Hlavní navigace

10 z 12 e-shopů prodá alkohol i dětem, úřady to neřeší

5. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Drtivé většině internetových obchodů v průzkumu časopisu dTest stačilo, aby kupující na dotaz, zda je plnoletý, odpověděl, že ano. Podle policie je to porušení zákona, ale tím to hasne.

Časopis dTest provedl v únoru 2012 průzkum týkající se e-shopů prodávajících alkoholické nápoje. Vyplynulo z něj, že deset ze dvanácti internetových obchodů porušuje zákon, jelikož nijak nekontrolují věk kupujících nebo tento věk kontrolují zcela nedostatečným způsobem.

Právníci dTestu proto kontaktovali Policejní prezídium České republiky s podnětem k zahájení správního řízení pro podezření z porušení zákona na úseku ochrany před alkoholem a jinými návykovými látkami. Vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený uvádí: „Policie věc vyhodnotila jako správní delikty na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi a postoupila dále na městské úřady či úřady městských částí.“

Čtěte téma: Děti konzumují alkohol už od 11 let. Mohou za to rodiče?

Tyto instituce už ale svoji roli ve většině případů nesplnily. „Pouze tři z deseti správních orgánů nás vyrozuměly, což ale byla jejich zákonná povinnost, neboť jsme si to výslovně vyžádali,“ zdůrazňuje Lukáš Zelený. Z uvedených tří byl pouze Úřad městské části Praha 15 schopen správně posoudit skutkovou podstatu správního deliktu podle zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, a následně udělil peněžitou sankci. Ostatní úřady svým pasivním přístupem i nadále umožňují snadný přístup nezletilých nakupovat alkohol bez kontroly.

„Úřady městských částí, měst a obcí, které mají mimo jiné řešit správní delikty na úseku ochrany před alkoholismem, jsou pasivní a umožňují tak dál prodej alkoholu dětem, hodnotí dTest postup úřadů.

Přehled úřadů, které se podněty zabývaly, a jejich postup je k dispozici na www.dtest.cz/alkohol.

Vše na téma: KAUZA METYLALKOHOL

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).