Hlavní navigace

4 příčiny zápachu z úst a jak s ním zatočit

9. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Alexas_Fotos, podle licence: Public domain
Zápach z úst není jen nepříjemný. Může také značit onemocnění dutiny ústní nebo trávicího ústrojí.

Halitóza, jak se odborně nazývá zápach z úst, se může týkat každého z nás. Jde o často tabuizované téma, ale jen těžko opomenutelné. Delikátní záležitost, ke které je potřeba přistupovat s citem, a to jak v roli postiženého, tak jeho okolí. Většinou se stává, že jedinec, který zápachem z úst trpí, o tom sám ani neví. I v takovém případě je však vhodné na to postiženého upozornit – zápach totiž může být kromě špatné hygieny nebo stravovacích návyků způsoben i již pokročilým onemocněním chrupu, dutiny ústní, trávicího nebo dýchacího ústrojí.

1. Nedostatečná ústní hygiena

Vůbec nejčastější příčinou zápachu z úst bývá špatná ústní hygiena. „U drtivé většiny těch, kteří trpí zápachem z úst, je na vině nesprávné čištění chrupu a obecně zanedbaná zubní prevence. Pokud je ústní hygiena dlouhodobě nedostatečná, zůstává na zubech zubní povlak tvořený bakteriemi a zbytky jídla, což následně způsobuje nepříjemný zápach,“ vysvětluje zubní lékař Ondřej Makal z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Pravidelnou ústní hygienu je nutné provádět nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu. K večerní hygieně neodmyslitelně patří také důkladné čištění mezizubních prostor. „Zuby čistěte kartáčkem po celém jejich povrchu a v mezizubí je dočistěte ještě mezizubním kartáčkem nebo dentální nití,“ popisuje správnou techniku čištění MDDr. Makal. „Zubní pasta je pouze vedlejší pomůckou – pokud totiž neodstraníte ze zubu plak mechanicky kartáčkem, pasta se na jeho povrch nemá šanci dostat a nijak protektivně na něj nepůsobí. Ze zubních kartáčků vyberte takový, který bude mít měkká, hustá vlákna na malé hlavici. Snažte se čistit každý zub ze všech stran a nezapomínejte ani na méně dostupná místa jako zadní zuby a místo za posledním zubem,“ dodává stomatolog.

Tahák, jak vyzrát nad zápachem z úst

  • Pravidelně navštěvujte zubního lékaře a dentální hygienu
  • Čistěte svědomitě, a to i jazyk
  • Dostatek slin je základ
  • Zapomeňte na alkohol a cigarety
  • Co dál pomůže?

Pokud si nejste jisti, zda je vaše technika čištění chrupu správná nebo zda používáte odpovídající velikost mezizubního kartáčku, neváhejte se obrátit na profesionální dentální hygienistku. „Profesionální dentální hygiena je, spolu s pravidelnými prohlídkami u stomatologa, základním stavebním kamenem v pravidelné péči o chrup. Mimo jiné se zde naučíte správně pečovat o zuby a dásně a také volit pro to ty správné pomůcky. Profesionální hygienu byste měli absolvovat alespoň dvakrát do roka dle stavu a dispozic chrupu,“ popisuje dentální hygienistka Monika Sojková.

2. Zánět dásní a parodontitida

Zánět dásní neboli gingivitida je dalším projevem špatného stavu hygieny dutiny ústní, který může provázet nelibý odér z úst. V případě, že nejste ve své ústní hygieně důslední dlouhodobě, pravděpodobně vás dříve či později postihne i zánět dásní. Je alarmující, že určitou formou tohoto onemocnění trpí až devadesát procent populace, a často o tom dokonce ani neví.

Zánět dásní způsobují kolonie bakterií, které se hromadí a dlouhodobě působí hlavně v mezizubí, které je hůře čistitelné. V důsledku plaku pod dásněmi, zubního kamene, zbytků potravy a škodlivých bakterií pak vzniká zmiňovaný zápach. Ten je však v tomto případě ještě to nejmenší – neléčená gingivitida totiž může přerůst v parodontitidu, tedy onemocnění závěsného aparátu zubu (dásní a kosti), jehož důsledky jsou bohužel nevratné a mohou znamenat i ztrátu chrupu. Jediným řešením a zároveň prevencí je v tomto případě opět pečlivá ústní hygiena a dvakrát ročně také pravidelné návštěvy stomatologa a dentální hygienistky.

3. Zkažený chrup

Zubní kaz nemusí vůbec bolet, ale zato může být pořádně cítit. Jde opět o následek rozkladu, tentokrát ale bílkovin. Bakterie, které pronikají do zubu, ničí zubovinu, což se projeví jako kaz. V takovém případě je jediným východiskem co nejrychlejší návštěva stomatologa, který zubní kaz vyvrtá a postižené místo vyplní, aby tak předešel dalším komplikacím kazu. Kdo bude s léčbou otálet, hrozí mu, že zub již nebude možné zachránit a jediným možným řešením bude pouze jeho vytržení.

4. Problém v anatomii chrupu

Problematická anatomie chrupu může být také jednou z příčin nepříjemného pachu z úst. Nejčastější potíž bývá s třetími stoličkami, obecně nazývanými osmičky nebo zuby moudrosti. Může se stát, že se tyto zuby prořežou pouze částečně a zbytek zůstane pokryt dásní. V tomto prostoru se pak mohou držet zbytky potravy a plak. „Prořezávání třetích molárů bývá často spojeno s řadou problémů, které vznikají z nedostatku prostoru. Pokud tyto zuby neplní svou funkci, brání řádné ústní hygieně či způsobují jiné potíže, je lepší zuby odstranit, “ radí doktor Makal.

Odborná spolupráce:

MDDr. Ondřej Makal

Zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Absolvent Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.


Monika Sojková, DiS.

Vystudovala Soukromou vyšší odbornou školu zdravotnickou pro dentální hygienistky v Praze.

Pracuje jako dentální hygienistka v Dentální klinice Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).