Hlavní navigace

5 druhů chilli papriček, které na podzim nejlépe zahřejí

3. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Místo horkého čaje vyzkoušejte chilli papričky. Zahřejí jako máloco. Začněte s těmi slabšími, např. rawit, a pokračujte, co vám hrdlo dovolí, klidně až k nejpálivější papričce na světě – Carolina Reaper.

Sezóna pálivých papriček právě začíná, zkuste cayenne, padrone, nebo tu vůbec nejpálivější papričku na světě – Carolina Reaper. Zaručeně vás zahřejí více než horký čaj s medem.

Fotogalerie: Různé druhy chilli papriček

Proč chilli pálí?

Chilli papričky obsahují rostlinný alkaloid kapsaicin, který při kontaktu se sliznicí reaguje a vyvolá pocit pálení. Aby se tělo nepřehřálo, podkožní cévky se roztáhnou. Navíc se zrychlí metabolismus, což uvítají hlavně sportovci a lidé, kteří chtějí zhubnout. Obsah kapsaicinu, a tedy i pálivost papriček, se měří tzv. Scovilleho stupnicí (SHU). Pro měření se používá roztok z paprik, cukru a vody, který se ředí vodou tak dlouho, dokud pálivost zcela nevymizí. Dnes se pálivost určuje za pomoci přístrojů, které jsou přesnější.

Některé druhy chilli mají však ještě jednu specialitku – někdy nemusí pálit i velmi ostré papričky. S tímto problémem se potýkají druhy cayenne, jalapeño a padrone. Na pálivost papriček má vliv i prostředí, ve kterém jsou pěstovány, teplota, vlhkost a kvalita ovzduší. Nutno podotknout, že pálivost papriček se může lišit i v rámci jedné rostliny, některá paprička může pálit standardně, některá víc a některá vůbec.

Chilli v kuchyni

Chilli je nedílnou součástí kuchyní několika zemí, jako jsou Mexiko, Indie, státy Jižní Ameriky, Severní Afriky a Asie. Titul nejpálivější paprička si od roku 2013 drží druh Carolina Reaper s pálivostí dva miliony dvě stě tisíc SHU. Prvenství sebrala dlouho nejpálivější papričce Trinidad Scoripion Moruga, která jako první překonala pálivost dvou milionů SHU. Čistý kapsaicin má hodnotu šestnáct milionů SHU a kapsaicinové extrakty, které jsou někteří odvážlivci schopni vypít, mají kolem pěti až šesti milionů SHU.

Pokud nejste šílenci, ale zároveň chcete jídlo pořádně ostré, zkuste rawit nebo habanero. U těchto dvou máte jistotu, že budou vždy pálivé. Rawit obsahují okolo sto tisíc až dvě stě dvaceti pěti tisíc SHU a mohou být zbarveny od zelené až po oranžovou nebo červenou. Povrch plodu je hladký a podlouhlý. Habenero jsou o něco pálivější, na stupnici SHU dosahují hodnoty kolem dvě stě tisíc až tři sta padesát tisíc SHU. Nezralé papričky mají zelenou barvu, postupem se však vybarví do červena, oranžova nebo žluta. Obě papričky slouží k přípravě chilli past, jako jsou Harissa nebo Sambal, a jako dochucovadlo do dipů, omáček nebo polévek.

Další druhy chilli papriček najdete v článku: Nejpálivější chilli pálí i přes rukavice

Cayenne paprička, s pálivostí třicet tisíc až padesát tisíc SHU, je asi nejběžnější druh chilli. Lidově se někdy označuje jako kajenský pepř nebo feferonka. Její nevýhodou je, že její pálivost je nevyrovnaná. Některá paprička může pálit, zatímco některá vůbec. „V zimní sezoně, což je období říjen – únor, nakupujeme papričky v Izraeli, které mají vyrovnanější pálivost. Během léta musíme nakupovat ve Španělsku nebo Holandsku. Tyto papričky mívají výkyvy v pálivosti. Bohužel garanci pálivosti nemáme ani od pěstitelů, ani od dodavatelů právě proto, že je to problematika tohoto druhu,“ uvádí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit.

Podobně jsou na tom i druhy jalapeño nebo padrone. Ty mají ještě tu zvláštnost, že mohou pálit ještě víc, než je jejich oficiální pálivost podle SHU. Takže pokud chcete zažít moment překvapení, určitě je zkuste. Avšak pamatujte, že pálivější odrůdy, jako je habanero, by se neměly konzumovat přímo, protože může dojít k poškození trávicího traktu.

Zdroj: TZ Titbit

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).