5 důvodů, proč jet na výlov rybníka

Autor: Nina Havlová

Výlov rybníka je zážitek, navíc tu koupíte čerstvé ryby, a to za výhodné ceny. Na některých místech taky ochutnáte ryby tak, jak jste je ještě nikdy v životě neochutnali.

I když se řada organizátorů letošních podzimních výlovů rybníků v ČR díky velmi teplému počasí v průběhu září ještě definitivně nerozhodla, kdy budou ten který rybník konkrétně lovit, mnohé termíny výlovů už známé jsou. Platí to i u takových lokalit, jako je největší náš rybník Rožmberk – Stará Hlína, který se bude lovit celkem tři dny v polovině příštího měsíce.

Podzimní výlovy rybníků přitom představují pro laickou veřejnost příležitost poznat zajímavá místa, zakoupit si jinak na trhu nedostupné ryby a ještě se přiučit něco o zpracování ryb na kulinářské účely. Jaké důvody by tedy mohly hrát roli při rozhodnutí o návštěvě některého z výlovů?

1. Výhodná cena při nákupu ryb na hrázi

Značná část organizátorů výlovů spojuje tuto akci s prodejem ryb bezprostředně po jejich vylovení takzvaně „na hrázi“, v praxi hned u loveného rybníka v ad-hoc budovaných stáních. Prakticky veškeré takto nakupované ryby jsou levnější než při nákupu v obchodech, někdy docela zásadně, třeba o několik desítek procent. Je tak docela obvyklé, že za kilo kapra při nákupu na hrázi zaplatíte kolem pětašedesáti korun (není to dogma, situace je různá u různých rybářství), zatímco v obchodu nebo při předvánočním prodeji z kádí zhruba o dvacet korun více. Záleží samozřejmě na jednotlivých organizátorech, všude ale obecně platí, že se nákup ryb, navíc zcela čerstvých, při výlovech rybníků finančně vyplatí.

2. Možnost nákupu jinak nedostupných ryb

Bohužel, většina našich spotřebitelů si může v průběhu roku dopřát jen minimální výběr z tuzemských sladkovodních ryb, nabídka v obchodech zahrnuje maximálně tak kapry, případně pstruhy – ty ale většinou z našich rybníků ani nepocházejí. Návštěva některých výlovů oproti tomu představuje doslova sladkovodní rybí hody – lze na nich koupit nejen štiky nebo velmi oblíbené candáty (ty jsou často považováni za nejlepší tuzemskou sladkovodní rybu vůbec), ale i chutné a méně kulinářsky využívané líny či ještě více podceňované bílé ryby (ty jsou obvykle mimořádně levné) nebo sumce, marény, okouny či tolstolobiky. Je to tedy nevšední příležitost vyzkoušet si konzumaci ryb, která je vlastně jen jednou do roka.

3. Podpora zdravého stravování

Sladkovodní ryby, stejně jako ty mořské, představují všeobecně uznávaný symbol zdravého stravování z oblasti takzvané živočišné produkce. V naší zemi je přitom spotřeba ryb prakticky nejnižší na světě a každopádně nejnižší ve vyspělých zemích. Pohybuje se na třiceti až čtyřiceti procentech obvyklého „civilizačního“ průměru. Nákupem ryb na podzimních výlovech tak také uděláte něco pro své zdraví. Nemá asi smysl vyjmenovávat všechna pozitiva konzumace ryb, takže jen připomínám, že jejich maso představuje pro člověka zdroj omega 3 a omega 6 mastných kyselin a jejich konzumace je prevencí kardiovaskulárních onemocnění či vysoké hladiny cholesterolu. Je to i strava vhodná pro maminky a těhotné ženy – zmiňované kyseliny mají mimo jiné příznivý vliv na duševní vývoj dětí.

4. Kulinářská osvěta – příklad Rožmberk

Ne každý umí ryby správně připravit, vykuchat nebo z nich udělat filety. A ne každý ví, že se z našich sladkovodních ryb může připravit celá řada pokrmů, nejen obalovaný kapr nebo grilovaný pstruh. Součástí některých výlovů je přitom nabídka některých méně známých jídel z těchto ryb, unikátní gastronomickou přehlídkou je ale každoročně výlov Rožmberka, při kterém tvoří nedílnou součást doprovodného programu ukázky přípravy zpracování ryb a především několik desítek typů pokrmů, od rybích gulášů přes rybí uzeniny nebo saláty. Většina tamních stánkařů je také ochotna se s nakupujícími podělit o své zkušenosti nebo znalosti, gurmánským zážitkem je ale i samotná konzumace pokrmů, které pro mnohé návštěvníky představují životní premiéru.

5. Jedinečná atmosféra

Ne vždy se při podzimních výlovech rybníků vydaří počasí – pokud to ale vyjde, je jedinečnou kulisou výlovů východ slunce a mlžné opary nad vodní plochou, to vše lemované pestrobarevným listím stromů, kterých je kolem všech rybníků dost a dost. Je však nutné si přivstat – přípravy k výlovu probíhají skoro za noci, obvyklý čas na vyvrcholení výlovu – zatahování sítí, bývá kolem sedmé hodiny ranní. Samozřejmě je možné dostavit se na místo i později, když už se vylovené ryby na hrázi prodávají. Ale… přece jen tím o něco přijdeme…

O tom, kdy a kde se který rybník loví, přináší již několik let komplexní přehled portál Naše voda (www.nase-voda.cz), který také v průběhu času výlovů získané informace zhruba dvakrát týdně aktualizuje. V současné době jsou známy termíny zhruba stovky výlovů, postupně jich ale bude přibývat na několik set. Důležité ale je, že všechny výlovy nejsou spojené s doprovodným programem ani se zmiňovaným prodejem na hrázi. Kdo si chce skutečně ryby koupit, měl by si skutečnost, zda-li se s prodejem nebo doprovodným programem počítá, ověřit „proklikem“ na webové stránky organizátorů výlovů, které portál Naše voda také obsahuje. Kromě toho se mohou termíny některých výlovů na poslední chvíli měnit – takže než do příslušné lokality vyrazíte, potvrďte si raději svůj úmysl tak dva dny předem. Není to ale zas taková sázka do loterie, jak se může po přečtení předchozích slov zdát – termíny se sice občas mění, ale týká se to ani ne deseti procent případů, a pokud jde o skutečně velké rybníky typu Rožmberk, pak tam je možnost změny téměř vyloučena.

Galerie: Rybí orgie na výlovu Rožmberka