Hlavní navigace

5 chyb, které děláme při skladování potravin

16. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Je to mražené, tomu se nemůže nic stát. Müsli máme doma v sáčku, vždyť jsme ho tak koupili. To maso dej do lednice, třeba na talíř. Co děláme často a přitom je to špatně?

Chyba číslo 1: Nedodržení vhodných podmínek pro skladování

Před samotným skladováním potravin je nutné zjistit, za jakých podmínek je vhodné potraviny uchovávat. Často se přitom stává, že potraviny uchováváme dle vlastního uvážení – a ne vždy dobře. Přitom teplota prostoru určeného pro skladování, jeho vlhkost i množství světla mají zásadní vliv na kvalitu a bezpečnost jídla a tím i na naše zdraví. „Skladovací prostory pro potraviny by měly splňovat specifické nároky, aby nedocházelo ke zkáze jídla. Například i odchylka 1 °C může mít vliv na kvalitu potravin. Proto je důležitá stálá teplota, vlhkost a omezené množství světla. Pokud chceme například skladovat podzimní úrodu ve sklepě, je nutné zajistit, aby se teplota pohybovala v rozmezí 1 až 5 °C. Konkrétní podmínky pak samozřejmě závisí na typu potraviny a účelu skladování,“ říká odborník Petr Píša ze společnosti Frigomont, která zajišťuje skladovací řešení v potravinářském průmyslu.

Chyba číslo 2: Uchovávání suchého jídla v originálním balení

Často kupujeme suché potraviny jako cereálie či jiné jídlo balené v plastových baleních v domnění, že je v nich můžeme i po delší dobu uchovávat. Na krátkodobé skladování plastový sáček postačí. Ale při delším skladování jsou již potraviny ohrožovány vznikem plísní či výskytem různých škůdců, jakými jsou například potravinoví červi, pro které nejsou igelitové sáčky žádnou překážkou. Takto balené potraviny navíc nemohou dýchat a zadržují případnou vlhkost. Ideálně by se tyto potraviny měly dlouhodobě skladovat ve skleněných nádobách s uzávěrem. Ty poskytují dostatečnou ochranu před škůdci a zároveň se do nich nedostane zkázonosná vlhkost.

Chyba číslo 3: Překračování trvanlivosti mražených potravin

Obvyklou chybou při skladování potravin je překročení maximální doby, po kterou je jídlo bezpečné uchovávat. Nejčastěji tomu tak je u mražených potravin. Přitom ani ty nevydrží věčně, byť si to mnohdy myslíme. Zmrazené syrové maso lze bezpečně v běžných mrazničkách skladovat po dobu dvou až čtyř měsíců, vařené pak až po dobu jednoho roku. Ovoce a zeleninu můžeme bezpečně zamrazit na osm až dvanáct měsíců. „Při zamrazování při nižších teplotách je možné skladovací dobu potravin prodloužit. Obecně platí, že na každých – 25 °C dobu prodloužíme o padesát procent. Tak nízké teploty samozřejmě nedosáhneme v běžných mrazničkách, ale ve specializovaných průmyslových mrazírnách,“ uvádí Petr Píša. Tím, že si mražené potraviny neoznačujeme datem zamrazení, ztrácíme přehled, jak dlouho tam jsou. Ani u zmražených potravin nejsou enzymatické procesy zastaveny úplně a tak i takto uchovávané jídlo podléhá zkáze.

Chyba číslo 4: Syrové maso skladujeme volně

Syrové maso nikdy neskladujeme volně na talíři. Před uchováním, ať už do lednice či mrazničky, je nutné jej uložit do uzavíratelné nádoby. V opačném případě bakterie, které se v syrovém mase tvoří, kontaminují i ostatní skladované potraviny, které se tak stanou zdraví nebezpečné. Těchto bakterií se zbavíme při tepelné úpravě masa, ale ne všechny potraviny můžeme vařit. Ideální je syrové maso zalít olejem, vydrží pak v chladu dva až tři dny. Pokud jej chceme skladovat mimo lednici, je nutné jej posolit a uložit na chladné místo o teplotě 3 až 5 °C.

Test: Jaké bakterie najdeme na kuchyňském prkýnku?

Chyba číslo 5: Vše skladujeme v lednici

Vynález lednice způsobil revoluci v uchovávání potravin. Avšak zdaleka ne vše se do lednice hodí. Obecně panuje mylná představa, že chladit v lednici můžeme kteroukoliv zeleninu či ovoce. Toto tvrzení však není správné. Některé druhy se působením chladu znehodnocují, ztrácejí chuť a strukturu. Příkladem mohou být rajčata, která kvůli nízké teplotě nedozrávají a stávají se moučnatými. Totéž platí i u brambor. Škrob se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy a ty se tak paradoxně kazí rychleji, než když je uchováváme ve sklepě při teplotě okolo 8 až 10 °C. Nízkou teplotu nesnesou ani banány či hroznové víno. Do lednice bychom neměli dávat ani chleba v igelitovém sáčku. Chléb a pečivo obecně potřebují dýchat. Sáček navíc zadržuje vlhkost, což podporuje vznik plísní.

Podívejte se, jak dopadl test chleba skladovaného v sáčku a v utěrce:

Zdroj: Frigomont, a.s.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).