Hlavní navigace

10 mýtů o tloustnutí: Snídani můžeme klidně vynechat

18. 3. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nesnídat je podle dietologů chyba. Ale stejně tak je zbytečné nutit se do haldy jídla v sedm ráno. Obzvlášť když jste noční pták. I u snídaně platí, že univerzální řešení neexistuje.

Může se stát, že ve snaze o „zdravou“ výživu a hubnutí tloustneme a ani naše zdraví se nelepší. Proč tomu tak je a jaké chyby děláme? Po čem vlastně přibíráme na váze? Jaké mýty o jídle nejčastěji kolují? V seriálu 10 největších mýtů o tloustnutí se postupně zaměříme na nejčastěji tradované omyly.

Někdo si rád přispí a snídani nestíhá, někdo ji vynechává záměrně. Tělo však po ránu potřebuje energii, aby mohlo normálně fungovat. Jinak musí sahat do svých zásob a pracovat v „úsporném režimu“. „I když by se na první pohled zdálo, že vypuštění snídaně povede ke štíhlejší postavě, směřuje naopak k nadváze a obezitě,“ říká k další časté chybě při redukci váhy Pavel SuchánekInstitutu dietologie a výživy v Praze. Jde i o to, co je ještě snídaně.

Mýtus osmý:

SNÍDANI MŮŽEME KLIDNĚ VYNECHAT

Řada lidí trpících obezitou se stravuje nepravidelně a velmi často vynechává právě snídani. Jejich organismus je tak vycvičený, že bude muset čekat na další přísun energie. Proto využívá každé možnosti, kdy mu dáme najíst, a přijatou energii si ukládá na horší časy do tukových zásob.

Navíc pokud vynecháme snídani, kvůli hladu sníme mnohem více jídla, než kdybychom posnídali. Často nás honí mlsná a snažíme se dohnat, co jsme ráno nesnědli. To pak vede k přejídání a ke zvýšení rizika nadváhy. Během dopoledne bychom podle Pavla Suchánka měli přijmout zhruba šedesát procent z celkového denního příjmu energie.

„Pokud se vynechá snídaně a jídlo se přesune místo na sedmou na devátou ráno, tak to problém není,“ komentuje dietolog. „Pokud se ale snídaně úplně vynechá, tak to většinou – většinou, protože každý jsme jiný – vede k tomu, že lidé mají daleko větší konzumaci okolo oběda a během odpoledne. To znamená, že stres z onoho ´nejedení´ se přesouvá do poledního a večerního jídla. Organismus se tomu přizpůsobí tak, že vyžaduje větší množství potravy, protože ví, že bude nějakých dvanáct hodin bez jídla.“ 

Podle dietologa je možné první jídlo posunout, ale určitě není dobré je zcela vynechat. Zrušení snídaní vede tělo ke spořícím metabolismům. „Mohlo by to sice fungovat, kdyby člověk vynechal snídani a zároveň přidal pohybovou aktivitu,“ říká. „Ale pokud jen vynecháte jídlo, nastartuje to přesně opačné mechanismy, tělo se okamžitě začne zbavovat svalů, protože mu chybí přísun energie.“ Kdybyste nesnídali a k tomu cvičili, tělo by sice bylo nuceno vydávat energii, ale současně obnovovat svalovinu. Jenže ani tento postup nelze doporučit, budete unavení a nebude vás to bavit. „Jsou lidé, kteří chodí ráno cvičit a před tím nejedí. My jsme vyzkoušeli, že to opravdu nefunguje, měli byste si dát aspoň piškoty, rozředěný džus nebo sladké kafe – a když k němu dodáte ještě vitamín C, je to ideální.“

Přečtěte si: 10 mýtů o tloustnutí: Pohyb není potřeba

Co je ještě snídaně

Bez snídaně hubnutí zkrátka nefunguje, naopak to vede spíše k tvorbě nadváhy – ale je otázka, co je ještě snídaně. Pro někoho může být klidně v devět ráno, proč by ne. Zejména pokud má režim posunutý do pozdních večerních hodin, posune si i snídani. Nebo si ji může rozdělit, něco malého sní před odchodem z domova a více se nasnídá později.

Podle průzkumů padesát až šedesát procent lidí nesnídá. Tyto údaje jsou ale trochu zavádějící, protože neberou v potaz právě takový typ lidí, který si dá první jídlo třeba až po příchodu do práce. Tedy „posunuté snídače“.

Podle Pavla Suchánka stačí před odchodem z domova dát si aspoň něco úplně malého, „zobnout si“, ale o to větší svačinu přibalit sebou. „Není potřeba ani dospělé, ani děti nutit do toho, aby v sedm ráno snídali. Jedí ve stresu, protože už měli někde být, to raději ať si člověk v klidu dvakrát kousne, aby nešel s prázdným žaludkem, zapije to čajem, a v klidu se pak dojí svačinou.“ Nic se nestane, když se i dítě, kterému brzká ranní snídaně nesvědčí, nají více hned o první přestávce. Jak již bylo řečeno, snídani lze posunout, ale není dobré ji zcela zrušit.

Jak by tedy podle dietologa měla vypadat zdravá snídaně? Vhodné jsou mléčné výrobky s celozrnnými cereáliemi nebo celozrnné pečivo. K pití si můžeme dopřát čaj, kakao, kávu nebo jiný oblíbený nápoj, klidně i slazený. Metabolismus po ránu potřebuje nastartovat nejen pokrmy, ale stejně tak i dostatkem tekutin. Občas je možné použít i ochucené nápoje, pokud jsou alespoň z devadesáti procent tvořeny vodou a tělo z nich navíc získá i energii pro začátek dne. „Ale moc bych to neřešil,“ uzavírá Pavel Suchánek, energii zkrátka potřebujeme a může to být klidně kus dobré domácí buchty nebo chleba s marmeládou.

Čtěte dále: Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).