Hlavní navigace

10 tipů, jak šetřit oči při práci s počítačem

21. 10. 2016

Sdílet

 Autor: pixabay.com/
Pracujete hodně u počítače? Mějte se rádi a udělejte vše pro to, abyste oči nepřetěžovali víc, než je nutné. Vyzkoušejte 10 tipů, jak šetřit oči při práci s počítačem.

Lidskému oku nejlépe vyhovuje dlouhý pohled do dálky. Není připravené na pravidelnou zátěž, kterou mu dopřáváme skrz monitory počítače a do lékařských slovníků přibyl výraz „Syndrom počítačového vidění“ (tzv. CVS – Computer Vision Syndrome).   

„Unavené, suché či podrážděné oči, neschopnost zaostřit na text, pocit pálení nebo cizího tělíska v oku. Pokud během práce s počítačem nebo po ní pozorujete tyto příznaky, může se jednat o tzv. syndrom počítačového vidění,“ vysvětluje Daniel Szarvas, kontaktolog VašeČočky.cz.

Mějte své oči rádi a osvojte si následujících 10 tipů:

Odborná spolupráce:

Daniel Szarvas

Optometrista

Kontaktolog e-shopu VašeČočky.cz

1. Přizpůsobte jas monitoru okolí

Jas monitoru vždy přizpůsobte okolnímu osvětlení, aby kontrast nebyl moc vysoký. V temnější místnosti mějte jas nižší, ve světlé kanceláři ho zvyšte.

2. Chtějte monitor bez PWM

Pořiďte si monitor, který má regulaci jasu bez tzv. PWM. Monitory s PWM totiž řídí intenzitu podsvícení blikáním, čehož si na první pohled skoro ani nemusíte všimnout, ale vaše oči se zbytečně unavují.

3. Nenechte se oslňovat

Důležité je, aby vás zdroj osvětlení, ať už je to sluníčko, nebo umělé světlo, při práci neoslňoval. Monitor si natočte tak, abyste v obrazovce neviděli nepříjemné odlesky.

4. Zvětšete si písmo

Nepřetěžujte svoje oči zbytečně tím, že budou na monitoru hledat blechy. Zvlášť, když je tak jednoduché zvětšit písmo jak v textových editorech, tak v operačním systému i v internetovém prohlížeči.

5. Kupte si počítačové brýle

Existují speciální brýle, které sice nemají dioptrie, ale uleví vašim očím právě při práci s počítačem. Zvyšují kontrast, ostrost a detaily obrazů a zároveň redukují odlesky monitoru. Díky tomu pomůžou snižovat případnou únavu očí, pálení očí a bolest hlavy.

Jejich ceny se pohybují od 590 korun.  

6. Dávejte si pravidelné přestávky

Dejte si každou hodinku pauzu od počítače. Stačí pět minut. Pokud si nevzpomenete, nastavte si upomínku v mobilu. Třeba vás během pauzy napadne, jak ještě lépe vyřešit rozdělaný úkol.

7. Střídejte vzdálenosti

Když už si dáváte svoji pravidelnou přestávku, využijte ji k tomu, že se půjdete podívat z okna, co je nového v protějším domě. Nebo ještě lépe do zeleně, ta oči uklidňuje. Při práci s počítačem totiž několik hodin strnule zaostřujeme do stejné vzdálenosti, čímž se unaví zaostřovací sval.

8. Kapičky pomohou se zvlhčením oka

Vědci spočítali, že během soustředěné práce s počítačem mrkáme třikrát méně. „To způsobuje, že naše oči kvůli nedostatku slzného filmu vysychají a my cítíme pálení, únavu, nebo dokonce bolest. Postavte si vedle počítače zvlhčující oční kapičky nebo si na nástěnku připíchněte mrkací upomínku,” radí Daniel Szarvas.  

9. Cvičte oční jógu

I oční svaly si zaslouží protáhnout, zvláště pokud celý den koukáte do jednoho bodu a do jedné vzdálenosti. Na internetu najdete nespočet návodů na jednoduché cviky, které nezaberou víc než pár minutek a vaše oči vám za ně poděkují.

10. Dodržujte offline dny

Pokud trávíte celé pracovní dny u počítače, pokuste se netrávit před monitorem také každou volnou chvíli. Minimálně jeden den v týdnu bez počítače a dalších obrazovek se zvládnout dá, co myslíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).