10 rad šéfkuchařů pro perfektní grilování

Máte nový gril a v lednici maso za hříšné peníze, protože se chystáte dnes rozjet grilovací sezonu? Přečtěte si tipy ke grilování známých šéfkuchařů, ať neuděláte nějakou botu.

Jen co trochu vysvitlo slunce, už jsme grily oprášili a množství přátel na párty pozvali. Ovšem drahý gril skvělý výsledek vždy nezaručí, chce to mít v rukávu finty, se kterými bude grilování výrazně jednodušší. Nač si dát pozor, čemu se vyhnout a jak si finální práci co nejvíce usnadnit? Ptali jsme se dvou vyhlášených šéfkuchařů Radka Šubrta, majitele několika restaurací, a Jana Součka, šéfkuchaře restaurace La Casa Argentina.

5 rad Radka Šubrta

  1. Musíte si správně načasovat přípravu.
  2. Vždy si nachystejte přílohu na grilu předem, kterou pak jen přihřejete k hotovému masu.
  3. Grilujte masa, která jsou k tomu určena, což nemusí být vždy jen drahé a vyzrálé maso.
  4. Každé maso z grilu má rádo omáčku, a proto vždy mysleme na omáčky (studené, teplé, žloutkové).
  5. Filety z ryby můžete grilovat v pečicím papíru. Ryba tak bude rychle a plná chutí a vůně.

Radek Šubrt

Zkušenosti sbíral ve vyhlášených restauracích po celém světě, mimo jiné u Daniela Bouluda v New Yorku, v restauracích v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Je šéfkuchařem i spolumajitelem několika pražských restaurací, majitel jídelny Na pruhu. V roce 2013 byl jedním z porotců soutěže MasterChef.

5 rad Jana Součka

  1. Marinády na maso by měly být chuťově velmi výrazné, ale je třeba dát si pozor, aby nepřebily chuť masa.
  2. Maso marinujte vždy co nejdéle, nejlépe přes noc. Pokud to není možné, nechte maso marinovat kratší dobu při pokojové teplotě.
  3. Pokud grilujete, potřete gril špekem, maso se pak nepřipéká.
  4. Filátka z ryb grilujte krátce a zprudka, steaky na středním plameni. Grilujte opatrně, aby se maso hned nepřipálilo.
  5. Grilovaná zelenina je perfektní příloha, která nepotřebuje příliš dochucovat. Stačí zakápnout olivovým olejem a balzamikovým krémem.

Jan Souček

V letech 2007/2008 se stal juniorským Kuchařem roku, stal se členem národního juniorského kuchařského týmu, s nímž sbíral zkušenosti i na zahraničních soutěžích v Německu, Lucembursku či Rakousku. Působil v restauracích Kampa Fish, Červená Tabulka či La Strada Ristorante, dnes je šéfkuchařem pražské restaurace La Casa Argentina specializující se na steaky.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 17. 5. 2016 12:19