko je pro dospělého člověka nevhodné

Pravda: Pro zdravého dospělého člověka představuje mléko hodnotný zdroj vápníku, který nejsnáze přijímá právě z mléka. 1 dl mléka obsahuje zhruba 120 mg vápníku. Kromě něj mléko obsahuje i celou řadu dalších, pro tělo nezbytných, prvků, jako například vitamíny A, D, B12 či B1. S nimi současně i selen, který má příznivý vliv v oblasti zpomalování procesu stárnutí a zároveň přispívá k ochraně našeho imunitního systému.

Mýtus č. 2: Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty

Pravda: Jde o nesmysl. Trvanlivé mléko je 100% přírodní produkt bez konzervačních látek. Použití jakýchkoli konzervačních látek by při výrobě bylo naprosto nepřípustné. Přesto si 74 % lidí myslí, že konzervanty trvanlivé mléko obsahuje.

Mýtus č. 3: Mléko zahleňuje organizmus

Pravda: Mléko po požití vytváří na povrchu sliznice trávicího traktu tenkou vrstvu ochranného filmu v podobě emulze tuku a vody. Tento film je po velice krátké době trávicími procesy rozložen na základní živiny. Mléko je lehko stravitelné – i proto ho příroda stvořila jako základní výživu novorozenců.

Mýtus č. 4: Trvanlivé mléko se ředí vodou

Pravda: Kdyby některý z dodavatelů mlékárny ředil mléko vodou, bylo by to zjištěno ihned na příjmu mléka v laboratoři a taková dodávka by nebyla puštěna ke zpracování. Laboratoří musí projít každá jednotlivá dodávka a pravidelně se dělají laboratorní testy úplně ze všech farem, které mlékárně dodávají, a to jak v laboratoři mlékárny, tak v akreditovaných nezávislých laboratořích. Než se mléko naplní do obalu, prochází v mlékárně několika stupni zpracování. Při výrobním procesu se mléko vodou samozřejmě neředí.

Mýtus č. 5: Čerstvé mléko obsahuje více bílkovin a minerálů než trvanlivé mléko

Pravda: Obsah bílkovin a minerálů se neliší. Čerstvé mléko jako výrobek je ošetřeno šetrnou nebo vysokou pasterací, vedle toho trvanlivé mléko je tepelně ošetřeno UHT (Ultra-High Temperature processing, neboli vysokoteplotní úpravou). Tyto procesy nemají žádný vliv na obsah proteinů a minerálů, které jsou přirozeně v mléce. U trvanlivého mléka je garantováno, že je bezpečné, tedy neobsahuje žádné choroboplodné zárodky, které se v syrovém mléce přirozeně vyskytují.

A na závěr… uzávěr

Víte, jak nalít do sklenice mléko z kartonu s uzávěrem? Podle minitestu Mlékárny Hlinsko to čtyři lidé z pěti dělají obráceně. A vy?

Zdroj: www.tatramleko.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).