Hlavní navigace

3 kroky pro zdravou pleť v zimě: mažte hodně, ale ne přes sebe

18. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Herbalife
Jak by měla vypadat novoroční předsevzetí pro vaši pleť? Dobrý spánek, pravidelná hydratace a rozloučení se zlozvyky.

Leden je měsíc, kdy si dáváme novoroční předsevzetí a začínáme s čistým štítem. Jsme plně namotivováni a odhodláni k pozitivním změnám. Máme v plánu jíst zdravěji, více cvičit či přestat s menšími či většími zlozvyky… Ve svých předsevzetích bychom měli myslet i na svou pleť. Právě teď v zimě je ideální čas, kdy bychom je měli začít plnit.

Už jen proto, že pleť v tomto období trpí vlivem větru a mrazu, které ji vysušují, nesvědčí jí ani přechod z venkovního do vytopeného prostředí uvnitř budov. Proto bývá pokožka v zimě mnohem citlivější než jindy a zasluhuje si tedy speciální péči.

Nabízíme vám několik praktických rad, které pomohou nejen zlepšit vzhled pleti, ale zároveň pozvednou vaše sebevědomí. A stačí k tomu skutečně málo – jen trocha času a trpělivosti při dodržování následujících tří kroků:

1. Vyspěte se do růžova

Kvalitní noční spánek má obrovský přínos pro tělo i mysl. Pokud se dostatečně nevyspíme, můžeme trpět podrážděností a celkovou únavou. Mnohé studie uvádějí, že nedostatek spánku může ovlivnit naši hmotnost, nebo dokonce i paměť a imunitní systém. I pro náš fyzický vzhled je spánek nesmírně důležitý.

Jeho dlouhodobý nedostatek způsobuje rychlejší stárnutí kůže. U problematické pleti to pak vede ke zhoršení projevů – například akné nebo ekzému.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Neodpočatá pleť působí unaveně, je dehydratovaná, mdlá a vrásky jsou na ní o dost patrnější. Kvalitní spánek uvolňuje obličejové svaly, což pomáhá vyhladit jemné kontury a vrásky. A konečně – blahodárný spánek přináší dobrou náladu a ta se na našem celkovém vzhledu projeví vždycky.

2. Hydratujte pokožku každý den

Tento krok vám nezabere ani pár minut, přesto budou výsledky znát velmi rychle. Nejlepší je pleť namazat hned po horké sprše nebo vaně, kdy je ještě vlhká a mnohem lépe vstřebá potřebné živiny. Hydratační krémy jsou pro pokožku lékem, a to obzvlášť v zimě. Dávejte však pozor na dlouhé sprchy a použití obyčejného mýdla, které pokožku vysušuje. Po koupeli volte výživné krémy s ochranným faktorem 30 a s UVA a UVB ochranou. I zimní sluníčko totiž může na pokožce způsobit velké škody. Nezapomínejte si důkladně namazat i kůži chodidel, kolen, loktů a rukou, která vysušováním trpí asi nejvíce. A na obličej používejte pouze speciální pleťové krémy, nikoli tělové. Základem péče by měl být také oční krém, který okolí očí rozzáří a zabrání tvoření mimických vrásek.

Zvláště ženy by neměly zapomínat, že nejdůležitějším krokem v péči o pleť je její důkladné vyčištění. Když tento krok přeskočíte, budou vám veškeré kosmetické přípravky k ničemu. Zásadní je ranní a večerní čištění. Čištění je velmi důležité, jelikož odstraňuje nečistoty, odumřelé buňky a kožní maz. Pokud je žena nalíčená, měla by večer začínat vždy odlíčením, poté může nanést pleťovou masku (nanejvýš dvakrát týdně), následně pleť dočistit pomocí tonica nebo micelární vody a nakonec nanést oční a noční krém. Ráno vedle vyčištění svou pleť opláchněte chladnou vodou, která kůži prokrví a zatáhne póry. Dále na pleť naneste oční krém nebo gel a také denní krém.

Pečující přípravky není dobré takzvaně „vrstvit“. Jejich jednotlivé účinky se totiž mohou přebíjet. Bohatě tedy stačí čisticí přípravek v podobě odličovacího mléka, gelu či micelární vody, pleťová maska, oční krém a denní a noční pleťový krém. Důležité je, aby žádný z těchto přípravků neobsahoval alkohol.

3. Zanechte zlozvyků

Mnoho lidí chce na začátku roku přestat se svými zlozvyky, jako jsou kouření, nadměrné pití alkoholu či nezdravé stravování. Všechny tyto návyky mohou negativně ovlivnit váš vzhled, zejména pokožku. Je třeba si uvědomit, že pokud přestanete se svými zlozvyky, váš vzhled se výrazně zlepší a to je odměna, která za to stojí. Když přestanete kouřit, vaše pleť získá výrazně mladistvější vzhled. Pravidelné cvičení se projeví na pevnosti pokožky, která nebude tak ochablá.

Klíčovým prvkem je samozřejmě i strava. Když budete jíst hodně ovoce a zeleniny a vyloučíte průmyslově zpracované potraviny, které vám nedodávají potřebné živiny, projeví se to velmi pozitivně i na vzhledu vaší pleti. Ne nadarmo se říká – jsme to, co jíme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Expertka na péči o pleť společnosti Herbalife

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).